20 september 2019

Redaktionen

fredag, 20 september 2019 11:23

Niam köper Copenhagen Towers

 

Copenhagen Towers North Tower är en byggnad som ligger i Ørestad på Vestamager i Köpenhamn. Byggnaden är en del av Köpenhamns tornkomplex, som sträcker sig från Øresunds motorväg i norr till Hannemanns Allé i söder och färdigställdes i februari 2016. Tornhuset ritades av arkitektfirman Foster & Partners och är precis som Crowne Plaza Copenhagen Towers cirka 85 meter högt och North Tower är integrerad med hotellbyggnaden via ett 1.400 kvm stort atrium på bottenvåningen.

 

 


Niam har förvärvat Copenhagen Towers, en kontors- och hotellfastighet i Ørestad, ett område under utveckling belägen cirka 10 minuter söder om Köpenhamns centrum. Fastigheten erbjuder utmärkta kommunikationsmöjligheter, endast fem minuter från Kastrup och i direkt anslutning till motorväg, tåg och tunnelbana. Copenhagen Towers omfattar tre kontorsbyggnader, varav det mest utmärkande är ”North Tower” med totalt 21 våningar samt en hotellbyggnad.

 

Hotellet, som drivs under varumärket Crown Plaza, färdigställdes 2009 och har ett flertal gånger utnämnts till ”World’s Greenest Hotel” samt omnämnts som ”the Most Cutting-Edge Green Hotel in the world”. Huvuddelen av kontorsytorna, med ett antal multinationella välrenommerade bolag som hyresgäster, färdigställdes 2016 och är LEED Platinum-certifierad.

Fredrik Jonsson, vd för Niam säger:
– Vi är mycket nöjda över att ha förvärvat en av de mest framstående nya kontors- och hotellfastigheterna i Köpenhamn. Vårt huvudfokus kommer vara att upprätthålla en god relation med befintliga hyresgäster samt hyra ut vakanta ytor.. Vi är övertygade om att läget i kombination med de moderna lokalerna utgör ett attraktivt erbjudande till hyresgästerna. Vår syn på Köpenhamns kontorsmarknad är fortsatt positiv.


Niam är norra Europas ledande fondförvaltare inom fastighetsinvesteringar och förvaltar ett fastighetsbestånd om 3 miljarder euro. Niam erbjuder finansiella investerare möjlighet att investera på de Nordiska marknaderna genom sina fonder. Företaget grundades 1998 och sedan 2000 har Niam, genom egna fonder investerat i fastigheter till ett värde överstigande 10 miljarder euro. Niam har drygt 60 anställda och kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo och Köpenhamn.

 

 

 

Skeppsviken Bygg i Göteborg AB gör ytterligare en förstärkning på kort tid. Conny Segerdahl (bilden) har valt att ansluta sig till Skeppsvikens nya satsning. Han lämnar närmast sin tjänst som platschef på speciella projekt på Serneke Bygg AB. Han tillträdde sin tjänst på Skeppsviken den 1 september.

– Skeppsviken är ett spännande bolag, numera också med ett gäng jag arbetat tillsammans med i många år. Det ska bli spännande att vara en del av bolagets fortsatta utveckling, säger Conny Segerdahl.

– Conny är en klippa och det är få som kan mäta sig med honom, både som platschef men också som människa. Conny kommer med sin erfarenhet hjälpa till att vidareutveckla produktionsverksamheten och vara ett seniort stöd till Platschefer i bolaget. Conny har varit platschef på både stora komplexa projekt som rioritet Serneke Arena och Karlatornet, men har också erfarenhet från bostäder och industri. Vi har arbetat tätt tillsammans i många år och känner varandra väldigt väl, därför är det oerhört glädjande att Conny väljer att ansluta till oss på Skeppsviken, säger Nikola Jovetic, arbetschef på Skeppsviken Bygg i Göteborg.fredag, 20 september 2019 10:36

Catena hyr ut till Ekoligens i Kungälv

 

Catenas fastighet Muttern 6 i Kungälv omfattar 8.000 kvm.

