17 januari 2020

Redaktionen

 

Rolf Thorsen, vd för Selvaag Bolig.Selvaag Bolig sålde 169 bostäder för totalt 859 MNOK under det fjärde kvartalet 2019. Under helåret 2019 sålde Selvaag Bolig 908 bostäder till ett totalt värde av 4.492 MNOK, cirka 4.789 Mkr. Bruttovärdet på försäljningen ökade med mer än 40 procent jämfört med år 2018.

– Försäljningen har varit stabil under hela året. Vi upplever ett stort intresse för de bostäder aom vi har till salu nu, särskilt i Stor-Oslo, och vi tror på fortsatt goda marknadsförhållanden under 2020. Vi har över 700 bostäder till salu och under det kommande året kommer vi att starta helt nya projekt och nya etapper i befintliga projekt, säger vd Rolf Thorsen.

Nettoomsättningen, dvs försäljningen justerad för Selvaag Boligs ägarintresse i samarbetsprojekt, slutade på 752,5 bostäder till ett totalt värde av 3.753 MNOK. Under året inledde Selvaag Bolig byggandet av 830 bostäder och 775 bostäder färdigställdes och 731 levererades till köpare.

Nettoomsättningen under fjärde kvartalet isolerat uppgick till 140 bostäder till ett totalt värde av 705 MNOK. Byggandet av 248 bostäder påbörjades under det fjärde kvartalet. Totalt färdigställdes under Q4  254 bostäder och 214 överlämnades till köpare. Den 31 december hade Selvaag Bolig 1.504 bostäder under uppförande och 56 färdigställda bostäder som inte hade sålts.

Nettoomsättningen för 2018 var 695 bostäder med ett sammanlagt värde av 2.829 MNOK. Nettoomsättningen under det fjärde kvartalet 2018 uppgick till 148 bostäder för 614 MNOK. Bruttoomsättningen 2018 var 777 bostäder för 3.169 MNOK. Bruttoomsättningen under det fjärde kvartalet 2018 uppgick till 158 bostäder för 660 MNOK.

I december fick Selvaag sin första markanvisning på Årstafältet i Stockholm. Se länk.

 

Fasad för kv Svärdfisken, ett kvarter som ligger i Varbergs norra del, ett expansivt område där gammal industrimark förvandlas till ett kvarter med kontor och bostäder.Maleryd Fastigheter har gett MVB i uppdrag att bygga en ny fastighet på området Svärdfisken i centrala Varberg. Ordervärde är på drygt 80 Mkr.

Kvarteret Svärdfisken ligger i Varbergs norra del, ett expansivt område där gammal industrimark förvandlas till ett kvarter med kontor och bostäder. Maleryd Fastigheter är en av aktörerna som utvecklar området och som nu investerar i en ny fastighet vid Birger Svenssons väg.

Fastigheten omfattar cirka 1.000 kvm kontorsyta för tre separata hyresgäster, en mindre restaurangdel samt 28 hyreslägenheter med balkong. Huset blir totalt åtta våningar högt inklusive källargarage och teknikrum längst upp. Huset byggs för att kunna certifieras enligt Green Building 4.0.

– Det är spännande projekt och vi ser fram emot ett fint samarbete med Maleryd Fastigheter. Det är roligt att få vara en del i utvecklingen av framtidens Varberg som är den stad som vi bor och verkar i, säger Mattias Kågeby, regionchef MVB Astor Bygg.

MVB är en etablerad byggentreprenör i området och har flera pågående projekt såsom nybyggnation av bostäder i Ullared samt Träslövs terrass och Träslövs läge i Varberg. Nyligen avlutades även byggnationen av Falkenbergs köpcentrum och Varbergs nya veterinärklinik.

Den nya fastigheten i Kvarteret Svärdfisken beräknas bli klar för inflyttning under kvartal ett 2021.

MVB Astor Bygg AB, med säte i Göteborg och vd Per Henrik Ljungdahl, omsatte år 2018 cirka 882 Mkr med ett resultat om 1,3 Mkr (-20,3). Antalet anställda var 138 (144) och omsättningstillgångarna var 186 Mkr (181).
torsdag, 02 januari 2020 12:02

Inflyttningen i Brf Framsidan i Haninge

 

Riksbyggens Brf Framsidan med 122 bostadsrätter är en uppföljare till Brf Blicken som byggstartades i april 2016. Det nya området Haningeterrassen kommer att få drygt 600 nya bostäder, butiker och restauranger.

 

 

 

 Bild från visningslägenheten i Brf Framsidan som inretts av Nathalie Harb.

