28 januari 2020

Redaktionen

 

 

 

 

Rekryteringen av Helena Elfstadius (bilden) som ny projektutvecklingschef för Slättö innebär att hon ersätter Jens Lackmann som fortsätter inom bolaget i en mer rådgivande roll.

Elfstadius kommer närmast från rollen som Director of Development Nordics på Unibail-Rodamco-Westfield där hon ansvarat för projektutvecklingsorganisationen. Med lång erfarenhet inom både projekt- och fastighetsutveckling blir hon en viktig pusselbit i Slättös expansionsresa.

– Vi har finkammat marknaden för att hitta den bästa kandidaten och är mycket glada att Helena nu är en del av Slättö och vår framtida utveckling. De kommande åren står vi inför en stor expansion och Helena blir definitivt en nyckelperson för att vi ska nå framgång, säger Staffan Unge, affärsutvecklingschef och senior partner, Slättö.

– Jag ser verkligen fram emot att börja min anställning hos Slättö. Det är ett otroligt kompetent, drivet och kreativt team, vilket passar mig bra. Jag ser med spänning fram emot att få vara delaktig i att driva resan framåt, men allra mest att få träffa projektutvecklingsteamet som har gjort ett fantastiskt jobb, avslutar Helena Elfstadius.

Helena Elfstadius tillträder tjänsten som projektutvecklingschef i april 2020.


Slättö Invest AB, med vd Lars-Johan Karlsson, visade ett resultat om 256 Mkr (287) för år 2018 med tillgångar om 4,1 Mdr kr (4,3).
fredag, 17 januari 2020 13:34

Diös utvecklar Thulehuset i Umeå

 

 

Diös skapar ett nytt kvarter under namnet kvarteret Magne i Umeå. Projektet genomförs tillsammans med Nordic Choice Hotels och arkitekterna Krook & Tjäder. Kvarteret sträcker sig från, en av Umeås högsta byggnader, Thulehuset, till MVG-gallerian mitt i city.

 


I mars tar digitalbyrån Noor Digital Agency plats i nya utökade lokaler på Storgatan i centrala Umeå. Noor Digital Agency, som sedan tidigare är hyresgäst till fastighetsägaren Diös, flyttar nu sin verksamhet till Thulehuset och hamnar därmed mitt i det expansiva kvarteret Magne med det blivande Clarion-hotellet som närmsta granne. Diös utvecklar just nu lokalerna till ett öppet och modernt kontorskoncept.

Digitalbyrån Noor Digital Agency grundades 2015 och finns idag över hela Sverige med fyra kontor från Malmö i söder till Umeå i Norr. Digitalbyrån har totalt 19 anställda och erbjuder expertis inom SEO, webb och content marketing. Noor Digital Agency har varit hyresgäst till Diös i Umeå sedan 2015.

– Det känns riktigt roligt att få utveckla nya moderna lokaler och fortsätta samarbetet med Noor Digital Agency. Vi är glada över att kunna erbjuda dem större lokaler på ett centralt och spännande läge, säger David Nygren, uthyrare, Diös.

– Vi ser fram emot att flytta in i våra nya lokaler och att stärka vår position i Umeå. Med hjälp av Diös har vi hittat lokaler som verkligen uppfyller våra behov och ger oss möjlighet att fortsätta utvecklas och växa. Nu längtar vi till inflytt i mars, säger Shayan Salehi, vd, Noor Digital Agency.

 

 

Cederhusen blir de första flerbostadshusen i trä som byggs i Stockholms innerstan i modern tid.

 


Ett vardagsrum i Cederhusen som ska få lägenheter mellan 25-202 kvm.

 

 


Cederhusen, som blir 10-13 våningar höga och byggs ovanpå tunnlarna för E4/E20, kommer att få takterrasser.