 

 


Den 8.000 kvm stora fastigheten Muttern 6 som nyligen förvärvades av Catena har fått ny hyresgäst då det hållbara innovationsbolaget Ekoligens hyr i Catenas fastighet i Rollsbo Industriområde, Kungälv. Ett tioårigt hyresavtal har tecknats med Ekoligens som bland annat tillverkar klädgalgar av cellulosa som ersätter plast i allt större utsträckning. Bolagets produktionsteknik ger upp till tolv gånger lägre koldioxidutsläpp än vad plasttillverkning gör.

– Att Catena kan vara med och bidra till att en spännande och hållbar aktör som Ekoligens kan fortsätta sin tillväxtresa känns otroligt bra, säger Johan Franzén, Catenas regionchef i Göteborg.

– Vår ambition är att skapa innovativa produkter och material som är både ekologiskt och ekonomiskt hållbara, vi är mycket nöjda med Catenas flexibla och lösningsorienterande bemötande och ser fram emot ett långt samarbete, säger Anders Nylander, vd för Ekoligens.

 fredag, 20 september 2019 10:26

Platzer och Bygg-Göta bygger ut Merkurhuset

 

– Utgångspunkten har varit att söka inspiration till gestaltningen lika mycket i hamnens och Rosenlundsverkets industriella råhet, som i stenstadens robusta kvartersstruktur, säger Per Bornstein, arkitekt på Bornstein Lyckefors arkitekter. På så vis kan vi sammanfoga stadens historia och framtid i en och samma gestalt. Ambitionen är att byggnaden ska bli en märkesbyggnad i stadscentrum och första steget i den framtida bebyggelsen på Skeppsbron.

 

 


Kvarteret Merkurius på Skeppsbron i Göteborg har sedan 1960-talet varit ett halvt kvarter som vänt staden ryggen. När Skeppsbron nu länkas ihop med Esperantoplatsen och Rosenlund blir det med en byggnad som både kontrasterar det befintliga Merkurhuset och som förhåller sig till omgivningen.Den nya byggnaden kommer att uppföras med stor omsorg i materialvalen. Fasaden kommer att bestå av ett ljust tegel och mörka trädetaljeringar. Stora fönsterpartier gör att huset från utsidan kan liknas vid ett dockhus, där människorna, aktiviteterna och kreativiteten inne i huset blir synligt från utsidan. En stor orangefärgad trappa som löper invändigt mellan våningsplanen i huset blir på så sätt också en viktig del av byggnadens exteriöra karaktär.Nästan hela bottenvåningen kommer att rymma en restaurang som ger liv åt Stora Badhusgatan. Övriga sju våningar blir kontor. Fem av dessa kommer att bli reklambyrån Forsman & Bodenfors nya hem, övriga två på totalt 1.400 kvm, är fortfarande vakanta.Huset har utvecklats i nära samarbete mellan Platzer, arkitekterna och Forsman & Bodenfors, vilket har lett till många unika särdrag i huset. Både i funktion och utseende.Det befintliga Merkurhuset från 1897 kommer att bevaras. Platzer och Bygg-Göta som tillsammans äger fastigheten har under det senaste året arbetat med att restaurera och grundförstärka byggnaden. I samband med det har även ett gårdshus och en tillbyggd flygel på originalhuset rivits för att ge förutsättningar för att sluta kvarteret på ett bra sätt.– Vi har lagt mycket krut på att bevara och förstärka den befintliga byggnaden som vetter mot älven. Det är en av få äldre byggnader på Skeppsbron med stort kulturhistoriskt värde och väldigt viktig för oss och för Göteborg, säger Patrik Lund, projektchef på Platzer. Merkurhuset kommer stärkas ytterligare av att nu få ett tydligare sammanhang och kopplas ihop med staden igen.fredag, 20 september 2019 10:13

Zengun bygger i Haga Norra för BRABO/Fabege

 

Zengun bygger nu bostäder i två kvarter i Haga Norra, omfattande en yta om 31.000 kvm. Bostäderna utgör en påbyggnad ovanpå Bilias nya fullserviceanläggning i Haga Norra, vilken även den uppförs och färdigställs av Zengun.

