18 oktober 2019

Redaktionen

onsdag, 02 oktober 2019 16:38

Amasten bygger 123 lägenheter i Nyköping

 

Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten Fastighets AB.


 

Amasten Fastighets AB bygger med Lindbäcks Bygg, 123 lägenheter, en kommersiell lokal och 85 parkeringsplatser i Nyköping. Projektet är en del av Nyköping kommuns satsning i området Isaksdal.


Projektet färdigställs under 2021. Vid färdigställande bedöms de uthyrningsbara ytorna uppgå till 6.339 kvm med ett sammanlagt hyresvärde om 12,3 Mkr/år. Färdigställt fastighetsvärde bedöms uppgå till 230 Mkr.

 

– Det känns bra att bygga tillsammans med Lindbäcks bygg, jag har tidigare arbetat tillsammans med företaget i andra projekt. Området i Isaksdal kommer att bli attraktivt, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten Fastighets AB.

 

Catenas befintliga byggnad i Tostarp, Helsingborg.


Catena investerar 132 Mkr i en tillbyggnation för hyresgästen Nowaste Logistics AB i anslutning till befintlig byggnad. Tillbyggnationen om cirka 18.000 kvm uppförs i anslutning till tredjepartslogistiksföretaget Nowastes första etablering på Logistikposition Tostarp som färdigställdes hösten 2018.


Tillbyggnationen är den tredje etappen i Nowastes expansion på området vid E6 utanför Helsingborg – tidigare har en 30.400 kvm stor logistikbyggnad uppförts 2018 och ett höglager om 11.000 kvm färdigställs i november, båda miljöcertifierade genom Green Buildning. Den nya tillbyggnationen, som också miljöcertifieras, omfattar även en ombyggnation av cirka 1.500 kvm i befintliga lokaler. Med projektet avser Nowaste att tillföra ytterligare kapacitet för lager och logistik samt för outlet och fotostudio. Avtalslängden är fem år med ett uppskattat driftsöverskott om drygt 9 Mkr.– Vi är stolta att en av branschens vassaste tredjepartslogistiker väljer att växla upp samarbetet med oss ytterligare, vår kompetens och det optimala läge som vi erbjuder på Logistikposition Tostarp hoppas vi är två faktorer som kan bidra till fortsatta affärsframgångar för Nowaste, säger Catenas regionchef i Helsingborg, Göran Jönsson.Nowaste erbjuder skräddarsydda logistik- och lagertjänster inom flera olika branscher och segment – allt från färskvaror till järnvaror, möbler och kläder. För sina kunders räkning hanterar Nowaste ett varuvärde som motsvarar över 10 Mdr kr.– Catena känner väl till hur automation, IT och personal samspelar hos oss och lokaler och ytor kan därför smidigt anpassas i takt med att efterfrågan på våra skräddarsydda logistik- och lagertjänster ökar, konstaterar Jesper Brandin, försäljningschef på Nowaste.Till- och ombyggnationen beräknas vara färdigställd under hösten 2020.

onsdag, 02 oktober 2019 13:55

Catella gör projektvinst om 170 Mkr

 

Knut Pedersen, vd för Catella.


Catella AB har genom sitt intressebolag Nordic Seeding GmbH tecknat ett avtal med den tyska fastighetsutvecklaren CG Gruppe AG om att avyttra fastighetsutvecklingsprojektet Grand Central i Düsseldorf, Tyskland. Affären har en positiv effekt på resultatet efter skatt om cirka 170 Mkr under det fjärde kvartalet 2019.

Catellas investering genomfördes genom intressebolagen Nordic Seeding GmbH och Grand Central Beteiligungs GmbH. Projektet har utvecklats och letts av Catellas tyska dotterbolag Catella Project Management GmbH.

– Avyttringen av projektet i denna fas är ett bevis på Catellas ambition inom verksamheten Project Management där fokus ligger på fastighetsprojekt i en tidig utvecklingsfas. Sedan 2015, när förvärvet av Grand Central Düsseldorf genomfördes, har Catella Project Management arbetat fram en utvecklingsplan samt erhållit bygglov för alla delar av projektet. Catella har nu funnit en stark partner för att slutföra projektet, säger Knut Pedersen, vd för Catella.

