17 januari 2020

Redaktionen

torsdag, 30 augusti 2012 18:48

Vakansen minskar i Skärholmen Centrum

alt
Cirka 10 000 kvm återstår att hyra ut i Skärholmens centrum.

 

I början av sommaren meddelade Skärholmen Centrum att avtal skrivits med en rad nya hyresgäster om en yta av totalt 6 000 kvm. Nu presenteras namnen på fler nya hyresgäster, samtidigt som befintliga utökar och presenterar uppdaterade koncept. Efter detta återstår knappt 10 000 kvm att hyra ut, varav hälften är retail och restaurang och hälften kontor och service.


Störst av de nya etableringarna är danska detaljhandelskedjan TGR som ska hyra 350 kvm. Vidare har piercing- och smyckeskonceptet UVX har tecknat sig för 70 kvm. Därtill hyr Subway en lika stor yta i centrumets food court, som därmed är fullt uthyrd och framöver erbjuder sammanlagt nio restauranger med totalt 1 000 sittplatser. Bland de nya hyresgästerna märks även Forex Bank och Rena Skor.


Nyligen öppnade Intersport en lagershop på 1 650 kvm, medan MQ presenterade resultatet av sin totalrenovering och Monki öppnade en ny butik på 130 kvm. Inom kort lanserar Specsavers en ny butik i sin befintliga lokal och Cubus är i färd med att uppgradera sitt koncept och samtidigt utöka med 100 kvm från nuvarande 860 kvm.


Slutligen stärks barnsegmentet genom Name It som dubblar sin yta till 200 kvm och öppnar en helt ny butik senare i år.

onsdag, 29 augusti 2012 21:02

Siggelin blir byggchef på Familjebostäder

alt
Håkan Siggelin lämnar SCB för Familjebostäder.

 

Från och med 1 november blir Håkan Siggelin, idag vd för JM-koncernens dotterbolag SBC Bo AB, ny avdelningschef för Familjebostäders byggavdelning.

 

– Håkan Siggelins bakgrund inom nybyggnation och fastighetsutveckling gör honom väl lämpad att utveckla och modernisera vår byggavdelning, som ska möta vårt uppdrag att bygga nytt i ett växande Stockholm och underhålla våra befintliga fastigheter, säger Magdalena Bosson, vd Familjebostäder.

onsdag, 29 augusti 2012 20:52

Anette Frumerie ska ta Besqab till börsen

alt
Anette Frumerie blir ny vd för Besqab.

 

Besqab planerar att växa och ta marknadsandelar på bostadsmarknaderna i Stockholm och Uppsala de närmaste åren. Den som ska leda denna utveckling är Anette Frumerie. Hon blir ny vd för Besqab efter Kjell Jansson som har varit vd sedan 2003. Han kommer jobba vidare i bolaget med strategiska uppdrag, bland annat med arbetet för en planerad börsintroduktion, något som kan ta upp till tre år.

 

Anette Frumerie har sedan våren 2010 arbetat inom Skanska, senast som vd för Skanskas Bostadsutveckling i Norden. Dessförinnan arbetade hon inom JM, där hon ingick i koncernledningen och under 17 år innehade en rad olika positioner.

 

– Det finns ett stort behov för nya bostäder i Stockholm och Uppsala. Besqabs starka kultur och kompetenta organisation borgar för att vi ska kunna fortsätta växa med god lönsamhet, vilket gör uppdraget extra spännande, säger Anette Frumerie.

 

Besqab har idag cirka 2 000 byggrätter i sin balansräkning och producerar runt 600 bostäder per år. Bolaget utvecklar bostäder i egen regi men har dessutom en betydande byggledningsverksamhet och ett bestånd av vård- och omsorgsfastigheter.

 

I en kommentar kan sägas att det inte är en lysande idé att ta fastighetsbolag till börsen just nu, särskilt inte för borättsbyggare som finns på vikande marknader. Men det är fördel att Besqab åtminstone har ett ben till, vilket är satsningen på vård- och omsorgsfastigheter. Denna typ av fastigheter skapar säkra kassaflöden, särskilt med kommuner som hyrestagare. SF

onsdag, 29 augusti 2012 20:47

NCC hyr ut 3 000 kvm i Västra Hamnen

alt
NCC:s nya kontorsfastighet, Koggen 2, om 7 000 kvm i Västra Hamnen, Malmö, har köpts av Vasakronan.

