20 oktober 2019

Redaktionen

måndag, 14 oktober 2019 08:59

Stena utvecklar ny stadsdel i Göteborg

 

District Bearing blir en ny stadsdel som Stena Fastigheter ska bygga på SKFs historiska område norr om Säveån i Göteborg. Antagen detaljplan för området kan bli klar hösten 2020 och byggstart kan ske under 2023.

 

 

Stena Fastigheter Göteborg förvärvar SKFs historiska område norr om Säveån i Göteborg. I District Bearing skapas en unik stadsdel i hjärtat av Göteborg, en stadsdel som adderar, kompletterar och förstärker den nu pågående stadsutvecklingen i Gamlestaden.


– Vi kommer att skapa en pulserande stadsdel, där historien samexisterar med en mix av bostäder, restauranger, butiker, arbetsplatser och parker i anslutning till Säveån. Här har vi en möjlighet att skapa en unik miljö och känsla och det känns fantastiskt, säger Agneta Kores, vd för Stena Fastigheter Göteborg.

Stena Fastigheter har, liksom SKF, sina rötter och sitt hjärta i Göteborg. Båda är industriföretag som är stolta över sitt ursprung och värnar historien. Företagen är mycket glada över att tillsammans kunna utveckla och framtidssäkra en av Göteborgs mest unika och historiska fabriksmiljöer.

Förvärvet innebär att Stena Fastigheter tar nästa steg i strategin att vara en ledande och långsiktig stadsutvecklare. Fabriksområdet har under flera sekler andats liv, dynamik och utveckling och den känslan kommer att värnas när framtidens District Bearing ska utvecklas.

– Vi vill skapa en intressant, mänsklig stadsdel mitt i Göteborg. I District Bearing ska du kunna leka med barnen och ha din arbetsplats i samma område som du bor. Här kan du köra ett träningspass utomhus efter jobbet, gå en visning i ett galleri eller köpa hem dina matfavoriter hos en lokal leverantör. Här ska du enkelt kunna sno en pratstund med grannarna över ett glas vin, säger Agneta Kores, vd för Stena Fastigheter Göteborg

SKF har valt Stena Fastigheter som utvecklare och ägare av SKF:s historiska plats vilket innebär att de båda företagen och Göteborgs stad nu kan fortsätta arbetet med detaljplanen. Parterna hoppas på en antagen detaljplan hösten 2020 och byggstart under 2023.

I och med förvärvet i Gamlestaden kontrollerar Stena Fastigheter cirka 12.500 byggrätter för bostäder och cirka 40.000 kvm kommersiella byggrätter. Med sina tre större utvecklingsområden i Gamlestaden, Masthuggskajen och Humlestaden intill Änggårdsbergen i väster stärker företaget nu sin position i Göteborg som en långsiktig och hållbar stadsutvecklare. Dessutom pågår ett flertal nyproduktioner runt om i landet intill befintligt bestånd bland annat på Hisingen och i västra Göteborg.

fredag, 11 oktober 2019 15:15

Twilfit försätts i rekonstruktion

 

I rekonstruktionshandlingarna till Stockholms tingsrätt uppges att butikskedjan den ska lägga ned ett antal av sina 57 butiker. Foto: Twilfit.

 

 

Underklädeskedjan Twilfit försattes på fredagen i rekonstruktion vid Stockholms tingsrätt enligt Dagens Handels och dess systertidning Habit. Twilfit har 57 butiker i Sverige och en webbutik samt totalt cirka 370 anställda.

Orsaker till att kedjan nu ansöker om rekonstruktion uppges vara bland annat en negativ försäljningstrend under både 2018 och 2019, dyra och långa hyreskontrakt och satsningar på nya affärssystem och webbplattform med dålig lönsamhet. Bolagets skulder, som enligt rekonstruktionsansökan uppgår till omkring 70 Mkr är  förfallna leverantörsskulder, löner, skatter och avgifter. Bolaget ska även ha en skuld till moderbolaget R12 kapital om 32 Mkr. Varulagret värderas till 46 Mkr.

För att lösa Twilfits ekonomiska problem behöver följande huvudåtgärder genomföras, enligt rekonstruktionshandlingarna: Kostnadsbesparingar i bolagets butiksnätverk. Butiker ska läggas ned. Kostnadsbesparingar i bolagets centrala funktioner. Framgår inte hur många personer som berörs på huvudkontoret. Minska på lager och därmed kapitalbindningen. Utveckla webbshopen. Automatisera ekonomi och IT-funktioner. Förändra inköpsvillkor med nya leverantörer. Öka antalet B2B-kunder genom att sälja Twilfits produkter till andra butiker.  Med dessa åtgärder tror Twilfit att det går att nå ett positivt resultat redan våren 2020.