 

En av hotellfastigheterna som AXA nu förvärvar av Principal är Hilton Vienna Danube Waterfront, med 376 rum, nära Vienna University of Economics and Business.


AXA Investment Managers – Real Assets har förvärvat en portfölj med 11 hotell i Europa för 545 MEUR, cirka 5,88 Mdr kr. Säljare är Principal Hotel Immobilien Spezial Fonds som säljer sin återstående portfölj av cityhotell i en av sina två hotellfastighetsfonder. Portföljen som säljs omfattar över 2.300 rum i 7 hotellfastigheter i Tyskland. De sålda fastigheterna är Mondial Hotel am Dom MGallery i Köln, NH Hotels i Düsseldorf och Köln, två Mercure hotell i Berlin och Hannover, Intercity-hotellet i Leipzig och Steigenberger-hotellet i Kiel. Övriga sålda hotellfastigheter är fyra hotell som Hilton Danube-hotellet i Wien; Ibis-hotellet i Haag centrum, Lux Hotel Lisboa Park och NH Hotel Turin Center. Transaktionen avslutas förväntas avslutas under fjärde kvartalet 2019.

Jochen Schafer-Suren, CEO för Principals hotelldivision, säger i ett pressmeddelande:
– På Principal är vi stolta över resultaten av vår första hotellfondsinvestering vilken med denna transaktion innebär att vi stänger fonden i början av 2020 för att returnera kapital och vinster till våra institutionella investerare. Principial kommer att fokusera på att investera över 400 MEUR i eget tillgängligt kapital för nya hotellinvesteringar i Principals existerande andra hotellfond som har ett  fokus på värdetilläggsinvesteringar i Europa.

Han tillägger:
– Dessutom kommer vi att utnyttja vår expertis inom hotellfastigheter för att nå fler investerare på grund av hotellfastigheters attraktiva långsiktiga inkomster genom att utveckla nya hotellfastighetsinvesteringar i Europa och i USA när marknaderna mognar med högkvalitativa hotelltillgångar och riskavkastningsprofiler.

 

Riksbyggen har nu byggstartat tredje etappen vid Strömsör mitt i centrala Skellefteå med 105 nya bostäder.


Sandra Söderström är ny projektledare till Riksbyggen i Skellefteå.Nu är det klart för byggstart av Riksbyggens tredje etapp i Strömsör i Skellefteå. Samtidigt rekryterar Riksbyggen en ny projektledare till Skellefteå, Sandra Söderström. Riksbyggen har nu 105 bostäder i produktion vid Strömsör mitt i centrala Skellefteå.

– Riksbyggen är med och bygger det nya Skellefteå och det är både roligt och spännande med allt som händer just nu. Riksbyggen är också en av de aktörer som är med och att skapa 1 000 nya bostäder i samband med byggandet av batterifabriken Northvolt, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Norr.

Det är nu klart för byggstart av Brf Viktoriastrand 3 som kommer att bestå av 25 lägenheter med en planerad inflyttning under fjärde kvartalet 2021. De nya bostäderna har närhet till älven och promenadavstånd till stan. Riksbyggens första etapp vid Strömsör kommer att ha inflyttning redan i år.

– Intresset för våra nya bostäder är stort. Det gör att vi arbetar med flera olika detaljplaner för kommande projekt i attraktiva lägen i Skellefteå. Med en hög produktionstakt behöver vi också utöka våra resurser och är därför glada över att kunna välkomna Sandra Söderström som ny projektledare till Riksbyggen, säger Lars Lundgren.

Sandra Söderström kommer närmast från Derome Plusshus.


– Eftersom jag är uppvuxen i Skellefteå känns det väldigt kul att få vara med och bidra till stadens utveckling genom bostadsbyggande. Att dessutom få göra det i ett företag som Riksbyggen med långsiktighet och hållbarhet i fokus gör det extra spännande, säger Sandra Söderström.

onsdag, 02 oktober 2019 11:10

NRP/Wilfast säljer i Torslunda till Arctic

 

I fastigheten  Sörred 7:8, omfattande 27.500 kvm i Torslanda, konstruerar IAC instrument- och dörrpaneler till Volvo Cars bilproduktion i Torslanda där Volvo producerar cirka 300.000 bilar/år.