 

NCC hyr ut cirka 3 000 kvm i den nya kontorsfastigheten Koggen 2 i Västra Hamnen i Malmö. Hyresgäst blir Beijer Electronics, som flyttar sitt huvudkontor

på plan fem och sex, samt i fastighetens bottenplan, vilken ska innehålla utbildningslokaler för företagets kunder.

 

– Beijer Electronics blir den fjärde hyresgästen och vi har fler förhandlingar på gång för Koggen2. Aktiviteten på hyresmarknaden är hög och trenden att flytta från äldre lokaler till funktionella, moderna kontor med hög miljöprofil håller i sig, säger Per Bojfelt, kundansvarig inom NCC.

 

Av totalt 7 000 kvm återstår 4 300 kvm att hyra i fastigheten, som blir klar för inflyttning under hösten och som sedan tidigare är såld till Vasakronan.

alt
Det nya torget i Hornstull.

 

alt

Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter. Foto: Bonnier Fastigheter.

 

alt

Miranda Jensen, marknadschef Bonnier Fastigheter. Foto: Cato Lein.

 

Nu är det klart vem som ska driva restaurangen i Bonnier Fastigheters fondbyggnad vid det nya torget i Hornstull. Det blir familjen Ahlbom som våren 2013 slår upp portarna till den nya krogen i tre plan. Ahlboms driver i dagsläget 5 restauranger och barer i Stockholm – Hotellet på Linnégatan, Storstad och Olssons skor på Odengatan, Solidaritet på Lästmakargatan samt Bistro Rigoletto på Kungsgatan.

 

– Vi tycker självklart att det är jätteroligt att Ahlboms väljer just Hornstull när de nu kommer tillbaka till Söder där de startade sin bana. De har en gedigen erfarenhet av att skapa bra och intressanta mötesplatser och vi tror att de kommer att tillföra en ny dimension till Hornstull, säger Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.

 

Restauranger är en viktig del av konceptet för handelsplatsen. Klart sedan tidigare är att Mikael Ljunggren samt två andra aktörer nu under hösten kommer att öppna upp på Hornsbruksgatan.

 

– Vi har satsat på att få riktigt bra restauratörer till handelsplatsen. Det gör att platsen lever över dygnet och blir en naturlig mötesplats för de som bor och arbetar i området, säger Miranda Jensen, marknadschef på Bonnier Fastigheter.

 

I dagsläget är cirka 70 procent av ytorna uthyrda och det finns ett stort intresse för de kvarstående. Några av de hyresgäster som är kontrakterade (och vissa redan öppnade) är Hemköp, Systembolaget, 7‐Eleven, Direkten, H&M samt Beijing 8.

alt
Jesper Damborg, vd Saxo Properties.

 

Saxo Properties förvärvar tre fastigheter på Strøget i Köpenhamn. Säljaren, Cubic Property Fund, noterat på Kanalöarnas fondbörs, erhåller 150 MEUR, cirka 1,25 Mdr kr. Cubic Property Fund förvaltar fastigheter om totalt cirka 150 miljoner pund,

cirka 15,8 Mdr kr, framförallt i Storbritannien men även i några få europeiska länder.

 

De förvärvade fastigheterna ligger på Amagertorv 2 med Louis Vuitton som hyresgäst; Købmagergade 22 med Synoptik och Matas som hyresgäster samt på Østergade 33-35 med Cos och The Body Shop som hyresgäster.


Saxo Properties, som är asset manager för Cubic Property Fund, har tidigare förvärvat en annan fastighet på Strøget, belägen på Købmagergade 24, med den nya hyresgästen Benetton Group.

 

I en kommentar till förvärvet säger Jesper Damborg, vd för Saxo Properties:
– Saxo Properties har under senare tid medverkat till de största fastighetsinvesteringar i Danmark. Detta är bra för både Köpenhamn och Saxo Properties.

 

Sadolin & Albæk har rådgivare i förvärvet av fastigheten Amagertorv 2 medan Nybolig Erhverv har varit rådgivare för köpet på Købmagergade 22.

 

tisdag, 28 augusti 2012 19:43

Friends Arena invigs i Solna

alt
Thomas Perslund kastar bygghjälmen i luften framför Friends Arena i Solna.

 

Nu har Arenabolaget i Solna AB och huvudentreprenören Peab lämnat över nycklarna till Friends Arena, Sveriges nya nationalarena. Efter flera år av byggnation är arenan i stort sett klar och endast de sista förberedelserna återstår för att få arenan i toppskick inför invigningen av arenan den 27 oktober.