Vid senaste räkenskapsåret 2018 uppgick nettoomsättningen till 311 Mkr, vilket är en minskning från 364 Mkr med ett rörelseresultat om –9,9 Mkr (1,3 Mkr).

Enligt Wikipedia var skaparen bakom Twilfit affärsmannen Anders Andersson (1859-1929), en bondpojke från Skåne som blev förmögen genom sitt företag Havanna-Magasinet som handlade med cigarrer. 1903-1904 var han Kubas konsul i Stockholm, varpå han titulerade sig ”konsul”. När han den 1 januari 1913 sålde sin verksamhet till statliga AB Förenade svenska tobaksfabriker fick han en generös kompensation. År 1912 lät han bygga den påkostade fastigheten Riddaren 17 i hörnet Riddargatan/Nybrogatan vars arkitekt var Cyrillus Johansson. Riddaren 17  ägs idag av Humlegården Fastigheter. Andersson och familjen flyttade själv in i en av husets paradvåningar.

På bottenplanet i Riddaren 17 fanns butikslokaler där Anders Andersson hade sina tre företag: Auktionshallen som drev auktionshandel med antika möbler, AB Bilutställningen som sålde begagnade bilar i Auktionshallens lokaler och så AB Twilfit som sålde damunderkläder. Twilfit hade fått sitt namn från en huvudleverantör av korsetter och bysthållare, fabriken Leethems Ltd. i Portsmouth med varumärket Twilfit. Namnet är en ordlek hämtad ur frasen It Will Fit (det kommer passa).

 

Totalt ska Riksbyggen uppföra 8 hus i Berga Park i Linköping, vilka ska färdigställas till våren 2022. Entreprenör för projektet är NCC

 

 

Den 16 oktober sätter Riksbyggen spaden i marken för 182 hyresrätter och 43 bostadsrätter i Berga Park, Linköping. Med och tar det första spadtaget är Muharrem Demirok, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, Linköpings kommun, Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Mårten Rydell, affärschef NCC.

– Linköping växer och Riksbyggen vill i rollen som en långsiktig samhällsbyggare både bidra till stadens tillväxt och utveckla området Berga Park. I Berga Park bygger Riksbyggen både hyres- och bostadsrätter samt i varierade storlekar i samma kvarter. Det ger många möjligheten att efterfråga de nya bostäderna, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

De 43 bostadsrätterna i Brf Riddaren i Berga Park är yteffektiva med insatser från 915.000 kronor. De minsta lägenheterna kan passa perfekt som studentlägenhet. I kvarteret kommer det främst att byggas mindre lägenheter med 1-2 rum och kök, men även lägenheter med 3 rum och kök. Lägenheterna är ljusa och välplanerade och husen är utformade så att de ska vara beständiga och lättskötta över tid.

Sammanlagt handlar det om åtta hus, miljömärkta med Svanen, som kommer att uppföras i Berga Park. Entreprenör för projektet är NCC och byggnationen beräknas vara klar våren 2022.

 

Ilija Batljan, vd för SBB, fortsätter i hög takt att förvärva samhällsfastigheter.


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, fortsätter att växa inom samhällsfastigheter genom ett förvärv av tre portföljer där säljarna kvarstår som hyresgäster i de förvärvade fastigheterna. Portföljen innehåller LSS och gruppboenden med en genomsnittlig hyreslängd om 16 år.

 

Förvärvet omfattar 20 fastigheter, femton i Sverige samt fem i Finland med en total uthyrningsbar yta om 11.600 kvm.

Överenskommet fastighetsvärde för portföljen uppgår till 320 Mkr med en hyresintäkt om 21 Mkr och driftnetto om 19 Mkr.

– SBB visar igen att vi är Nordens ledande aktör inom social infrastruktur, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

fredag, 11 oktober 2019 09:24

Profi Fastigheter hyr ut 1.550 kvm i Kista

 

Profi Fastigheter äger nordicForum som omfattar 44.000 kvm i Kista.

 

 

Profi Fastigheter har tecknat två nya hyresavtal med Kofax Sweden Technologies AB respektive StrongPoint Technology AB om totalt 1.550 kvm kontor i nordicForum. Avtalen innebär att de bägge bolagen flyttar sina respektive verksamheter till Profis fastighet på Torshamnsgatan 35 i Kista. Tillsammans med tidigare kommunicerade uthyrningsaffärer har avtal på över 5.000 kvm tecknats hittills i år i nordicForum.

Profi Fastigheter har under året genomfört ett omfattande uppdateringsarbete i nordicForum för att möta framtidens förväntningar på moderna kontor. Två stora vinterträdgårdar har förvandlats till välkomnande lounger, den nya receptionen har utökats med ett café, restaurangen och konferensen har byggts om. Samtidigt har en ny trappa anlagts som binder ihop Profis cowork-koncept – C/O – med ljusgården och receptionen. Utöver det har dessutom ett 450 kvm stort gym, exklusivt för de som arbetar i nordicForum, byggts.

