28 januari 2020

Redaktionen

alt
Aberdeen har hyrt ut 25 000 kvm i Gamlestadens Fabriker i Göteborg.

 

Aberdeen Asset Management har hittills i år tecknat avtal motsvarande sammanlagt cirka 25 000 kvm i Gamlestadens Fabriker i Göteborg.  Av dessa har 13 000 kvm tecknats med nya hyresgäster och 12 000 kvm har omförhandlats. De två största nya hyresgästerna är Tillskärarakademin som hyr 2 037 kvm och Dekra som tecknat avtal på 2 184 kvm. Sammanlagt har fastigheten fått 16 nya hyresgäster, medan 5 befintliga hyresgäster har valt att stanna kvar i sina lokaler på förlängda avtal.

 

– Den starka efterfrågan bekräftar att vi är på rätt väg med vårt och kommunens arbete med att utveckla hela Gamlestaden, säger Annika Tell, förvaltare på Aberdeen Asset Management.

 

Gamlestadens Fabriker rymmer 65 000 kvm uthyrningsbar yta i en bevarad fabriksmiljö som succesivt moderniserats. Avsikten har varit att behålla så mycket av byggnadernas karaktär som möjligt, och samtidigt skapa moderna, funktionella kontorslokaler. Lokalerna är belägna på fastigheten Olskroken 18:7 som förvärvades år 2007 av Aberdeen Property Funds Pan-Nordic.

           

 

tisdag, 18 september 2012 19:57

Klart för nya bostäder i Arninge

alt
NCC Boende i Arninge.

 

Ett nytt bostadsområde växer nu fram vid Ullnasjön i nordvästra Arninge i Täby kommun. NCC Boende AB, Titania AB, Småa AB och Kärnhem Svenska AB har tecknat kontrakt med kommunen för den första etappen om totalt 250 bostäder i villor, radhus och lägenheter.


Byggstart sker under våren 2014, så snart kommunen byggt klart gator, samt gjort vatten- och avloppsanslutningar i området. Täby kommun satsar samtidigt på att utveckla Ullnasjöns strandområde och på att bygga förskola och skola i området.


Försäljning av mark för ytterligare 400 bostäder kommer att ske inom något år och planering pågår för etapp 2 med ytterligare 700 bostäder. Totalt planeras för 3 000 bostäder i området.


Arninge-Ullna ska med nya bostäder och ett nytt resecentrum bli ett viktigt nav för kollektivtrafiken i länets nordostkommuner. I direkt närhet till handelsområdet vid E18 ska det bli möjligt att infartsparkera och byta mellan buss och spårtrafik.

 

tisdag, 18 september 2012 19:51

Brostaden köper i Vårby

alt
Riggen 2, omfattande 5 500 kvm i Vårby, är fullt uthyrd.

 

Castellums dotterbolag Fastighets AB Brostaden har förvärvat fastigheten Riggen 2 på Botkyrkavägen 4 i Vårby, Huddinge kommun. Fastigheten är i dagsläget fullt uthyrd och arean uppgår till 5 500 kvm.

tisdag, 18 september 2012 19:36

Catella rekryterar Anderson och Engellau

alt
Jens Andersson.

 

alt

Oscar Engellau.

 

alt

Beata Jacobsson.

 

alt

Christian Uddland.

 

Catella rekryterar Jens Anderson och Oscar Engellau som finansieringsspecialister i affärsområdet Corporate Finance. Dessutom har Christian Uddland och Beata Jacobsson anställts för att arbeta med fastighetstransaktioner.

 

Anderson har närmast varit CFO och kreditchef på svenska mezzaninbolaget Vanir Asset Management och har tidigare arbetat inom Aareal Bank i Stockholm, SEB och GE Capital.


Engellau rekryterades från Barclays Capital i London där han samlat internationell erfarenhet från Debt & Equity Capital Markets, Hybridkapital och M&A.