 


Zengun har slutit avtal om färdigställande av drygt 420 lägenheter för bostadsutvecklaren BRABO i samverkan med Fabege. Lägenheterna ingår i den första etappen av det stora stadsbyggnadsprojektet Haga Norra i Solna.Zenguns uppdrag omfattar sedan tidigare inledande projektering samt uppförande av stomme, tak och väggar till lägenheterna, så kallat tätt hus. Uppdraget har nu utökats med färdigställande av lägenheterna invändigt. Lägenheterna beräknas inflyttningsklara under 2022.Lägenheterna byggs i två kvarter och omfattar en yta om 31.000 kvm. De utgör en påbyggnad ovanpå Bilias nya fullserviceanläggning i Haga Norra som också den uppförs och färdigställs av Zengun.– Vi är etablerade på platsen sedan våren 2018 då vi inledde projekteringen för Bilias anläggning, och har drivit arbetet i flera steg ända sedan det bara fanns en grop på platsen. Att vi nu fått fortsatt förtroende att färdigställa de bostäder vi håller på att uppföra ser jag som ett kvitto på vår förmåga till samarbete med både vår kund och andra intressenter. Vårt starka projektfokus och att vi arbetar i samverkan är nycklar till framgången, säger Sture Nilsson, vd för Zengun.– I Haga Norra får vi möjligheten att utveckla framtidens boende med vårt eget koncept BRABO aktiv i kombination med klassiska stadskvaliteter. Vi brinner för stadsutveckling och att skapa aktiva och hållbara stadsdelar. Det nya avtalet med Zengun är viktigt, vårt samarbete bygger på långsiktighet och engagemang, säger Fredrik Mattsson, vd för BRABO.I den nya stadsdelen Haga Norra planeras bostäder för cirka 2.000 människor. Målet är att skapa en långsiktigt hållbar och levande stadsdel som även innehåller service och arbetsplatser.


 

JD Sports som öppnar en flaggskeppsbutik i Gallerian är Storbritanniens ledande butikskedja med sportmode och som driver närmare 700 butiker världen över.


Den brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Cushman & Wakefields Retail Services företräder JD Sports i deras expansion och med etableringarna på den svenska marknaden.


Nu öppnar JD Sports en ny flaggskeppsbutik i AMF:s Gallerian på Hamngatan i Stockholm, vilken blir deras första butik i city och som väntas öppna i början av december.   


Mats Toso
, Senior Project Manager, Retail Services, säger:
– Vi är väldigt glada att ha stöttat JD Sports i deras senaste etablering i Sverige. Det kommer att bli en stor flaggskeppsbutik i två våningar med ett fantastiskt läge i Gallerian Stockholm. Gallerian är en av landets viktigaste handelsplatser och etableringen blir en viktig positionering av konceptet.  


Flagskeppsbutiken i Gallerian är en satsning på nästan 1.000 kvm i två våningsplan och den kommer exponera JD Sports hela koncept. Butiken blir JD Sports fjärde i regionen men troligtvis inte den sista då man letar efter fler attraktiva lägen för fortsatt expansion med hjälp av Cushman & Wakefield.


Cecilia Åkesson
, centrumchef för Gallerian, säger:
–Vi ser fram emot att välkomna JD Sports flagship-butik med dess breda utbud inom sportmode. Vi är övertygade om att butiken kommer att uppskattas av våra besökare och bidra väldigt positivt till nya Gallerians mix av upplevelser och butiker.JD Sports är Storbritanniens ledande butikskedja med sportmode som driver närmare 700 butiker världen över som erbjuder ett omfattande utbud av skor, kläder och accessoarer med betoning på noga utvalt streetwear och sportmode. 

fredag, 20 september 2019 09:50

Nils Bergman blir ny vd på Datscha

 

Nuvarande vd för Datscha, Jacob Philipson (bilden t v), blir ny styrelseordförande för bolaget medan Nils Bergman, (bilden t h) blir ny vd för Datscha den 1 november i år.

 Datscha ändrar om i ledningen och utser Nils Bergman till ny vd. Jacob Philipson, som har varit vd  för Datscha de senaste åtta åren, tar över rollen som styrelseordförande efter Urban Edenström.

Nils Bergman har närmast varit vd för ReachMee, ett framgångsrikt nordiskt SaaS-bolag (Software as a Service) som han utvecklade från tidigt stadie till att bli en av de ledande aktörerna inom HR-sfären, innan det såldes till Verdane Capital tidigare i år. Nils Bergman kommer från och med den 1 november att ta över som vd för Datscha.

