23 oktober 2019

Redaktionen

tisdag, 22 oktober 2019 11:11

CBRE: Ingen avmattning inom externhandeln

 

Patrik Kallenvret, vd för CBRE i Sverige, ser stor aktivitet i retailsegmentet.


Det diskuteras ofta om hur framtiden ser ut inom retail. Det pratas om ehandel och butiksdöden, och vad som då kan tänkas ske med köpcentrum och butiker. CBRE konstaterar att det är ännu starkare efterfrågan på tjänster kring externhandeln inom retailsegmentet och CBRE har fler genomförda uthyrningar än på länge.

Oscar Sandén, Head of External Retail, Advisory & Transaction, kommenterar:

– Vi har precis genomfört två större uthyrningar till Dollarstore och vi har fler rådgivningsuppdrag på gång just nu. Det är kul att se att både ehandel och externhandel växer.

Uthyrningarna som Oscar Sandén nämner är en uthyrning av 2.750 kvm i handelsområdet Hede i Kungsbacka samt en uthyrning om 2.127 kvm i köpcentrumet Port73, i Haninge, strax söder om Stockholm.


Oscar Sandén
tillägger:
– Jag kan glädjande meddela att vi precis signat ytterligare en uthyrning och det är 2.294 kvm till Nordic Wellness, i Jägersro Center.

Patrik Kallenvret, vd för CBRE i Sverige, bekräftar läget för retail:
– Vi ser stor aktivitet i retailsegmentet. Teamet som arbetar inom uthyrning går verkligen för högtryck och de får uppdrag över hela Sverige.

tisdag, 22 oktober 2019 10:51

TL Bygg tilldelas ramavtal med Fabege

 

TL Bygg har nu tecknat ett ramavtal med Fabege om service- och entreprenadarbeten som gäller fram till september 2019. Foto: Martin Kelam


TL Bygg har ingått ett treårigt ramavtal med Fabege avseende service- och entreprenadarbeten inom byggservice.

– Vi är väldigt glada över att ha tecknat avtal med Fabege som är en beställare vi länge velat arbeta med. Nu ser vi fram emot ett framgångsrikt samarbete i många spännande projekt under de närmaste åren, säger Armiche Alonso, projektchef på TL Bygg.

Avtalet gäller från 2019-09-13 och tre år framåt.

TL Bygg är en expansiv byggentreprenör med över 30 års erfarenhet och cirka 120 anställda med verksamhet i Stockholm och Uppsala med omnejd. TL Bygg bildades 1983 med rötter i det bygg- och fastighetbolag som Tage Ljungberg startade i mitten av 1940-talet. Företaget omsätter cirka 700 Mkr med målet att växa med minst 7 procent årligen och det har ett långsiktigt mål om att nå en miljard i omsättning till år 2023.


 

Scandic Avenue ska bli det största kongresshotellet i centrala Helsingfors. Utöver 350 hotellrum planerar Scandic 2.000 kvm konferens- och mötesyta samt en restaurang och bar. Ombyggnaden av hotellet beräknas stå klart under tredje kvartalet 2022.


Scandic har tecknat hyresavtal för ett nytt kongress- och möteshotell i Helsingfors. Hotellet, Scandic Avenue, kommer att ha 350 rum och vara beläget nära Gamla kyrkoparken i hjärtat av huvudstaden. Öppningen planeras till 2022.

 

Det nya hotellet blir det största kongresshotellet i centrala Helsingfors. Utöver 350 hotellrum planeras 2.000 kvm konferens- och mötesyta samt en restaurang och bar. Inhyst i en historisk tryckeribyggnad från 1920-talet och med promenadavstånd till tunnelbane- och tågförbindelser väntas hotellet bli ett efterlängtat tillskott till stadens hotellutbud. Byggnaden ägs av Varma Mutual Pension Insurance Company och inrymmer idag kontor.