 

 

 

Cederhusen kommer att bli Sveriges största bostadskvarter som är byggt i massivträ och den 19 januari påbörjas försäljningen av bostäderna. Projektet, ägt av Folkhem, ett bolag som ägs gemensamt av Rikshem och Veidekke, består av fyra unika bostadshus som byggs i den nya stadsdelen Hagastaden, mellan Solna och Vasastan i Stockholm. Intresset för de 234 lägenheterna har varit stort sedan start och hundratals personer har anmält intresse för att köpa en bostad i Cederhusen. Lägenheterna säljs från 2,25 Mkr för en etta och lägenheterna har en boyta om 25-202 kvm som fördelas på 1-8 rum och kök. Nu är det säljstart för 60 av de 234 bostadsrätterna. Beräknad inflyttning beräknas till kvartal 1 år 2022.

– Det är fantastiskt att se det stora intresset för Cederhusen. Det har överträffat alla våra förväntningar och det är ett viktigt erkännande för projektet som helhet. Det är många som har sett fram emot säljstarten av bostäderna i Cederhusen och det känns väldigt kul att vi nu påbörjar försäljningen, säger Cecilia Seavers, affärschef, Folkhem

Projektet är unikt på många sätt och Cederhusen blir de första flerbostadshusen i trä som byggs i Stockholms innerstan i modern tid. Husen är ritade av General Architecture och arkitekturen symboliserar en modern tolkning av den klassiska stenstadens detaljer men i detta fall utförda i trä. Cederhusen blir 10-13 våningar höga och de byggs ovanpå tunnlarna för E4/E20.

– Cederhusen kommer att bli ett nytt landmärke i Stockholm och vi är övertygade om att den vackra arkitekturen är något som många kommer att uppskatta. Det faktum att husen byggs i massivt trä gör det till något alldeles unikt. Vi ser verkligen fram emot att förverkliga projektet, säger Cecilia Seavers.

Cederhusen byggs vid korsningen Hälsingegatan och Hagaesplanaden, intill den nya Norra Stationsparken och den planerade nya tunnelbaneuppgången vid Hagaplan. De första lägenheterna i projektet beräknas vara färdigbyggda i slutet av 2021 och i samband med detta väntas även de första hushållen flytta in i sina nya bostäder.

– Det här är första gången i modern tid som man har möjligheten att välja en bostad i Stockholms innerstad som är uppförd helt i massivträ. De som väljer att köpa en lägenhet i Cederhusen bidrar direkt till att vår moderna stad byggs av naturliga material med ett kraftigt reducerat koldioxidavtryck, säger Anna Ervast Öberg, ansvarig för projektutveckling Cederhusen

fredag, 17 januari 2020 12:51

Peab bygger hotell i Örebro åt Klövern

 

 

Klöverns nya hotellfastighet i Örebro ska opereras av Scandic. Hotellet med 160 rum beräknas vara färdigställt i januari 2022.

 


Peab har fått uppdraget att bygga en ny fastighet centralt i Örebro åt Klövern. Hyresgästen i byggnaden blir Scandic Hotels. Det nya höghuset rymmer runt 160 rum. Kontraktssumman uppgår till cirka 218 Mkr.

Det nya hotellet, Scandic Örebro Central, kommer att ligga vid den norra infarten till Örebro centrum och är en del av Klöverns projekt Örebro Entré. Det blir en byggnad på 14 våningar om cirka 8.600 kvm. Byggnaden, som beräknas bli 48 meter hög, kommer att rymma ett hotell i nio plan inklusive lobby, restaurang och gym. Resterande våningsplan utgörs av kontor.

Uppdraget är en totalentreprenad med omgående byggstart och beräknas vara klart i januari 2022.

Vid det första symboliska spadtaget höll Nils Staffansson, regionchef Peab, Peter Jangbratt, chef Scandic Hotels Sverige och Rutger Arnhult, vd för Klövern, i en gemensam spade med tre skaft.

– Det här projektet ligger på ett attraktivt läge där vi förstått att det finns en efterfrågan av hotellrum, så det känns bra att kunna hjälpa till och bidra till Örebros stadsutveckling, säger Nils Staffansson, regionchef på Peab.