Jacob Philipson som har varit Datschas vd de senaste åtta åren tar därmed också ett kliv upp och tar över ordföranderollen i Datscha från Urban Edenström, samtidigt som Urban blir vice ordförande i Datscha.

– Arbetet som vd på Datscha har varit det roligaste arbete jag har haft. Jag känner att det nu är en bra tid att lämna över det operativa ansvaret till Nils som nästa VD och jag ser mycket fram emot att få arbeta aktivt från en styrelseordförandeposition, säger Jacob Philipson.

Datscha har haft en stark tillväxt de senaste åren och Nils Bergman kommer att fortsätta Datschas expansion både i Sverige och internationellt.

– Jag har haft ögonen på Datscha och PropTech-branschen genom åren. Datscha har en otroligt stark position på sin hemmamarknad Sverige och fortsatt stor potential internationellt. Med över 100 miljoner i repetitiva abonnemangsintäkter är det redan idag ett av de större SaaS-sällskapen i Norden. Det är en stark grund att stå på och jag ser goda möjligheter att fortsätta expandera till nya marknader och stärka vårt erbjudande mot våra befintliga kunder. Det ska bli mycket spännande att få vara med och ta nästa steg i bolagets utveckling, säger Nils Bergman.

Datscha kommer att fortsätta trappa upp investeringarna i existerande såväl som nya erbjudanden.

– Datscha är en av Stronghold-koncernens pärlor. Med kombinationen Nils och Jacob framåt kommer vi att fortsätta investera och ta nya spännande steg med Datscha framåt, säger Urban Edenström som är CEO och koncernchef på Datschas huvudägare Stronghold Invest.

 

torsdag, 19 september 2019 16:08

Veidekke och OBOS bygger stort i Oslo

 

På Middelthunet på Majorstua i Oslo ersätts Nordeas gamla huvudkontor med bostäder i tre byggnader om 10, 12 respektive 14 våningar över ett parkeringsgarage om totalt 45.500 kvm


Veidekke har tecknat ett kontrakt med M17 Utvikling AS (ägt till hälften var av OBOS och Veidekke Eiendom) för att bygga bostadsprojektet Middelthunet med 329 lägenheter på Majorstua i Oslo. Uppdraget är värt drygt 1 miljard norska kronor exkl. moms. Under fem månader såldes bostäder för 1,6 miljarder norska kronor i projektet.


– Det har varit ett enormt intresse för hemmen. Under det första försäljningsskedet såldes 42 av 46 lägenheter inom en och en halv timme, och på det andra skedet såldes allt på en timme. Status är att 185 av 235 har nu sålts. Även om 94 bostäder i den sista byggnaden inte kommer att säljas före nyåret, börjar vi nu byggandet av hela projektet nu, säger OBOS verkställande direktör för bostadsutveckling, Arne Baumann.

På Middelthunet ersätts Nordeas gamla huvudkontor med bostäder som ger ljus till fönstren och livet på gatorna även efter kontorstid. Detta kommer att vara en topp modern och attraktiv livsmiljö med stora utomhusområden och en mängd olika möjligheter.

– Vi är stolta över projektet som vi har utvecklat i nära och bra samarbete med OBOS från den tid då vi köpte platsen tillsammans 2011. Detta är det största byggkontraktet för ett bostadsprojekt i Veidekkes historia, och det är såvitt vi vet också Norges största. Vi ser fram emot att äntligen komma igång med byggandet, säger Jimmy Bengtsson, vd för Veidekke.

Projektet Middelthunet består av tre byggnader om 10, 12 respektive 14 våningar över ett parkeringsgarage om totalt 45.500 kvm BTA inklusive en förskola. De 329 lägenheterna har hög standard och kvalitet och varierar i storlek från 43 kvm till 390 kvm. Husen har ett attraktivt läge vid Frogner Park, nära butiker, kultur, och restauranger.

torsdag, 19 september 2019 14:35

Stefan Sandberg, ny vd för Svenska Bostäder

 

Från vänster: Pelle Björklund som gick i pension som vd för Svenska Bostäder i augusti i år och Stefan Sandberg som blir ny vd för Svenska Bostäder i mars 2020.