– Det har länge saknats ett större konferenshotell i centrala Helsingfors. Med öppningen av Scandic Avenue kan vi ta emot större sällskap av gäster och samtidigt skapa en ny spännande eventyta mitt i staden, säger Aki Käyhkö, Managing Director för Scandic Hotels Finland.

Ombyggnationen av fastigheten kommer att inledas under 2020 och hotellet beräknas stå klart under tredje kvartalet 2022.

 

– Denna historiska byggnad på Annegatan 18 byggdes ursprungligen för Tilgmann Tryckeri och har sedan dess inrymt kontorslokaler. Att hitta alternativa användningsområden och säkra en lång livscykel på våra fastigheter är mycket viktigt för oss som en ansvarstagande investerare. Det känns därför fantastiskt att vi nu kan välkomna Scandic och bygga om fastigheten till ett attraktivt hotell, säger Ilkka Tomperi, Varmas Head of Real Estate.

Med en växande andel internationella gäster och goda flygförbindelser mot öst är Helsingfors en viktig marknad. Scandic är idag den ledande hotellaktören i området och förutom de hotell som drivs under Scandics varumärke inkluderar portföljen även sju IHG och tre Hilton-hotell. Scandic kommer även att stärka sin position ytterligare under de kommande åren. Utöver Scandic Avenue planeras två attraktiva hotell i området med totalt 670 rum, Scandic Pasila som öppnar under våren nästa år och Railway Station som öppnar under 2021.

 

Pontus Werlinder fortsatt förtroende som vd för Telge Bostäder och Telge Hovsjö.


Efter att ha varit tillförordnad vd för Telge Bostäder och Telge Hovsjö sedan februari i år har styrelsen nu beslutat att ge Pontus Werlinder fortsatt förtroende. Han tillträder uppdraget som ordinarie vd på Telge Bostäder och Telge Hovsjö omgående.

– Pontus är en trygg lösning för Telge Bostäder och Telge Hovsjö. Han har prövats relativt lång tid som tillförordnad vd och jag, tillsammans med mina styrelsekollegor, har fullt förtroende för Pontus i den här rollen, säger Telge Bostäders och Telge Hovsjös styrelseordförande Yilmaz Kerimo.

Även Telges koncernchef Juan Copovi-Mena är nöjd över att Telges bostadsbolag har fått en permanent lösning på vd-posten.

– Jag är glad att Pontus har tackat ja till att fortsätta leda Telge Bostäder och Telge Hovsjö. Pontus är en engagerad ledare som under sin tid som, först fastighetschef och sedan tillförordnad vd och affärsområdeschef fått god kunskap om våra bostadsbolag. Jag önskar honom stort lycka till i hans nya tjänst, säger Juan Copovi-Mena, Telges koncernchef.

Pontus Werlinder tillträdde som tillförordnad vd för Telge Bostäder och Telge Hovsjö efter att Juan Copovi-Mena gick in i rollen som vd för Telge AB i februari i år. Han är i grunden arkitekt och har, förutom rollen som fastighetschef på Telge Bostäder, även tidigare erfarenhet från ledande befattningar inom fastighetsorganisationer på Stockholms stad och inom landstinget.

 

Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential Property AB.

 


För årets första nio månader ökade Akelius Residential Property hyresintäkterna var 373 MEUR, cirka 4,0 Mdr kr, en ökning med 5,1 procent för jämförbara fastigheter. Driftsöverskottet var 195 MEUR, en ökning med 3,3 procent för jämförbara fastigheter.

Fastigheterna hade en positiv värdeförändring om 365 MEUR, cirka 3.916 Mkr, motsvarande en värdeökning om 2,9 procent. Vid utgången av september uppgick fastighetsbeståndets värde till 12.177 MEUR, cirka 130,65 Mdr kr.

Soliditeten inklusive hybridkapital uppgick till 50 procent och belåningsgraden till 40 procent. Den säkerställda belåningsgraden var 16 procent. Likviditeten uppgick till 375 MEUR.