Projektet orderanmäls i första kvartalet 2020.
torsdag, 16 januari 2020 15:11

Rikard Nyhrén lämnar Hemsö för Newsec AM

 

 

 

 

Rekryteringen av Rikard Nyhrén (bilden) innebär att han blir Chief Operating Officer, COO, med ansvar för att förenkla arbetssätt och sprida best practice inom koncernen. Han kommer närmast från en roll som fastighetschef på Hemsö.

De senaste åren har Newsec Property Asset Management vuxit kraftigt i Norden genom framförallt förvärv och är nu Europas näst största fastighetsförvaltare. Tillväxtresan förväntas fortsätta och därför rekryteras

Rikard Nyhrén har en gedigen fastighetsbakgrund från ledande branschaktörer och erfarenhet av att driva förändringsarbete.

– Vi är på en väldigt spännande resa just nu, växer kraftigt och investerar i att bygga framtidens förvaltning med allt vad det innebär av digitaliserade processer och smarta arbetsmetoder. För att säkerställa att vi håller tempo och levererar enligt plan tar vi in Rikard som COO. Vi fastnade framförallt för Rikards gedigna branschkännedom och erfarenhet av att driva komplexa förändringsprojekt med många intressenter. Vi tror att Rikard kommer att hjälpa oss att fokusera på rätt saker. Sen är han också en utpräglad tävlingsmänniska vilket aldrig är fel, säger Björn Lindeborg, Head of Newsec Property Asset Management.

Rollen som COO täcker hela Newsecs förvaltningsverksamhet med omkring 1.600 medarbetare och 40 miljoner kvadratmeter under förvaltning fördelat över Norden och Baltikum.

– Jag ser fram emot att lära känna en ny organisation och tycker att det ska bli särskilt spännande att arbeta i en internationell roll. Jag hoppas kunna skapa mervärde genom att hjälpa till att säkra kvalitativa processer över landsgränser så att kunderna får en likvärdig Newsec-upplevelse oavsett land. Jag har fått ett positivt intryck av Newsec, både vad gäller den fas man befinner sig i rent affärsmässigt och den varma inkluderande kultur som jag upplever att man står för, säger Rikard Nyhrén.

Rikard Nyhrén kommer att ingå i den nordiska ledningsgruppen för Newsec Property Asset Management och rapportera till Björn Lindeborg men ha ett nära samarbete med landscheferna och deras organisationer.

– Det här kommer att bli ett bra stöd för oss i den dagliga verksamheten. Vi kommer nu att få hjälp att sätta rätt tryck i pågående projekt och dela med oss av de bra initiativ som genomförs på olika håll i organisationen. säger Mattias Johansson, Head of Newsec Property Asset Management in Sweden.

Rikard Nyhrén kommer att tillträda den nya tjänsten under våren 2020.
torsdag, 16 januari 2020 13:48

Catellafond avkastade 11,3 procent år 2019

 

 

Catella Residential Investment Management GmbH (CRIM) har köpt en fastighet vid Leopold Ungar Platz i Wien om 11-våningar med 313 bostäder för studenter och affärsresenärer, för cirka 42 miljoner euro, cirka 444 Mkr. Med mer än 195.000 studenter är Wien den största studentstaden i de tysktalande länderna.

 


Catella Residential Investment Management GmbH (CRIM) med säte i Berlin,  uppnådde en total avkastning om 11,3 procnet för 2019 för sin specialinriktade öppna fond European Student Housing Fund (CESHF). Den starka investeringsavkastningen förra året genererades genom en aktiv portföljhanteringsstrategi. Det inkluderade en försäljning av en fastighet i Dresden med en betydande realisationsvinst och förvärv av en tillgång i Wien, vilket medförde ett innehav i ett sjätte land för fondens internationella portfölj.

CESHF, lanserades 2013 som den  första paneuropeiska investeringsfonden för studentboende, som uppnådde en genomsnittlig avkastning på 7,1 procent per år i slutet av 2019.

I december 2019 sålde CRIM en studentbostadsfastighet i Strehlen-distriktet i Dresden för fonden och denna fastighet genererade en genomsnittlig årlig totalavkastning på 10,9 procent under den cirka femåriga innehavstiden.