Profi Fastigheter förvärvade den 44.000 kvm stora fastigheten i november 2016 med relativt stora kontorsvakanser och Profi har sedan dess drivit ett aktivt uthyrnings- och förvaltningsarbete. Fastigheten, som består av två huskroppar och 1.000 parkeringsplatser, ligger i bästa kommunikationsläge med gångavstånd till såväl Kista Centrum med tunnelbana som Helenelunds pendeltågsstation. Övriga hyresgäster är bland annat Sabis, DirektPress, Asus, Bioservo, Hamamatsu och Handicare.

Mathias Björkman, chef Aktiv förvaltning på Profi, säger i en kommentar:

– Vi är väldigt nöjda med att välkomna Kofax och StrongPoint till nordicForum. Det här är ytterligare en affär som är ett resultat av vår strategi där vi genom aktiv uthyrnings- och utvecklingssarbete erbjuder en kundanpassad kontorsprodukt i en fastighet som är under transformation.

fredag, 11 oktober 2019 09:16

Colliers storsatsar och expanderar

 

Pia Carolusson, Associate Director, Corporate Solutions.

 

 

Colliers International har rekryterat Pia Corolusson som Associate Director till affärsområdet Corporate Solutions med placering i Göteborg. Pia har gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen och kommer senast från Sätila Holding där hon bl.a  arbetat med uthyrningar, förhandlingar och projektledning.

Colliers Sverige fick i våras en ny ägare i form av Colliers International Group Inc. Uppköpet var ett led i Colliers Internationals expansion i Europa och stärkte deras position ytterligare i Norden.

Med ny ägare i ryggen möjliggörs ytterligare expansion för Colliers Sverige. Målet är att rekrytera närmare 20 personer under det kommande året och att satsa på både nya och befintliga affärsområden. Det nya affärsområdet Retail startades upp i somras och Värdering är ytterligare ett affärsområde som tillkommer redan i januari 2020.

Dan Törnsten, CEO Colliers Sverige, säger:

– Colliers har en stark tillväxt i Sverige och vi går mot ett rekordår! Med nya globala ägare i ryggen gör vi en rejäl satsning och tar sikte på att stärka vårt varumärke och ta nya marknadsandelar på den svenska marknaden.

fredag, 11 oktober 2019 09:03

Telefonplanshallen byggs nu

 

Västberga IP och den nya Telefonplanshallen. Illustration: AIX Arkitekter


Stockholm växer hela tiden.  Det gör att det blir allt svårare att hitta plats för nya idrottsanläggningar. Staden beslutade därför att riva den gamla gymnastikhallen vid Västberga IP och bygga upp en ny fullstor idrottshall på samma plats. Den nya hallen ersätter den gamla gymnastikhallen och kommer vara anpassad för inomhusidrotter som innebandy, basket och handboll. Hallen får namnet Telefonplanshallen och beräknas bli klar december 2019.

Den nya hallen kommer vara tillgänglighetsanpassad och inrymma fler omklädningsrum än den gamla hallen. De tillgängliga halltiderna kommer att öka så att fler barn och unga får möjlighet att idrotta. Under dagtid kommer hallen användas för skolidrott och under kvällstid och helger för föreningsverksamhet och av allmänhet.

För att den nya hallen ska inrymma så mycket som möjligt inom en begränsad markyta byggs den i två våningar som förbinds via två trapphus och hiss. På bottenvåningen kommer det finnas en cafeteria, åtta omklädningsrum varav fyra som används för utomhusidrotten, expedition och tekniska utrymmen. Själva idrottshallen ligger en våning upp och kommer att vara delbar på mitten genom en ridåvägg för att optimera användningen. Här kommer det även finnas förråd och läktare.

Telefonplanshallen utformas för att passa med den närliggande Västbergaskolan och området. På bottenvåningen kommer fasaden få rött tegel. De övre delarna kommer ha träribbor och partier med panel som släpper in dagsljus i hallen men som samtidigt stänger ute värmen. På hallens västra fasad kommer det finnas ett 30 meter långt konstverk i guldfärgad plåt som bildar ett så kallat moirémönster.

Idrottshallen byggs i enlighet med kraven för Miljöbyggnad Silver. Det innebär bland annat att den uppförs med lokal energiproduktion i form av solceller på tak och godkända byggmaterial enligt de miljökrav som staden ställer på nya byggnader.

Ansvarig för projektet är Stockholms stad, genom fastighetskontoret och idrottsförvaltningen. Projektet påbörjades i juni 2018 och beräknas vara klart i december 2019. Hallen invigs i början av 2020.


fredag, 11 oktober 2019 08:48

Magnolia Bostad och Slättö bildar nytt JV

 

Fredrik Lidjan, vd för Magnolia Bostad.