 

Uddland kommer senast från Skanska Financial Services och Jacobsson har närmast studerat fastighetsekonomi på KTH.

tisdag, 18 september 2012 19:30

Hagman, ny direktör i Akademiska Hus

alt
Lars Hagman, ny direktör i Akademiska Hus Öst.

 

Lars Hagman har utsetts till ny regiondirektör för Akademiska Hus Öst. Han efterträder Lars Svensson, som går vidare till en chefstjänst inom Henry Ståhl Fastigheter.

 

Hagman kommer närmast från tjänsten som affärsutvecklare på JM Region Öst och ska i sin nya roll att driva utvecklingsprojekt för 800 Mkr.


Några av de större projekten gäller Campus Valla i Linköping och planeringen av den nya stadsdelen Vallastaden, som med sin närhet till universitetet, Mjärdevi Science Park, sjukhuset och det kontorstäta området Garnisonen, kommer att öka möjligheterna att bättre knyta samman campus med staden.

 

tisdag, 18 september 2012 16:07

SveaReal etablerar distributionsnav i Malmö

alt
Claes Malmkvist, vd SveaReal.

 

I SveaReals fastighet i Östra Hamnen i Malmö centraliserar Habo Gruppen AB sitt nordiska distributionslager.

 

Habo Gruppen väljer att flytta lager och distribution till en koncerngemensam lokalisering i Malmö. Systerbolaget Thomée Gruppen AB är hyresgäster i SveaReals fastighet sedan 1985 och hyr idag 16 000 kvm lager och kontor. Det nya avtalet omfattar ytterligare 10 000 kvm.

 

– Det är naturligtvis ett gott betyg på vår förvaltning när en stor kund väljer att bli ännu större. Vi fokuserar på våra kunder och deras behov och det känns extra bra när man lyckas med en uthyrning som denna, säger SveaReals vd Claes Malmkvist.


Som nordisk marknadsledare inom dörrhandtag och beslag, ställer Habo Gruppen höga krav på ett modernt och effektivt nordiskt lager med långsiktigt hållbara lösningar för sin framtida distribution.

 

– Vi måste så effektivt som möjligt distribuera våra varor till våra nordiska kunder. Flytten av distribunalen är nödvändig för att behålla konkurrenskraften på marknaden och kunna fortsätta att växa. Samordning av en rad funktioner mellan de olika affärsområdena i koncernen är nödvändigt för att utvecklas på en konkurrensutsatt marknad, säger Mårten Sundberg, vd för moderkoncernen Lomond Industrier AB.

alt
Burlöv Center säljs till ett konsortium lett av Grosvenor.

 

 

alt

Martin Bjöörn, Property Director, Sweden.

 

Eurocommercial Properties säljer Burlöv Center, Malmö, för 1 158 Mkr, till ett konsortium lett av Grosvenor Fund Management. Då Burlöv Center, omfattande 42 178 kvm, genomgick en omfattande utbyggnad och renovering år 2006, fanns tanken hos Eurocommerical Properties att på sikt avyttra köpcentrumet.


I ett pressmeddelande säger bolaget att del av intäkterna ska investeras i en uppgradering av Eurostop Halmstad, ett centrum som bolaget förvärvade i augusti i år för 560 Mkr. Säljare var Atrium Ljungberg och Unibail Rodamco.


En del av försäljningsintäkterna från Burlöv Center ska även investeras i Les Grands Hommes i Bordeaux.

Resultatet av försäljningen kommer Eurocommercial att notera i rapporten för första kvartalet 2012/2013.


Efter försäljningen av Burlöv Center äger Eurocommercial Properties tio köpcentrum i Sverige. Dessa är Eurostop Halmstad, 421 i Göteborg, Kronan i Karlskrona, Bergvik i Karlstad, Melby Center i Laholm, Ingelsta Shopping i Norrköping, Elins Espland i Skövde, Moraberg i Södertälje, Hälla Shopping i Västerås och Grand Samarkand i Växjö.