 

 

Nu flyttar de första bostadsrättsinnehavarna  in i Riksbyggens Brf Framsidan i Haninge. Brf Framsidan består av 122 bostadsrätter och i projektet finns en unik visningslägenhet signerad den libanesiska inredaren, konstnären och scenografen Nathalie Harb.

– Det är jätteroligt att inflyttningen nu är igång. Det är alltid lika kul när en inflyttning startar, det blir så konkret vilken samhällsnytta Riksbyggen bidrar med genom att bygga nya bostäder, säger Veronica Persson, sälj- och marknadsansvarig för Haningeterassen på Riksbyggen.

Brf Framsidan är en uppföljare till Brf Blicken som byggstartades i april 2016. Det nya området Haningeterrassen kommer att få drygt 600 nya bostäder, butiker och restauranger. Inflyttningen i Brf Framsidan startade i december och kommer att fortsätta under första kvartalet 2020.

– Riksbyggen gjorde i höstas tillfälligt slut med ljust och fräscht. I ett internationellt samarbete lät Riksbyggen prisbelönade Nathalie Harb från Beirut inreda en unik visningslägenhet i Brf Framsidan, berättar Veronica Persson.

Nathalie Harb
Inredaren, konstnären och scenografen Nathalie Harb föddes i Libanon, men har idag världen som scen och hon växlar mellan sina hem i London och Beirut. Hon representerade år 2018 Libanon på London Design Biennal med sin installation The Silent Room.

På Haningeterassen provar Riksbyggen också nya lösningar som ska underlätta för ett mer hållbar boende. Ett av dessa projekt är ”Innovativ parkering”, ett projekt som Riksbyggen genomför tillsammans med Haninge kommun, och som går ut på att underlätta för människor att bo och leva utan egen bil.

tisdag, 31 december 2019 17:28

CLS säljer 19 kontorsfastigheter

 

Fredrik Widlund, CEO för CLS Holdings.


 

CLS Holdings säljer en portfölj med 19 regionala kontorsfastigheter i Storbritannien för totalt cirka 65,0 miljoner pund, cirka 801 Mkr. Köpare är Elite Capital Partners – ett investmentbolag från Singapore.

Kontorsfastigheterna är belägna utanför regionen South East i Storbritannien och har, efter stora renoveringar under förra året, en mindre framtida förvaltningspotential. Försäljningen av portföljen är i linje med CLS strategi att aktivt generera kapital genom att fokusera på bolagets portfölj i London och i regionen South East. Efter denna transaktion kommer CLS att endast äga två fastighetstillgångar i Storbritannien som ligger utanför regionen South East.

Försäljningen av 17 av de 19 kontorsfastigheterna, som har egen lagfart, har sålts för 62,1 miljoner pund. Försäljningen om 2,9 miljoner pund avser de återstående två fastighetstillgångarna, som innehas med långa tomträttsavtal, förväntas slutföras under Q1 2020.

Portföljen omfattar cirka 57.500 kvm lokalrea och som är uthyrd till 97,5 procent till olika brittiska regeringsorgan med en genomsnittliga återstående löptid på hyresavtalen om 4,1 år. Portföljen har en nettohyra om 6,5 miljoner pund per år, motsvarande i genomsnitt 10,62 pund per kvadratfot. Portföljen värderades till 66,4 miljoner pund den 30 juni 2019 och försäljningsintäkterna representerar en liten förlust på 1,4 miljoner pund, en rabatt om 2,1 procent. CLS har emellertid erhållit över 3,2 miljoner pund i hyra från den här portföljen sedan den 30 juni 2019.

I en kommentar till försäljningen säger CEO Fredrik Widlund:
– Den här försäljningen är ett viktigt steg för att genomföra vår strategi att fokusera vår brittiska portfölj på marknaderna i London och i regionen South East där vi är övertygade om långsiktigt positiva framtidsutsikter. Vi fortsätter att se betydande möjligheter för förvärv på våra kärnmarknader och den här försäljningen kommer att göra det möjligt för oss att återvinna kapital för framtida förvärv.


måndag, 30 december 2019 17:53

Gröna Skolfastigheter köper i Skövde

 

Martin Malhotra, vd för Gröna Skolfastigheter.

 

Gröna Skolfastigheter är ett samhällsbyggarföretag med en inriktning på skolfastigheter. Bolaget har under måndagen genom en bolagsaffär förvärvat fastigheten Ventilen 1 i Skövde. Fastigheten förhyrs idag i sin helhet av Praktiska Sverige AB som ingår i börsnoterade Academedias gymnasieverksamhet. Köpeskillingen har inte meddelats.