I en kommentar till rapporten säger vd Pål Ahlsén:
– Vakansgraden har sjunkit med 1,1 procentenheter.Vi har fått ordning på flaskhalsar inom bygg och därför kunnat leverera fler lägenheter till uthyrning. Sjunkande vakans tillsammans med uppgradering har gjort att hyresintäkterna ökade med 7,7 procent i jämförbart bestånd detta kvartal. Belåningsgraden är nere på 40 procent och den kommer sjunka ännu mer till årets slut. Anledningen är emission av D-aktier i början av oktober och avtalade fastighetsförsäljningar, vilket är steg i vår ambition att nå BBB+ rating.

 


Miljardtillväxten i Lindbäcks innebär att företaget förstärker sin ledningsfunktionen med att Stefan Lindbäck (bilden tv) kliver upp i rollen som vd för Lindbäcks Group. Ny vd för Lindbäcks Bygg blir Magnus Edin (bilden th), idag vd på SunPine AB.


– Vi är glada över att hälsa Magnus välkommen till Lindbäcks. Magnus har god erfarenhet och kunskap av att leda ett företag i tillväxt. Hans bakgrund som företagsledare i ett bolag som utvecklar och förvaltar förnybar energi och där hållbarhet är en hög prioritering känns också rätt, säger Anders Svensson, styrelseordförande i Lindbäcks Group.

Lindbäcks har investerat i en ny produktionsanläggning i Lindbäcks Bygg som inneburit ökad verksamhet i hela bolagskoncernen. Nu utvecklar företaget ledningsstrukturen.

Anders Svensson, styrelseordförande i Lindbäcks Group, tillägger:
– På kort tid har Lindbäcks Group vuxit med över en miljard, det ställer helt nya krav på ledningen. Därför sker nu en större förändring i ledningsorganisationen.Stefan Lindbäck lämnar rollen som vd för Lindbäcks Bygg och kliver upp som vd för Lindbäcks Group för att fokusera på affärsutveckling. Magnus Edin tar över som vd för Lindbäcks Bygg och kommer att fokusera på bolagets operativa lönsamhet.

Stefan Lindbäck, ny vd för Lindbäck Group, säger:
– Jag tar ett större ansvar för utvecklingen av helheten i koncernen som vd för Lindbäcks Group. Nu kan jag lägga fullt fokus på affärsutveckling, företagskultur och ledarskap. Jag kommer att ansvara för detta tillsammans med Linda Rosén som får fortsatt förtroende som koncernstrateg samt ägarna Anna Bergsten, digitaliseringschef och Annica Lindbäck, hållbarhetsansvarig, som nu också är aktiva i företaget tillsammans med mig och Hans Lindbäck, vd för Lindbäcks Fastigheter. Parallellt förstärker vi också vårt fokus på operativ lönsamhet med rekryteringen av Magnus Edin som vd för Lindbäcks Bygg. Tillsammans skapar vi en stark ledningsfunktion.

Magnus Edin ser fram emot att ta sig an utmaningen som vd för Lindbäcks Bygg. Han säger:
– Jag tycker att Lindbäcks Bygg är ett fantastiskt företag. Det är ett företag som har en expansiv resa som jag följt på nära håll och som gjort intryck på mig. Jag är glad, hedrad och ödmjuk inför uppdraget och ser fram emot att få bli en del av teamet som ska fortsätta utveckla Lindbäcks Bygg. Det känns inspirerande att ett så anrikt företag är redo att satsa offensivt och kontinuerligt utveckla sitt erbjudande.

Magnus Edin har varit vd på SunPine AB i snart sju år. Han tillägger:
– Nu är det viktigt för mig att avsluta mitt uppdrag för SunPine på ett bra sätt fram till den 14 januari. Med start 15 januari 2020 kommer jag att vara motiverad och ge hela mitt engagemang till Lindbäcks Bygg

måndag, 21 oktober 2019 13:16

ByggPartner bygger vidare med Danvikshem

 

Flygfoto över Danvikshem i Nacka innan ByggPartner uppförde projekten södra Slänten och övre Varis.