 I ett samtal med Martin Bjöörn, Property Director, Sweden, säger han att Eurocommercials svenska verksamhet går lite långsammare, men den går åt rätt håll. SF

måndag, 17 september 2012 19:31

Nyköpingshem säljer 900 lägenheter

alt
Skolörtsgången på Arnö är en av de 21 fastigheter som Nyköpingshem säljer.

 

Nyköpingshem är på väg att genomföra den största fastighetsaffären i bolagets drygt 60 åriga historia. I början av november föreslås 21 fastigheter innehållande 895 lägenheter byta ägare. Merparten av lägenheterna ska förvärvas av Rikshem, som föreslås köpa 746 lägenheter, fördelat på 63 000 kvm i Nyköpings tätort. Resterande 149 lägenheter ska köpas av Dalhälls Fastigheter AB. Dessa lägenheter omfattar en förvaltad yta om 13 000 kvm i Aspa, Bergshammar, Enstaberga, Jönåker, Ålberga samt Stavsjö.


I en kommentar från Rikshem framhåller bolagets vice vd Ilija Batljan att bolaget tror på Nyköping och räknar med att kunna bidra till stadens fortsatta tillväxt:

– Som landets största aktör när det gäller äldreboenden på tillväxtorter avser vi också att expandera med samhällsfastigheter i Nyköping, tillägger han.


Förslaget om försäljning är resultatet av det uppdrag Nyköpingshem fick av Nyköpings kommun i november 2011. Syftet med uppdraget har varit att ta fram ett förslag på en större samlad försäljning för att kunna öka nyproduktionen av hyresrätter i Nyköping.


Affärerna, som beräknas ge en reavinst om cirka 250 Mkr, ska också hjälpa till att öka takten i det viktiga underhållsarbete som pågår i fastighetsbeståndet. Fastighetsaffären, som ska beslutas i kommunfullmäktige den 9 november, innebär att Nyköpingshem momentant minskar den uthyrningsbara ytan med 20 procent.

måndag, 17 september 2012 19:25

Offentliga Hus köper av HSB för 140 Mkr

alt
Erik Adelsohn, vd Offentliga Hus.

 

Offentliga Hus har genom en bolagsaffär förvärvat sex fastigheter av HSB till ett underliggande fastighetsvärde om 140 Mkr. Det rör sig om vårdboenden i centrala Landskrona, uteslutande med Landskrona Stad som hyresgäst.


– Det är bra när köpare och säljare har samma mål och det är mycket möjligt att vi kommer göra fler affärer tillsammans. Vidare är HSB noggranna i sin förvaltning vilket gör att fastigheterna är mycket välhållna. Offentliga Hus ser Landskrona som intressant med outnyttjad potential, bland annat tack vare sitt attraktiva geografiska läge, säger Erik Adelsohn, vd i Offentliga Hus.


I en kommentar kan sägas att Offentliga Hus har, sedan starten för 1,5 år sedan, växt kraftigt med fastighetstillgångar i 12 kommuner. Men bolaget kommunicerar nu inte alla affärer, efter avtal med säljarna, utan samtliga transaktioner kommer att noteras i bolagets första årsredovisning som publiceras under nästa år. SF

alt
Sophia Mattsson-Linnala.

 

Sophia Mattsson-Linnala har utsetts till ordförande för Scheiwiller Svensson Arkitektkontor. Mattsson-Linnala är chef för Sabos ekonomi- och finansenhet och har tidigare bland annat varit vd för Sollentunahem AB, Fastighets AB Förvaltaren samt Botkyrkabyggen AB.


– Att få in Sophia Mattsson-Linnala i styrelsen är ett steg i den generationsväxling som nu genomförs på kontoret. Hennes breda kontaktnät och hennes gedigna branschkompetens stärker vårt företag och lägger en grund för att möta framtiden som ett vitalt och progressivt arkitektkontor, säger Ari Leinonen, vd på Scheiwiller Svensson


Utöver Mattsson-Linnala kommer Scheiwiller Svensson Arkitektkontors nya styrelse att utgöras av Ari Leinonen, Simon Scheiwiller, Per Öhlin och Caroline Cederström.