NRP/Wilfast säljer Sörred 7:8, omfattande 27.500 kvm i Torslanda, Göteborg till Torsholmen Sörred Fastighets AB, ett fastighetsbolag etablerat av Arctic Securities AS, filial Sverige.


Fastigheten är fullt uthyrd till IAC Group Sweden AB (”IAC”) med en kvarvarande hyreslängd om 9,5 år. IAC konstruerar instrument- och dörrpaneler till Volvo Cars bilproduktion i Torslanda där Volvo producerar cirka 300.000 bilar/år. Det finns byggrätter på fastigheten som möjliggör framtida expansion för IAC.


Volvo Cars aviserade i mars 2019 att de avser inleda miljardinvesteringar i Torslandaområdet med bland annat en ny målerifabrik för att säkra kapaciteten på lång sikt samt sänka energiförbrukning och utsläpp med minst en tredjedel. Byggnationen förväntas starta under 2020.


– Vi är mycket nöjda över förvärvet av en modern fastighet i ett mycket strategiskt läge för logistik/produktion i direkt anslutning till Göteborgs hamn. Fastigheten och IAC innehar en betydande funktion för hela Volvo Cars produktion i Torslanda. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla fastigheten och ett långsiktigt samarbete med IAC, säger Henrik Borg, Head of Project Finance på Arctic (Sweden).


På uppdrag av Torsholmen Sörred Fastighets AB) har Arctic agerat finansiell rådgivare och arrangerat hela bolagets kapitalstruktur via en kapitalanskaffning om 226 Mkr i eget kapital från nordiska investerare samt förhandlat och möjliggjort en skuldfinansiering från en nordisk långivare. Arctic Business Management förvaltar fastigheten.


– Det var stort intresse för transaktionen bland våra nordiska investerare vilket gjorde att kapitalanskaffningen blev övertecknad på kort tid. Efter denna transaktion förvaltar nu Arctic fastigheter i Norden om cirka 25 Mdr kr. Ambitionen är att fortsätta växa och hitta nya investeringsmöjligheter till våra kunder, säger Anna Hallsten, CEO på Arctic, Sweden.

 

 


Rekryteringen av Martin Schollin (bilden) innebär att han har anställts av Pangea Property Partners som projektledare till kontoret i Stockholm. Schollin, 51 år, är en av Sveriges mest erfarna transaktionsrådgivare och han har arbetat i fastighetsmarknaden under snart 25 år.

 

Martin Schollin är utbildad civilingenjör från KTH och han inledde sin karriär på Catella. Han blev sedermera en av grundarna till Tenzing. Därefter arbetade han fyra år på JLL.

– Vi är glada att kunna stärka vårt team ytterligare med en så pass erfaren projektledare som Martin, säger Andreas Birgersson, Sverigeansvarig på Pangea.

– Att få arbeta med duktiga individer är fantastiskt utvecklande, Pangea står för mer än så, säger Martin Schollin.

Martin Schollin tillträder sin tjänst den 14 oktober.

 

Mikael Granath, vd för Willhem.


Willhem utökar sitt fastighetsbestånd genom förvärv av 256 hyresrätter som ska uppföras i kvartersstaden Sorgenfri i Malmö. Överenskommet fastighetsvärde är 435 Mkr och säljare är Fastighets AB Trianon.

Affären innefattar en projektfastighet med 256 hyresbostäder i storlekarna 31-82 kvm. Den totala bostadsarean uppgår till 9.842 kvm och utöver det ingår en lokalarea om 674 kvm. Willhem kommer att ta över projektet och förvaltningen efter det att bostäderna är färdigställda, vilket beräknas ske under 2023. Byggnaden kommer att uppföras enligt Miljöbyggnad Silver.

− Vi är glada över att förvärva nyproduktion i Sorgenfri, ett spännande stadsutvecklingsprojekt i Malmö med stora möjligheter att bli något unikt. Genom förvärvet stärker vi dessutom vår marknadsposition i Malmö ytterligare och befäster vår långsiktiga närvaro i regionen, kommenterar Mikael Granath, vd för Willhem.

Avtalet är villkorat av att detaljplaneändring vinner laga kraft.

