28 januari 2020

Redaktionen

alt
Klaus Kaae har varit verksam inom NCC sedan 1985.

 

Klaus Kaae har utsetts till ny affärsområdeschef för NCC Construction Danmark från och med 25 juni. Han är sedan den 31 maj tillförordnad affärs-områdeschef då Torben Biilmann lämnade NCC för att gå till MT Höjgaard A/S. Kaae har arbetat på flera ledande befattningar inom NCC i Danmark sedan 1985 och tar i sin nya roll plats i koncernledningen och rapporterar till koncernchef Peter Wågström.

 

– Kaae har varit en stark kraft i den positiva förändring som skett i den danska byggverksamheten på senare år och får nu förtroendet att leda verksamheten framgent, säger Peter Wågström.

alt

 

Byggvarubedömningen växer och anställer Jonny Hellman (bilden ovan) som vd. Hans uppdrag blir att bygga den nya organisationen och leda Byggvarubedömningen till att bli branschens förstahandsval när det gäller miljöbedömning av byggvaror.

 

Byggvarubedömningens verksamhet bedrivs i en ekonomisk förening med i dagsläget 24 medlemmar. Föreningen ska främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att utveckla och äga ett system för miljöbedömning av byggvaror sätta upp kriterier för miljöbedömning av byggvaror tillhandahålla webbaserad information om miljöbedömda byggvaror.


Medlemmar är bland andra Akademiska Hus, AMF Fastigheter, Micasa Fastigheter, NCC, Storstockholms Lokaltrafik, Skanska, Svenska Bostäder och Vasakronan.

alt
Akademiska Hus rekordinvesterar cirka 3,5 Mdr kr i Biomedicum vid Karolinska Institutet i Solna. Bild: Berg/C.F. Møller

 

Nu står det klart att Akademiska Hus rekordinvesterar cirka 3,5 Mdr kr i Biomedicum i nära anslutning till nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna. Byggnaden blir med sina 76 000 kvm en av de största medicinska forskningsanläggningarna i Europa. För formgivningen svarar Berg/C.F. Møller. Byggstart beräknas ske i början av 2014 med inflyttning under mitten av 2018.


Biomedicum ska göra det möjligt samla all experimentell forskning på KI under samma tak med plats för cirka 1 500 forskare. Genom att föra samman universitetets verksamheter vid skilda institutioner skapas förutsättningar till gränsöverskridande forskning och samverkan.

 

– Det är en mycket stora ära för Akademiska Hus att tillsammans med Karolinska Institutet få utveckla framtidens forskningsmiljöer. Biomedicum är mycket viktig för utvecklingen av Stockholm Life i Hagastaden som ett centrum i regionens stora Life Science-satsning, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Stockholm.

 

Biomedicum kommer till stor del att bestå av laboratorier men också innehålla kontor och konferenslokaler. Stor vikt läggs även vid att skapa en flexibel arbetsmiljö med många ljusa och lättillgängliga mötesplatser på flera nivåer inom byggnaden. Särskilt den stora, centralt placerade inomhusgården blir en naturlig nod och träffpunkt för Karolinska Institutet, i en skärningspunkt mellan Solnavägen med den nya Hagastaden, campusområdet och det nya universitetssjukhuset.

alt
Överby Nya Handelsplats i Trollhättan blir Peabs pilotprojekt för certifiering enligt Breeam-se.


Peabs projekt Överby Nya Handelsplats i Trollhättan blir bolagets pilotprojekt att certifieras enligt nya svenska Breeam-se.


– Vi ser fram emot att starta pilotarbetet med Överby Nya Handelsplats eftersom projektet är representativt för oss då vi bygger många handelsplatser. Efter piloten kommer vi att övergå helt från Breeam Commercial till Breeam-se för vår svenska utveckling och produktion av kontors- och handelsfastigheter, säger Angelica Andersson, affärsutvecklare inom Peab.

 

 

Peab har sedan hösten 2009 medverkat i ett branschsamarbete som tillsammans med Sweden Green Building Council tagit fram kriterierna för den svenska manualen Breeam-se.


alt
Heba har ett omfattande ROT-program, säger Lennart Karlsson, vd Heba Fastighets AB. Foto: Cato Lein.

 

Vid omfattande renoveringar kan det vara svårt att finna evakueringsbostäder åt hyresgästerna inom det egna bostadsbeståndet. Då kan bostadsförmedlingens evakueringstjänst vara till stor hjälp, skriver Stockholms Bostadsförmedling i sitt nyhetsbrev.