 


Nu är ombyggnationerna av A-huset och G-huset på Danvikshem i Nacka påbörjade. I oktober byggstartades projektet som vi pressmeddelande i slutet av 2017.  Projektet är att i partnering tillsammans med stiftelsen Danviks hospital där vi skall tillgänglighetsanpassa huskropparna A med 30 vårdboende och G med 58 vårdboende. Lägenheterna kommer att byggas om, nya installationer kommer att göras med ett nytt fläktsystem samt att ni planlösning är framtagen, mindre åverkan kommer också göras på den K märka fasaden. Delar av huskropparna kommer samtidigt att vara i drift under produktionen.

I september avslutades nybyggnadsprojekten på Danvikshem där vi uppfört 2 nya huskroppar, Södra slänten med 36 lägenheter som ligger i sluttningen mot söder och Övre Varis med 30 lägenheter i sluttningen mot norr.

ByggPartner är ett renodlat byggföretag som verkar i Stockholm/Mälardalen och Dalarna. Bolaget finns representerade i Borlänge, Avesta, Hedemora, Falun, Stockholm, Uppsala, Eskilstuna och Västerås. ByggPartner har cirka 440 medarbetare och omsatte drygt 1,6 Mdr kr år 2018. ByggPartner är noterade på Nasdaq First North Premier och aktien handlas med kortnamn BYGGP.

 

Karim Sahibzada och Tobias Emanuelsson, båda från Karlstad, grundade Randviken år 2017, ett bolag
med ägare som Carlbergssjön AB, Slättö, Andre Åkerlund AB samt Johan Eriksson, grundare av Estea.

 


Randviken Fastigheter genomför sitt hittills största förvärv genom att förvärva 42 fastigheter i centrala Karlstad från Klövern för cirka 2,61 Mdr kr.

 

Fastighetsbeståndet innefattar 42 fastigheter i Karlstad med en total uthyrningsbar area om cirka 200.000 kvm. Fastigheterna har en varierad användning där kontor utgör cirka 65 procent, lager/lätt industri
cirka 15 procent, handel och restaurang cirka 10 procent samt övrigt cirka 10 procent. Bland fastigheterna återfinns flertalet välkända byggnader i Karlstad där de största hyresgästerna inkluderar Karlstad kommun, ÅF Pöyry , Pensionsmyndigheten, Migrationsverket, Tieto och WSP.

Genom förvärvet kommer Randviken erbjuda Klöverns personal i Karlstad fortsatt anställning vilket säkrar en fortsatt lokal närvaro. Bland fastigheterna som ingår i förvärvet finns Pinassen 2, Barkassen 8 & 9, Skepparen 15, Kanoten 10, Björnen 7 & 13 med flera.

 

Transaktionsvolymen uppgår till cirka 2.610 Mkr och affären genomförs i bolagsform.

 

Randviken grundades 2017 med målsättning att inom tre år nå ett fastighetsbestånd om 5-6 Mdr kr med hög riskjusterad avkastning. Genom detta förvärv, som i stort sett dubblar bolagets balansomslutning, är detta delmål uppnått. Randviken har på kort tid lyckats bygga en stark organisation med egen förvaltning i Stockholm, Mälardalen, Karlstad och Malmö.

 

– Genom förvärvet har Randviken nått en viktig milstolpe. Vi har nu en stabil plattform som utgör en bra bas för fortsatt tillväxt och utveckling. Vi är glada och känner ett stort förtroende att få fortsätta förvalta denna välbalanserade och fina fastighetsportfölj som Klövern varsamt byggt upp och förvaltat under lång tid. Självklart är det även extra kul för mig och Karim då vi som grundare av Randviken Fastigheter båda härstammar från Karlstad,  säger Tobias Emanuelsson, vd & medgrundare Randviken Fastigheter.

– För oss på Klövern känns Randviken som rätt bolag att driva denna portfölj vidare, som vi ägt och förvaltat under lång tid. Det skall bli spännande att följa Randviken med dess ambitioner i framtiden, säger Rutger Arnhult, vd för Klövern.