 

Försäljningsavtalet avser den första av två etapper nybyggnation av ungdomsbostäder på Norra Sorgenfri i Malmö. På den andra etappen planerar Trianon att i egen regi bygga och långsiktigt  förvalta ungdomsbostäder, vilka delvis kommer att byggas parallellt.

 

– Det är glädjande att kunna genomföra ytterligare en affär med Willhem, den här gången som säljare. Affären ger oss möjlighet att öka vår nyproduktion av bostäder i ett fortsatt högt tempo, säger Olof Andersson, vd för Trianon, i ett pressmeddelande.onsdag, 02 oktober 2019 10:10

Skanska bygger 102 lägenheter i Landvetter

 

Förbos 102 lägenheter i Landvetter, Göteborg, som Skanska bygger, ska stå klara för inflyttning före utgången av 2021.


Skanska har fått i uppdrag av Förbo att bygga fyra flerbostadshus med 102 lägenheter i Landvetter, Göteborg. Avtalet är värt drygt 160 Mkr.

 

De nya husen i kvarteret Landevi gårdar byggs i anslutning till Landvetter centrum och de kommer att inrymma 102 yteffektiva lägenheter som blir mellan ett och fyra rum och kök.

Alla lägenheter kommer att få ljusa ytskikt och egen diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Mellan husen kommer en ny gårdsgata att anläggas, vilken kommer att binda ihop centrum med den kommande Landeviparken. Husen byggs i tegel i två olika naturfärger. Alla lägenheter har en balkong eller egen uteplats. Det kommer att finnas en gemensam gård med sittplatser och möjlighet till parkering precis utanför.

Ett första spadtag togs i förra veckan och avsikten är att husen ska stå klara för inflyttning före utgången av 2021.

Förbo ägs gemensamt av Härryda, Kungälv och Lerums kommun samt Mölndals stad. Drygt 5.800 hushåll bor i Förbos fastigheter i 60 områden på 18 orter, i de fyra kommunerna.

 

Wallenstam bygger i Kallebäck, Örgryte i Göteborg, cirka 20.000 kvm kommersiell yta, varav 13.000 kvm utgör moderna och flexibla kontorslokaler. Bild: Liljewall arkitekter


I början av november börjar stommen resas till en ny kontorsbyggnad som nu växer fram i området Kallebäcks Terrasser. Här bygger Wallenstam 20.000 kvm kommersiell yta, varav 13.000 kvm utgör moderna och flexibla kontorslokaler, som är redo för inflyttning i slutet av 2021. Nu tas inredningskoncepten fram till de nya arbetsplatserna som skapas för såväl små, medelstora som större verksamheter. Byggnaden kommer att ligga i direkt anslutning till E6:an och riksväg 40, med närhet till både Landvetter flygplats och Centralstationen.

 

– Kallebäcks Terrasser har ett väldigt bra läge nära de stora lederna och god kollektivtrafik, men även närhet till praktisk närservice och skön natur, säger Marina Fritsche, regionchef för Wallenstam i Göteborg.

Kontorsbyggnaden kommer att variera i höjd och följa områdets terrasser. Den högsta delen kommer att bestå av sex våningar ovan mark. Lokalernas utformning bygger på det nya mobila sättet att arbeta med möjlighet till både öppna aktivitetsbaserade lösningar eller enskilda arbetsplatser. Utöver kontor kommer byggnaden även att innehålla garage och parkeringsplatser för såväl cykel som bil.

– Byggnaden utgör en viktig del i området Kallebäcks Terrasser som vi kommer att äga och förvalta över tid. Utöver moderna och flexibla kontorslokaler planeras också för ett stort gym med panoramautsikt. Fasaden längs E6:an blir som ett snyggt skyltfönster som skiftar i olika färger med en ljuslist som lyser upp och symboliserar de olika terrasserna i området, säger Marina Fritsche.

Det var i början av 2019 som byggnationen i ett av Göteborgs större stadsutvecklingsområden, Kallebäcks Terrasser, påbörjades. Här växer nu de första kvarteren fram i en levande stadsdel som på sikt omfattar 1.800 nya hem och 1.200 kontorsplatser samt skola, förskolor, restauranger, caféer och närservice. Just nu pågår byggnation av 435 hyreslägenheter med inflyttning under 2021.

Byggnaden har ritats av Liljewall arkitekter och byggentreprenaden drivs av BRA Bygg.