På grund av den kraftiga nedgången i bostadsräntorna i vissa stora tyska städer utvidgade CRIM sin regionala tilldelning till Österrike för att ytterligare optimera portföljen. I Wien förvärvade CESHF ’SMARTments Heiligenstadt’ i distriktet Döbling, en 11-våningsutveckling bestående av 313 enheter för studenter och affärsresenärer, för cirka 42 miljoner euro. Med mer än 195.000 studenter är Wien den största studentstaden i de tysktalande länderna.

Solvejg Rosenbaum, fondförvaltare på CESHF, säger:
– Vårt europeiska nätverk och den breda investeringsaktiviteten i alla Catella-fonder gör det möjligt för oss att hantera även mycket diversifierade portföljer effektivt och framgångsrikt. Förvärvet av SMARTments Heiligenstad i Wien är ett bra exempel på flexibiliteten i vår investeringsstrategi, eftersom vi kunde flytta vårt fokus från några prisvärda tyska städer till Österrike, det sjätte europeiska landet för vår studentbostadsfond, där marknaden erbjöd bättre värde.

SMARTments Heiligenstadt består av lägenheter för studenter och praktikanter med en bostadsyta på cirka 17 till 23 kvm, medan affärslägenheterna erbjuder 19 till 31 kvm. Utvecklingen är planerad att slutföras i slutet av 2021. Fastigheten hyrs ut till SMARTments Ges.m.b.h., ett dotterbolag till GBI, på lång sikt. Säljaren är ett joint venture mellan GBI och STRABAG Real Estate.

Platsen för SMARTments är idealisk för båda användargrupperna och har utmärkta transportförbindelser. Flera universitet ligger i närheten, inklusive University of Natural. Alla lägenheter är fullt möblerade och har ett pentry, luftkonditionering och ett arbetsområde.

AIFM-plattformen för CESHF tillhandahålls av Institutional Investment Partners GmbH (2IP) i Frankfurt.


 

 

Ursvik Entré, fd Bankhaus 90, omfattar 60.000 kvm och ägs av Nordisk Renting på Rissneleden 110, Sundbyberg. Fotograf Catarina Harling

 

Totalt har nu hyresavtal tecknats om 17.000 kvm i Ursviks Entré och nu senast med med Storstockholms Lokaltrafik AB (SL) för moderna kontorsytor om cirka 1.300 kvm för Tvärbanans projektkontor samt tillhörande projektetablering för NCC om cirka 700 kvm. Fotograf Catarina Harling

 

 

 

Michael Howing, vd för Kalaset på 4:an. Fotograf Anders Klapp

 

 

Ursvik Entré i Rissne, också känt som Bankhus 90, fortsätter att fyllas med hyresgäster och service. Hyresavtal har nu tecknats med Storstockholms Lokaltrafik AB (SL) för moderna kontorsytor om cirka 1.300 kvm för Tvärbanans projektkontor samt tillhörande projektetablering för NCC om cirka 700 kvm. Totalt är nu cirka 17.000 kvm uthyrda. Därutöver har fastighetsägaren Nordisk Renting inlett ett samarbete om en restaurang- och eventverksamhet i Ursvik Entré med restaurangentreprenörerna bakom succén ”Kalaset på 4:an”, som bland annat driver TV 4:s personalmatsal.

Med sin närhet till kommunikationer samt byggnadens flexibilitet, storlek och välkända profil är Ursvik Entré ett spännande uthyrningsobjekt där SEB och Ambulanssjukvården i Storstockholm AB (AISAB) redan finns i fastigheten och där SATS öppnar ett nytt gym på cirka 2.000 kvm i januari 2020. Fastigheten består av totalt cirka 60.000 kvm.


I och med den kommande etableringen av en högklassig lunchrestaurang med tillhörande event- och konferensverksamhet samt SL:s projektkontor tillförs närområdet både nya dagtidsarbetande såväl som efterfrågade servicefunktioner.