– Vi har ett omfattande ROT-program där vi renoverar många av våra lägenheter, och då är detta en fin service som passar oss väldigt bra, säger Lennart Karlsson, vd för Heba som har använt sig av bostadsförmedlingens evakueringsservice vid flera tillfällen.

Heba har ett stort lägenhetsbestånd, men i vissa områden fanns det få lediga, likvärdiga lägenheter att erbjuda de som måste evakueras. I detta läge kunde bostadsförmedlingen hjälpa till.

alt
Håkan Aderö, fastighetsägaransvarig vid Stockholms stads bostadsförmedling AB.


 

– När vi skrivit avtal med fastighetsägaren kontaktar vi de befintliga hyresgäster som inte vill flytta tillbaka till de ombyggda lägenheterna. Sedan hjälper våra handläggare dem att hitta nya permanenta bostäder hos andra hyresvärdar, förklarar Håkan Aderö, fastighetsägaransvarig vid Stockholms stads bostadsförmedling AB.

– Våra hyresgäster ställer ganska höga krav, men bostadsförmedlingens handläggare är väldigt serviceinriktade och jobbar hårt tills alla blir nöjda, berättar Lennart Karlsson.


Efter renoveringen förmedlar bostadsförmedlingen de ombyggda lägenheterna till nya hyresgäster som uppfyller värdens krav. Avgiften för evakueringstjänsten är

8 000 kronor, exklusive moms, per förmedlad evakueringslägenhet.

alt
Familjebostäder köper av Skanska ett byggprojekt med 166 lägenheter i Fruängen.

 

Familjebostäder köper ett byggprojekt av Skanska i Fruängen i sydvästra Stockholm och tillför 166 nya hyreslägenheter i allmännyttans bestånd. Genom affären utnyttjas Familjebostäders kapacitet bättre och bolaget kan öka nyproduktionen och förse Stockholm med bostäder i snabbare takt. Genomförandet är villkorat av beslut i Kommunfullmäktige.


Utöver de 166 hyreslägenheterna ingår en affärslokal, 65 parkeringsplatser och 70 markparkeringsplatser i förvärvet. Fastigheten beräknas stå klar i december 2014.

 

– Affären visar på att byggbolag kan vara snabbfotade för att kunna erbjuda nya bostäder i snabbare takt. Vi har kapacitet att bygga 500 lägenheter per år och kompletterar stadens markanvisningar med att förvärva projekt. Lägenheterna uppförs där motellet Gyllene ratten låg – ett område i Fruängen med helt ny stadsplan och inriktning på bostäder, säger Jonas Nilsson (M), styrelseordförande Familjebostäder.

alt
Fatburen omfattar cirka 48 000 kvm.

 

Jones Lang LaSalle har fått i uppdrag av Crown Nordic Management att hyra ut hela 28 000 kvm i fastigheten Fatburen (Fatburssjön 9) vid Medborgarplatsen på Södermalm, Stockholm. Uppdraget gäller den yta som Skatteverket hyr fastigheten, och som de planerar att lämna i december 2013. I våras skrev Skatteverket avtal med Fabege omfattande 29 000 kvm i kv Nöten i Solna.

 

Fatburen, som totalt omfattar cirka 48 000 kvm, genomgick en omfattande om- och tillbyggnad för cirka tio år sedan. Den och erbjuder därmed en god flexibilitet som kan erbjuda både befintliga och nya hyresgäster en mängd olika lösningar. I ett samtal med Fastighetsaktien framhåller Robert Bolmgren, chef Office & Industrial Leasing på Jones Lang LaSalle, att fokus ligger på att en eller ett fåtal stora hyresgäster tar över ytorna.           

 

– Vi ser fram emot att få jobba nära tillsammans med Jones Lang LaSalle och vi känner en stor trygghet i deras arbetsmodell och process, säger Håkan Larsson på Crown Nordic Management som är asset manager för fastigheten.

 

alt
Platzer köper i Göteborg fastigheterna Gårda 16:17, Nordstaden 13:12 och Nordstaden 20:5  av Vasakronan.

 

Vasakronan säljer tre fastigheter i Göteborg till Platzer Fastigheter för ett underliggande fastighetsvärde om 565 Mkr. Frånträde sker den 3 juli. För Vasakronans del skapar försäljningen utrymme för nya förvärv och projekt. De tre fastigheterna innehåller kontor och butiker och den totala uthyrbara arean uppgår till drygt 23 000 kvm. Fastigheterna ingick som en del av det bestånd som Vasakronan köpte av Diligentia tidigare i år.