 

– Byggfasen är över och vi har fått nycklarna. Det visar vi genom att nu tända fasaden på arenan, säger Thomas Perslund, vd för Friends Arena. Han fortsätter:

 

– Vi kommer att ha en färg kvällar och nätter och vid arrangemang kommer ljuset på fasaden ofta återspegla eventet. Vid den officiella invigningen, Svenska Ögonblick, kommer fasaden att lysa i gult och blått liksom vid landslagets matcher.

 

Det första spadtaget till arena togs av H.K.H. Kronprinsessan Victoria i december 2009. När den nu invigs kommer det vara en av världens mest moderna arenor med en publikkapacitet på 65 000 vid konserter och 50 100 vid sportevenemang. Arenan kan även skärmas av för mindre evenemang om cirka 10 000 besökare. 

tisdag, 28 augusti 2012 19:34

SCB stannar kvar hos Norrporten i Örebro

alt
Statistiska Centralbyrån (SCB) förlänger sitt kontrakt om 17 000 kvm med Norrporten i Örebro.

 

Statistiska Centralbyrån (SCB) förlänger sitt hyreskontrakt med Fastighetsaktiebolaget Norrporten i centrala Örebro. Avtalet innebär att

SCB:s cirka 750 medarbetare stannar på Klostergatan i lokaler som moderniseras och effektiviseras.

 

Det nya hyresavtalet omfattar cirka 17 000 kvm kontor. Under hösten inleds en ombyggnation där delar av de nuvarande traditionella kontorsrummen omvandlas till öppna mer flexibla kontorsmiljöer.

 

– Norrporten erbjuder en lösning som sammantaget svarar mot verksamhetens krav, ger god arbetsmiljö och är kostnadseffektiv. Närheten till goda kommunikationer har vidare varit en viktig utgångspunkt för beslutet att förlänga hyreskontraktet med Norrporten, säger Stefan Lundgren, generaldirektör på SCB.

tisdag, 28 augusti 2012 19:24

Pembroke hyr ut stort i city till Nordea

alt
Nordea har tecknat avtal om 21 000 kvm på Mäster Samuelsgatan 21 i Stockholm.

 

Pembroke Real Estate meddelar att företaget tecknat hyresavtal med Nordea för sitt ombyggnadsprojekt på Mäster Samuelsgatan 21 i centrala Stockholm. Nordea kommer att hyra en kontorsyta om 20 000 kvm och den nya byggnaden, som ska stå färdig under 2015, kommer att tillhandahålla totalt 30 000 kvm kontors- och butikslokaler.

 

Pembroke etablerade sig på Stockholmsmarknaden 2008 och bygger för närvarande om tre av sina fastigheter på Mäster Samuelsgatan – Hästen 22, byggnaden norr om Hästen 23 och Hästen 24 – så att de blir en sammanhängande byggnad på Mäster Samuelsgatan 21. Denna förväntas bli den första nya LEED Platinum miljöcertifierade byggnaden i centrala Stockholm.

 

– Under de senaste åren har vi arbetat för att åstadkomma ett nytt spännande byggnadsprojekt i Stockholm genom att blanda idéer och erfarenhet från våra internationella projekt med lokalkännedomen hos vårt designteam. Vi ser att Mäster Samuelsgatan 21 kommer att bli en viktig del av vår långsiktiga investeringsstrategi i Stockholm, säger Erik Gustafson, chef för Pembrokes Stockholmskontor.


Tengbom är arkitektbyrån som arbetar med projektet. Martin Ringfast, partner på företaget säger:

 

– I centrala Stockholm finns det ett alltmer begränsat utbud av integrerade, miljöeffektiva byggnader som är anpassade till internationella växande företag. Vi har arbetat i nära samarbete med Stockholms stad för att utforma en byggnad som sätter en ny standard för operationell effektivitet och hållbar design.

tisdag, 28 augusti 2012 19:19

Axel Forssell, ny på DTZ Capital Markets

alt
Axel Forssell ska växa med DTZ Capital Markets.

 

De senaste sex åren har Forssell förvaltat familjens fastighetsbolag, främst med inriktning på industrifastigheter i Storstockholm och bostadsfastigheter i Stockholms innerstad. Tidigare har han arbetat på CBRE, JLL och GE Real Estate.

 

– Vi forsätter att växa och ta marknadsandelar, så vi nyanställer nu för att möta den ökade efterfrågan på bostads- och industrifastigheter i Stockholm. Axel Forssell har ett brett nätverk och kommer att generera nya intressanta investeringsmöjligheter för våra kunder, säger Fredrik Lidjan, Head of Capital Markets, DTZ i Sverige.