 

Uppsalahems vd Stefan Sandberg har valt att säga upp sig eftersom han har fått ett nytt jobb som vd på Svenska Bostäder i Stockholm och dess dotterbolag Stadsholmen. Han efterträder Pelle Björklund. Stefan Sandberg tillträder sin nya tjänst i mars 2020. Svenska Bostäders vd Pelle Björklund gick i pension i augusti i år efter 10 år som vd på Svenska Bostäder. Under Pelles Björklunds ledning har Svenska Bostäder färdigställt över 5.500 lägenheter

– Stefan varit en mycket uppskattad vd. Under hans ledning har Uppsalahem styrt om från en omfattande nyproduktion till att fokusera mer på hållbar renovering av våra bostadsområden. Vi lyckades också få Uppsalas första investeringsstöd för studentbostäderna som byggs nu i Rosendal. Jag vill också berömma honom för arbetet han har drivit med att skapa en mer jämlik bostadsmarknad, där vi tog bort inkomstkravet för att få en bostad hos Uppsalahem. Stefan har i det stora hela varit en mycket kompetent, driven och relationsbyggande ledare, som utvecklat bolag på ett på ett positivt sätt, både internt men också  de externa kontakterna,  säger Elnaz Alizadeh (S), ordförande Uppsalahem.

Stefan Sandberg har en uppsägningstid om sex månader och börjar sin nya tjänst i mars 2020. Han är kvar på Uppsalahem fram till dess. Rekryteringen av ny vd inleds nu under hösten.

– Mina år på Uppsalahem har varit de hittills bästa i min karriär – Uppsalahem är en fantastisk arbetsgivare och Uppsala en spännande stad. Jag stannar inom allmännyttan, men får nu möjlighet att jobba närmare hemma och med utvecklingen av Stockholm stad där bostadsfrågan är en av de viktigaste och mest utmanande, avslutar Stefan Sandberg.

Svenska Bostäder grundades 1944 och ägs av Stockholms stad. Svenska Bostäder är ett av Sveriges största bostadsbolag och har i 75 år haft en aktiv roll i byggandet av Stockholm. Svenska Bostäder har cirka 26.000 lägenheter och 300 anställda. Dotterbolaget Stadsholmen förvaltar 279 fastigheter, 1.633 bostadslägenheter och 864 lokaler.

 

¨

 

 

Logicenters fortsätter att växa. Tre nya tjänster tillsätts för att stötta verksamhetens expansion. Det är Chatrine Gustavsson (bilden t v), Erik Lundmark (bilden i mitten) och Viktor Gyllenhammar (bilden t h) som axlar nya roller på Logicenters.

 

Logicenters ambition för de kommande åren är att stärka sin ledande position inom moderna logistikanläggningar i Norden. Genom tre nyrekryteringar fortsätter investeringarna inom organisationen.


Viktor Gyllenhammar ansluter till teamet som Asset Manager. Han kommer huvudsakligen att arbeta med förvaltning av Logicenters fastigheter och får övergripande ansvar för budget, uppföljning och teknik. Rollen innebär även ansvar för uthyrning och avtalsförhandling genom en tät dialog med hyresgäster. Gyllenhammar kommer senast från Castellum där han arbetade med förvaltning.


Chatrine Gustavsson tillsätts som Project Development Associate och kommer framförallt att stötta projektutvecklare med hyresgästkontakter, intressenthanteringar och diverse frågeställningar i utvecklingsprojekt. Hon kommer närmast från rollen som Lokalprojektledare hos PostNord Real Estate – Property and Projects där hon bland annat ansvarade för att förse kärnverksamheten med funktionella och ändamålsenliga logistiklokaler.

 

Erik Lundmark rekryteras till Fund Controller med fokus på finansieringsfrågor, investerarrapportering och transaktioner. Förstärkningen är ännu ett steg för Logicenters att stötta tillväxten och stärka upp finansteamet. Lundmark kommer senast från Deloitte där hanarbetat med revision.

 

– Vi har höga målsättningar när det kommer till Logicenters utveckling. Genom rekryteringen av Chatrine, Viktor och Erik stärker vi upp teamet ytterligare. Vi vill jobba med de bästa, och nu växer vi med nya erfarenheter och perspektiv. Jag är därför stolt och glad över att alla tre väljer att ansluta sig till oss, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.


Sida 1 av 944