Köparens rådgivare i transaktionen var Arctic Securities och Vinge Advokatbyrå.

Tillträde sker den 29 november 2019.

 


Rekryteringen av Mattias Lundgren (bilden) innebär att han blir ny vd och koncernchef för SSM Holding AB, en roll som han har haft på interimsbasis sedan juni 2019. Han har 20 års erfarenhet från branschen och han har har tidigare bland annat varit CFO för NCC och medlem av NCCs koncernledning, global affärsutvecklingschef och Sverigechef för Bonava samt interim CFO för det börsnoterade fastighetsbolaget Eastnine.

– Efter Mattias Lundgrens första fyra månader inom SSM hyser styrelsen ett stort förtroende för att Mattias, med sin strategiska förmåga, finansiella kompetens samt gedigna branscherfarenhet och börserfarenhet, har rätt förutsättningar för att skapa värde och lönsamhet för SSM framöver, säger Anders Janson, styrelseordförande SSM.

– SSM är unikt i att ha ett bostadskoncept som är helt i linje med efterfrågan på dagens bostadsmarknad och dessutom en projektportfölj som till 100 procent följer bostadskonceptet. Med ett mer balanserat risktagande, inte minst finansiellt, ser jag en positiv framtid för bolaget, säger Mattias Lundgren, vd och koncernchef för SSM.

Mattias Lundgrens tillträder sin anställning den 1 januari 2020.

 

Stefan Dalbo, vd,  har lämnat sin första bokslutsrapport för Fabege.

 


Det går fortsatt mycket bra för Fabege då bolaget för årets första nio månader ökade hyresintäkterna till 2.132 Mkr (1.864). I identiskt bestånd steg hyresintäkterna med drygt 14 procent.  Förvaltningsresultatet ökade med hela 27 procent till 1.138 Mkr (895).

 

Nettouthyrning uppgick ackumulerat till -92 Mkr (152). Hyresnivåerna i omförhandlade avtal ökade med i genomsnitt med 18 procent (30). Driftsöverskottet steg till 1.605 Mkr (1.389). I identiskt bestånd ökade driftsöverskottet med 17 procent med en överskottsgrad om 75 procent (75).

Under perioden uppgick investeringarna till 1.775 Mkr (2.354) i befintliga fastigheter och projekt, varav 1.023 Mkr (1.985) avsåg investeringar i projekt- och förädlingsfastigheter. Avkastningen på investerat kapital i projektportföljen var 104 procent.

På grund av att de realiserade och orealiserade värdeförändringar på fastigheter sjönk till 3.895 Mkr
(6.213), minskade även periodens resultat efter skatt till 3.504 Mkr (6 265), motsvarande 10,60 kr per aktie (18,94). Resultat före skatt blev 4.279 Mkr (7.253).


I balansen minskade de räntebärande skulderna till 26.001 Mkr (26.275), finansierade till en snittränta om 1,69 procent. Eget kapital vid periodens slut ökade till 37.582 (34.964) Mkr, vilket innebar att soliditeten blev oförändrat 51 procent. Det samlade marknadsvärdet på fastigheterna ökade vid periodens slut till 71,6 Mdkr (65,0).

– Vårt förvaltningsresultat, vilket speglar det löpande kassaflödet i verksamheten, ökade med hela 27 procent i jämförelse med samma period föregående år. Jag är också nöjd med att vi kunnat tillvarata möjligheter både till längre kapitalbindning och längre räntebindning, kommenterar vd Stefan Dahlbo.


Stefan Dahlbo ser framtida positiva marknadsutsikter för Fabeges tillväxt:
– Även om mycket talar för att konjunkturen bromsar in står Stockholm inför fortsatt tillväxt vilket gynnar vår affär.  Vi har en växande portfölj och stabila låga räntenivåer. Våra attraktiva byggrätter i bra lägen ger oss möjlighet till fortsatt värdeskapande projektutveckling.
SF