– Kalaset är mycket nöjda med den kommande etableringen i Ursvik Entré. Vi tror mycket på fastigheten och den pågående utvecklingen i området. Event- och konferensytorna är fantastiska. Dessutom kommer vårt erbjudande med hälsomedveten och variationsrik mat av hög kvalitet bli en viktig komponent i vardagen för hyresgästerna i Ursvik Entré, säger Michael Howing, vd för Kalaset på 4:an.

– Vi hälsar både SL och Kalaset varmt välkomna till Ursvik Entré och gläds åt att vi på detta sätt ytterligare förstärker byggnadens serviceutbud och skapar nya arbetsplatser i området. Vi är också mycket glada över att vårt samarbete med Sundbybergs stad och näringsliv fortsätter. Dessa etableringar är ytterligare ett viktigt led i utvecklingen av Ursvik Entré som en plats att växa på, säger Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting.

SL tillträder sina nya lokaler i april 2020. Eventverksamheten är redan igång, med Sundbyberg Stads årliga näringslivsmiddag i november 2019 som viktig milstolpe.

Cushman & Wakefield är rådgivare till Nordisk Renting i uthyrningen av Ursvik Entré.

 

 

Aros Bostad ska bygga 90 bostadsrätter på Årstafältet i Stockholm med start under 2026, efter genomförd detaljplaneprocess.

 


Aros Bostadsutveckling AB har tecknat avtal med Stockholms kommun om en markanvisning för 90 bostadsrätter inom den femte stadsutvecklingsetappen på Årstafältet.

Bebyggelsen inom Aros Bostads anvisning är tänkt att uppföras med start under 2026, efter genomförd detaljplaneprocess. Inom Årstafältets utbyggnadsområde planeras för totalt 6.000 bostäder samt han­del, verksamheter och förskolor. Området beräkna vara färdigbyggt år 2032.

Magnus Andersso
n, vd för Aros Bostad säger:
– Det känns bra att kunna starta det nya året med en ny projektmöjlighet i ett spännande område. Årstafältet har nära till både stad och grönområden samt en hög hållbarhetsprofil, vilket stämmer väl med de kvaliteter som vi efterfrågar i ett bostadsprojekt.

Aros Bostad planerar för 90 lägenheter i va­rierade storlekar för olika familjesituationer och livsstilar. Inspiration har hämtats från amerikanska och engelska ”townhouses”. 

Christian Ultenius
, projektchef Aros Bostad, säger:
– Vi vill främja liv och rörelse för att skapa en attraktiv miljö där sociala kon­takter främjas och tryggheten ökar. Genom att planera för bostäder i olika storlekar och med god tillgänglighet så bidrar vi till områdets mångfald.

 

 

Karlatornet i Göteborg om 73 våningar och 245 meter högt, ska innehålla cirka 95.000 kvm och drygt 600 lägenheter, ett Clarion-hotell med 300 rum, drygt 8.000 kvm kontor- och handelsytor samt en utsiktsplats. Det totala projektvärdet uppskattas överstiga 6 Mdr. Arkitekt: Skidmore, Owings and Merrill

 


Serneke har nått en överenskommelse med Oaktree Capital Management om att sälja av 80 procent av Karlatornet, i stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg. Serneke förblir delägare i Karlatornet och fortsätter som huvudentreprenör för byggnationen av Nordens högsta byggnad. Oaktree och Serneke kommer enligt överenskommelsen att tillsammans äga och utveckla Karlatornet till en unik destination i Göteborg, innehållande omkring 95.000 kvm och drygt 600 lägenheter, ett Clarion-hotell med 300 rum, drygt 8.000 kvm kontor- och handelsytor samt en utsiktsplats. Det totala projektvärdet uppskattas överstiga 6 Mdr.

– Detta avtal är naturligtvis en enorm milstolpe i den fortsatta utvecklingen av Karlastaden och för hela Serneke. Det är något vi jobbat extremt hårt och länge för att genomföra. Vi är väldigt glada att vi har en överenskommelse på plats som, när den genomförs, innebär en robust finansieringslösning och ett högkvalitativt genomförande av Karlatornet, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group.