 

– Göteborg är Vasakronans näst största delmarknad och den är fortsatt högintressant för oss. Genom försäljningen ökar vi utrymmet för nya investeringar i regionen, både på förvärvs- och projektsidan, säger Vasakronans vd Fredrik Wirdenius.


I affären ingår Gårda 16:17, Nordstaden 13:12 och Nordstaden 20:5, samtliga välkända byggnader i Göteborg.  Bland de större hyresgästerna märks bland andra Hovrätten för Västra Sverige, Unionen och Göteborg Energi.

 

– Genom förvärvet kompletterar vi vår fastighet i Västra Nordstaden med två närliggande fastigheter vid Packhusplatsen samt vårt bestånd i Gårda med en fastighet i Södra Gårda. Detta som ett led i strategin att växa i prioriterade områden, säger P-G Persson, vd för Platzer.

 

I en kommentar kan sägas att Vasakronan tydligen frigör kapital för att utveckla fastigheter i Göteborg. Det går bra för handelsstaden Göteborg i många avseenden och flera utvecklingsområden är högintressanta vid Norra och Södra Älvstranden. SF

måndag, 18 juni 2012 20:09

Fler företag flyttar till Lindholmen

alt
Ett av de mer attraktiva områden i Göteborg är Lindholmen Science Park.

 

Under våren har Älvstranden Utveckling tecknat nya hyresavtal om sammanlagt 8 300 kvm. Det mest attraktiva området är Lindholmen och huvudbyggnaden Lindholmen Science Park i Göteborg. Den nya delen av fastigheten stod klar hösten 2010 är snart är helt uthyrd. Några av de nytecknade företagen är HiQ Göteborg AB, Berge Consulting AB, Volvo Defence och Visual Arena Lindholmen.

 

På Lindholmen finns idag 311 företag med cirka 10 000 anställda inom fokusområdena transport, IT och media. Expansionen fortsätter även under 2012, med bland annat byggandet av Radisson Blu Riverside Hotel, ett nytt parkeringshus, nya kontorslokaler och planer för bostäder. Målet är att 30 000 människor ska arbeta, studera och bo på Lindholmen år 2020.

 

Under våren har Älvstranden Utveckling tecknat nya hyresavtal om sammanlagt 8 300 kvm. Det mest attraktiva området är Lindholmen och huvudbyggnaden Lindholmen Science Park i Göteborg.


Den nya delen av fastigheten stod klar hösten 2010 är snart är helt uthyrd. Några av de nytecknade företagen är HiQ Göteborg AB, Berge Consulting AB, Volvo Defence och Visual Arena Lindholmen.På Lindholmen finns idag 311 företag med cirka 10 000 anställda inom fokusområdena transport, IT och media. Expansionen fortsätter även under 2012, med bland annat byggandet av Radisson Blu Riverside Hotel, ett nytt parkeringshus, nya kontorslokaler och planer för bostäder. Målet är att 30 000 människor ska arbeta, studera och bo på Lindholmen år 2020.

måndag, 18 juni 2012 19:59

AXA hyr ut 5 000 kvm i Burlöv

alt
Elgiganten öppnar en Megastore om 5 000 kvm i Stora Bernstorp Retail Park i Burlöv.

 

AXA Real Estate Investment Managers, med tillgångar för 42 miljarder euro under förvaltning, har på uppdrag av fonden AXA Immoselect, hyrt ut 5 000 kvm till elektronikkedjan Elgiganten, vid Stora Bernstorp Retail Park i skånska Burlöv. RED (Rico Estate Development) har ansvarat för uthyrningen på uppdrag av AXA Real Estate. Hyresperiod är 12 år.

 

För närvarande genomförs anpassningar för att tillgodose Elgigantens önskemål, med avsikt att öppna en Megastore under det fjärde kvartalet i höst. I och med uthyrningen har den totala uthyrningsgraden ökat till 97 procent. Bland hyresgästerna märks Usports, Jula och Media Markt.

 

– Elgigantens beslut att öppna en Megastore vid Stora Bernstorp bekräftar att de förbättringar som vi valt att genomföra på fastigheten värdesätts. Vi investerar i infrastruktur, med bland annat en ny infartsväg från väg 11, vars färdigställande sammanfaller med öppnandet av den nya butiken, säger Henrik Bastman, ansvarig för Asset Management hos AXA Real Estate Norden.