 

Magnolia Bostad och Slättö bildar ett JV för utveckling av bostäder och samhällsfastigheter med ett startbelopp om 1,2 Mdr kr.  Det nybildade JV-bolaget kommer att utveckla bostäder och samhällsfastigheter för långsiktigt ägande och förvaltning. I ett första skede förvärvar JV-bolaget fem projekt varav fyra från Magnolia Bostad. Bolaget förväntas initialt att omfatta upp till 800 boenden.

 

De fyra fastigheterna från Magnolia Bostad är belägna i Örebro, Eskilstuna, Östersund och Luleå. Samtliga fastigheter kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver och flera av fastigheterna kommer att uppföras som trähus. Samtliga boenden kommer att upplåtas med hyresrätt, förutom ett vårdboende om cirka 80 lägenheter i Östersund som hyrs av kommunen på ett långt avtal.  För projektet i Luleå har investeringsstöd erhållits och ett projekt inväntar beslut om investeringsstöd. Investeringsstöd innebär att hyresnivåerna (normhyran) endast uppgår till 1.450 kr/kvm.

– Vi har sedan tidigare ett mycket bra samarbete med Slättö. Nu tar vi detta ett steg till genom ett gemensamt ägt bolag som skall utveckla attraktiva bostäder och samhällsfastigheter med en tydlig hållbarhetsprofil i svenska tillväxtorter, säger Fredrik Lidjan, vd för Magnolia Bostad.

 

– Vi har genomfört att antal projekt tillsammans med Magnolia inom ramen för andra fondstrategier och har kommit att hitta bra former för samarbete. Ett JV-bolag känns som en naturlig fortsättning på ett framgångsrikt samarbete, kommenterar Slättös investeringschef, Erik Dansbo.

 

– Bostadsaffären är av den typ som Slättö tidigare byggt ett starkt track record inom. Jag är särskilt positiv till att flera av projekten omfattas av investeringsstöd vilket skapar rimliga hyror och kvadratmeterpriser. Vad gäller logistikportföljen anser jag den vara en utmärkt diversifiering som samtidigt ger ett starkt och uthålligt kassaflöde. Nu jobbar vi vidare för att hitta flera affärer, kommenterar Fredrik Eliasson, fondchef Slättö Core+.

Joint venture-bolaget, som ägs 50/50, kommer successivt att tillträda projekten när bygglov och vissa andra villkor är uppfyllda. Merparten av bostäderna kommer att färdigställas under perioden 2021–2022. Magnolia Bostad kommer att ha huvudansvaret för att utveckla och driva projekten och kommer för detta att erhålla löpande ersättning.

Ambitionen med JV-bolaget är att detta ska genomföra ytterligare förvärv över tid.

Wigge & Partners har varit legal rådgivare till Magnolia Bostad. Wistrand och Roschier har agerat legala rådgivare till Slättö i transaktionerna.


 

Paul Hewins, President & CEO, Skanska USA Building

 

Skanska bygger grunden för ubåtstillverkningsanläggning i Connecticut, USA, för 89 miljoner dollar, cirka 874 Mkr.

 

Skanska har, inom ramen för ett joint venture med Trevcon II, tecknat avtal med AECOM om att utföra grundläggningsarbetet för Electric Bates nya South Yard Assembly Building i Groton, Connecticut, USA.
Skanskas andel av kontraktet är värd 89 miljoner dollar, cirka 874 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det tredje kvartalet 2019.


Samriskbolaget gör grundläggningsarbetet till den 18.600 kvm stora South Yard Assembly Building, där 1.400 varvsarbetare kommer att anställas för att bygga ubåtar åt den amerikanska marinen. Samriskbolaget ansvarar också för inredning, såväl som marint arbete, inkluderande rivning, muddring och sprängning.


Konstruktionen pågår och kommer att fortsätta till sommaren 2020.

 Rekryteringen av Kristina Olsen (bilden) innebär att hon har utsetts till ny affärsenhetschef för Bonava Danmark-Norge. Hon tillträdde tjänsten den 1 oktober.

– Kristina Olsen har en bred erfarenhet och kunskap inom bostadsutveckling. Jag är övertygad om Kristina Olsen kommer att stärka Bonavas position på den danska och norska marknaden, säger Joachim Hallengren, vd för Bonava.

Kristina Olsen har lång ledarerfarenhet och har innehaft ledande positioner inom NCC/Bonava sedan år 2000, bland annat som försäljnings- och marknadschef i Danmark-Norge. Hon har varit tillförordnad affärsenhetschef för Danmark-Norge sedan oktober 2018. Olsen har en kandidatexamen i ekonomi från Köpenhamns handelshögskola. Hon är 51 år gammal.