Oaktree är ett internationellt investeringsbolag med verksamhet i 14 länder världen över och huvudkontor i Los Angeles. Oaktree har stor erfarenhet av att utveckla högklassiga fastighetsprojekt och ett totalt förvaltat kapital om cirka 120 miljarder dollar.

Serneke fortsätter som huvudentreprenör i projektet och ingår avtal om totalentreprenad med ordervärde på drygt 3 Mdr, vilket kommer att inkluderas i Sernekes orderingång i det kvartal affären slutförs. Transaktionen förväntas ha positiv effekt på rörelseresultatet samt generera positivt kassaflöde.

Affären slutförs när bankfinansiering och transaktionsdokumentation är på plats samt sedvanliga villkor är uppfyllda, vilket förväntas ske under första månaderna av 2020. Serneke och Oaktree har enats om finansieringsvillkor med en internationell bank angående den bankfinansiering som kommer att säkra samtliga medel som krävs för att färdigställa projektet.

Efter affären kommer Serneke att kvarstå som ensam ägare till övriga byggrätter i Karlastaden, bestående av cirka 150.000 kvm utvecklingsbar yta för blandad bebyggelse uppdelad i sju kvarter. Serneke kommer nu att undersöka möjligheterna att fullfölja utvecklingen för resten av stadsdelen, vilket bland annat innebär intensifierade dialoger med potentiella investerare.

Pangea Property Partners
och Setterwalls Advokatbyrå agerar rådgivare åt Serneke i affären.

 

 

Kvarteret Terrassen med 165 hyresrätter på 1- 4 rum och kök är nu under byggnation i Kallebäcks Terrasser. Lägenheterna. som ligger nära skogen, kommunikationer och områdets terrasspark, ska stå klara till Göteborgs 400-års jubileum 2021. Rendering: Liljewall arkitekter

 


Det andra bostadskvarteret i Kallebäcks Terrasser i Göteborg börjar ta form med 165 hyresrätter som klättrar utmed Smörgatans backe i Göteborg. Lägenheterna, som är strategiskt placerade i områdets övre hörn med närhet till skogen, kommunikationer och en terrasspark, fördelas på 1-4 rum och kök och ska stå färdiga vid Göteborgs 400-års jubileum 2021.

– Kvarteret Terrassen, som påbörjades under våren 2019, är Wallenstams andra kvarter i Kallebäcks Terrasser som förmedlas via egen kö. Husen byggs enligt miljöbyggnad silver och skapar med sina 165 lägenheter en välkomnande kvartersform med en gård som vänder sig mot söder i ett fint solläge. Ett perfekt boende om man vill ha nära till naturen, city och bekväm närservice, säger Marina Fritsche, vice vd på Wallenstam.

Kvarteret rymmer också ett fristående hus på höjden som ligger i anslutning till den terrasspark som ska utvecklas i området, ett helt nytt grönt parkrum som knyter an till den dramatiska naturen på berget intill.

– Kulörer och toner är inspirerade av John Bauers trollskogar. Här möts natur och stad. Det vildvuxna berget gestaltas i gröna och varma jordkulörer och den nya staden med vackert slaget tegel i sockelvåning och inramningar. Alla entréer har en varm och välkomnande karaktär med stora glaspartier av ek, säger Petter Lodmark, arkitekt på QPG arkitekter som har ritat husen.

I början av 2019 startade Wallenstam utvecklingen av Kallebäcks Terrasser, ett av Göteborgs större stadsutvecklingsområden där de första kvarteren nu växer fram. Området ska på sikt omfatta 1.800 nya hem och 1.200 kontorsplatser samt skola, förskola, restauranger, caféer och närservice. Pågående nybyggnation just nu är 435 hyresrätter med successiv inflyttning från 2021. Utöver det pågår även byggnationen av Kallebäcks Terrassers stora kontorsfastighet där arbetsglädje ska stå i fokus för de smarta, flexibla lokalerna.