– Förvärvet är i linje med vårt kommunicerade mål att initialt förvärva förvaltningsobjekt parallellt med att vi initierar och deltar i utvecklingsprojekt. Vi ser fram emot att tillsammans med verksamheten fortsätta att förvalta och utveckla fastigheten inom ramen för vår förvaltningsaffär, säger Martin Malhotra, vd för Gröna Skolfastigheter i Sverige AB.

Fastigheten är upplåten med äganderätt och omfattar lektionssalar, verkstadsytor, uppehållsytor, en idrottshall samt ett elevboende med cirka 60 studentbostäder som hyrs ut till studenter vid Högskola i Skövde.

– I samband med förvärvet har vi även breddat vår ägarkrets och står väl rustade för fortsatta förvärv. Vår strategi fokuserar på balanserad tillväxt genom förvaltning och projektutveckling och vi ser att egengenerade kassaflöden skapar uthållighet och kapitaleffektivitet, säger Martin Malhotra, vd på Gröna Skolfastigheter i Sverige AB.

Rådgivare till Gröna Skolfastigheter i samband med förvärvet inkluderar Advokatfirman Glimstedt Stockholm KB inom legala frågor, Jansa Consulting AB inom teknik- och miljöfrågor och CauseyWestling inom skatt- och momsfrågor. 

Logistic Contractor nya kontoret ligger i Fairway-huset på Arne Jacobsens Allé 7 i Ørestad.

 

 


Logistic Contractor öppnar nu ett större kontor i Köpenhamn som en del av bolagets ökade insatser i Danmark. Detta framgår av ett pressmeddelande.

– Logistic Contractors lokala organisation i Danmark växer, samtidigt som vi ser ett ökande intresse i Danmark för den typ av rationel logistik och industriella fastigheter som vi har specialiserat på, säger Sandu Nylmon, vd för Logistic Contractor Denmark.

Kontoret ligger i Fairway-huset på Arne Jacobsens Allé 7 i Ørestad. Fastigheten ägs av Klövern, som sommaren 2018 köpte det av Niam som en del av en större affär.

– Det nya kontoret är ett steg mot att skapa en ännu bättre arbetsmiljö för vår växande danska organisation, men kontoret har också en bra läge sett ur ett kundperspektiv för  nuvarande och framtida projekt, säger Sandu Nylmon.

Logistisk Contractor ingår i Wästbygg Gruppen AB i Sverige
.

måndag, 30 december 2019 15:06

K2A startar projekt i Barkarbystaden

 

K2A kommer att i Järfälla utveckla 200 Svanenmärkta studentbostäder byggda i trä. Projektet förväntas färdigställas under 2022.

 

 

K2A ingick under 2018 ett markanvisningsavtal med Järfälla kommun om utveckling av 200 studentbostäder, ett LSS-boende med sex vårdbostäder och en förskola och nu startas projektet. Total uthyrningsbar area kommer att uppgå till cirka 6.100 kvm. 

Kvarteret ligger mitt i den framväxande Barkarbystaden med 100 meter till Barkarbystadens kommande tunnelbana vid Sveatorget där handel, restauranger och kaféer samsas med service och bostäder. Kvarteret ligger även på kort gångavstånd till grundskola och naturreservat.

K2A kommer att utveckla Svanenmärkta studentbostäder byggda i trä. Lägenheterna utvecklas enligt konceptet "Student21an" och kommer att bli välutrustade och yteffektiva med mellan 1-2 rum och kök. Projektet förväntas färdigställas under 2022. 

– Vi ser fram emot att starta vårt Svanenmärkta projekt i Barkarbystaden. Läget för projektet är väldigt bra med 100 meter till den nya tunnelbanestationen vilket innebär att studenterna kommer kunna ta sig till Stockholm city på under en halvtimme, kommenterar Johan Knaust, vd för K2A.

måndag, 30 december 2019 14:15

Veidekke bygger ett konstcentrum i Trondheim

 

Det nya konstcentrumet på Kjøpmannsgata 36-38 i Trondheim kommer att omfatta cirka 3.300 kvm. Det kommer att innehålla utställningslokaler, konstverkstäder, biblotek, scen, matsalar, kontor samt en skulpturpark på taket.

 

 

Veidekke har tecknat ett avtal med Kjøpsmannsgata Ung Kunst AS om att bygga ett miljöcertifierat konstcentrum i Trondheim, ett projekt initierat och finansierat av konstnären Kjell Erik Killi Olsen. Uppdraget är en totalentrprenad  om cirka 113 miljoner MNOK, cirka 120 Mkr.

– Vi är tecksamma och stolta över att Veidekke valts för att bygga en kulturbyggnad som kommer att betyda mycket för konstnärer och kulturliv i Trondheim, säger distriktschef Ståle Brovold från Veidekke Bygg Trøndelag.

Det nya konstcentrumet på Kjøpmannsgata 36-38 kommer att omfatta cirka 3.300 kvm. Det kommer att innehålla utställningslokaler, konstverkstäder, biblotek, scen, matsalar, kontor samt en skulpturpark på taket. Byggnaden ska vara miljöcertifierad enligt BREEAM-NOR Very Good.

– Kjøpsmannsgata Ung Kunst  är en generös och unik present om cirka 175 miljoner norska kronor till Trondheim från konstnären Kjell Erik Killi Olsen. Konstcentrumet kommer ha ett varierat utställningsprogram med både etablerade och mindre etablerade konstnärer med särskilt fokus på yngre konstnärer, säger Ståle Brovold.

Projektet utvecklades i samarbete med Killi Olsen, Kjøpmannsgata Unge Kunstnere, HUS och arkitekter samt Veidekke. Byggandet påbörjas i januari med planerad slutförande i september 2021.

måndag, 30 december 2019 13:50

Bonava bygger bostäder i Esbo

 

Bonava bygger 44 bostäder i ett gemensamt kvarter med träningsredskap, cykelservice och lagringsmöjligheter för sportutrustning.

 

 

Bonava har påbörjat ett byggarbete med 44 bostäder i ett flerfamiljshus  om åtta våningar i kvarteret Vermonniity i Esbo, Finland. Färdigställande beräknas ske under våren 2021.

– Området för Bonavan Vermonniity är ett komplex, där de boende kan träna, koppla av och umgås med sina grannar. Kvarteret innehåller ett gemensamt område med träningsredskap, cykelservice och lagringsmöjligheter för sportutrustning, säger Liisa Bäckström, enhetschef, Bonava Suomi Oy.

Kvarteret Vermonniity är bekvämt beläget nära en ringled. Med bil nås Helsingfors på endast tjugo minuter och tåget tar cirka fem minauter. De närmaste tågstationerna finns i Mäkkylä och Leppävaara och alla fjärrtåg mellan Helsingfors och Åbo stannar i Esbo.

måndag, 30 december 2019 13:21

Wallenstam bygger i Uppsala och Sundbyberg

 

 

I första kvarteret i Umami Park ska Wallenstam bygga totalt 222 lägenheter. Arkitekturen är varierande och det högsta huset blir 16 våningar högt.

 

 


Wallenstam har byggstartat 161 hyreslägenheter i stadsdelen Rosendal i Uppsala.

 

 

 

Under fjärde kvartalet 2019 byggstartade Wallenstam 300 lägenheter i två projekt, dels i Uppsala, dels i Sundbyberg. Det ena projektet avser 161 hyreslägenheter i stadsdelen Rosendal i Uppsala. Det andra projektet omfattar 133 hyreslägenheter i etapp 3 i vårt stadsutvecklingsprojekt Umami Park i Hallonbergen, Sundbyberg. Samtliga 294 lägenheter planeras vara inflyttningsklara under 2021.

– I Umami Park ska vi bygga totalt 900 lägenheter, just nu är mer än hälften byggstartade eller färdigställda, säger Hans Wallenstam, vd.

I Wallenstams stadsutvecklingsprojekt i Mölnlycke Fabriker i Härryda byggstartade bolaget två idrottshallar samt ett p-hus som ska serva de 600 bostäder som håller på att byggas.

Den 19 november tillträdde Wallenstam projektfastigheter i Tyresö, omfattande cirka 12.500 kvm mark, nära Tyresö Centrum.

Wallenstam har också under fjärde kvartalet förvärvat 8,5 procent av aktierna i Tmpl, ett PropTech-bolag som utvecklar en digital kommunikations- och serviceplattform riktad mot bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter. Vår egen Wallenstam-app som under året börjat lanseras till boende i våra fastigheter är utvecklad i samarbete med Tmpl.

Under fjärde kvartalet blev det även klart att Wallenstam utsetts till en av fyra ankarbyggherrar i ett kommande stadsutvecklingsprojekt i Knivsta kommun. Avtalet innefattar även en markanvisning om 250 lägenheter för Wallenstams del, vilket offentliggjordes i ett pressmeddelande den 13 november 2019.