19 oktober 2017

Redaktionen

onsdag, 18 oktober 2017 17:23

Rikshem ökar med vårdboende i Uppsala

alt
Rikshem köper totalt 201 vårdlägenheter på Kapellgärdet i centrala Uppsala.

 

Rikshem har köpt ytterligare en projektfastighet i Uppsala från Fastighetsförädlarna i Mälardalen AB. Vård Södra kommer tillsammans med tidigare förvärvet Vård Norra att bli Nordens största vårdboende med totalt 201 lägenheter.

 

Nyligen köpte Rikshem projektfastigheten Vård Norra med 105 vårdlägenheter och genom förvärvet av Vård Södra kommer ytterligare 96 lägenheter att uppföras på Kapellgärdet i centrala Uppsala. Tillsammans omfattar dessa cirka 17.400 kvm. Attendo Sverige AB har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för båda projektfastigheterna.

 

– Vård Södra blir tillsammans med Vård Norra vår största samhällsfastighet. Att växa med samhällsfastigheter på tillväxtorter är en del av vår strategi och med Attendo Sverige AB har vi en långsiktig hyresgäst. Kapellgärdet är ett spännande område som nu utvecklas och vi ser fram emot att få vara med och bidra till att skapa goda livsmiljöer för människor i Uppsala, säger Fredrik Edlund, regionchef Mälardalen, Rikshem.

 

– Vi har förädlat och utvecklat Vård Södra och Vård Norra som kommer att bli moderna vårdbyggnader i en urban miljö med fokus på kvalitet och hållbarhet. Angermann har varit vår strategiska rådgivare när det gäller projektstruktur, uthyrning och försäljning. Vi är mycket glada att Rikshem som är en långsiktig ägare förvärvat både Vård Södra och Vård Norra, säger Jacob Sandberg, vd och partner på Fastighetsförädlarna i Mälardalen AB.

 

Vård Södra beräknas vara färdigställd i oktober 2020 och Vård Norra i oktober 2019. Totalentreprenör är Veidekke Entreprenad AB.

onsdag, 18 oktober 2017 17:12

Scandic tar över Hamburger Börs i Åbo

alt
Scandic Hotels har skrivit hyresavtal för den anrika hotellbyggnaden Hamburger Börs i centrala Åbo. Tillträde beräknas ske i början av 2021 efter en omfattande restaurering av hotellet. Bild: VisitFinland.com

 

Scandic Hotels har tecknat ett långt avtal med fastighetsägaren LocalTapiola Life om drift av hotell i den ikoniska byggnaden Hamburger Börs i centrala Åbo, Finland. Fastigheten, som ligger vid Salutorget i Åbo, köptes 1898 Wallina Valtin från Stockholm och användes som hotell för första gången 1904. Det aktuella hyreskontraktet löper ut i juni 2019, och efter det kommer hotellet totalrenoveras och byggas till i två års tid. Scandic förväntas tillträda byggnaden i början av 2021.

 

– Det här är en unik möjlighet och vi ser fram emot att förvalta Hamburger Börs fantastiska arv. Vi kommer att investera mycket tid och resurser i att restaurera denna historiska byggnad och skapa ett spektakulärt hotell samtidigt som vi bibehåller den stolta traditionen, säger Aki Käyhkö, Managing Director Scandic Finland.

 

Vid nyöppningen 2021 kommer hotellet att inrymma cirka 300 hotellrum, konferenslokaler, inklusive en balsal med kapacitet för 400 personer, en restaurang och bar med 400 platser och en takbar och terrass med 150 sittplatser.

onsdag, 18 oktober 2017 14:32

Atrium Ljungberg passerade 40 Mdr

alt
Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg ökade vinsten efter skatt för årets tre första kvartal till 2.162 Mkr (1.121), motsvarade 16,23 kr/aktie (8,41). I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar för fastigheter med 1.688 Mkr (1.289), vilket förklaras främst av ökade hyresnivåer men också av marknadens sänkta avkastningskrav. Dessutom ingick orealiserade värdeförändringar på derivat med 136 Mkr (-613) till följd av stigande marknadsräntor på de löptider som Atrium Ljungberg tecknat derivat på.

 

Nettoomsättningen ökade till 1.890 Mkr (1.711), varav hyresintäkter steg till 1.786 Mkr (1.597). Uthyrningsgraden inklusive projektfastigheter var oförändrat 94 procent.

 

Driftöverskottet från fastighetsförvaltningen steg till 1.246 Mkr (1.115), vilket främst var en effekt av förvärvade fastigheter och av att en förlikning nåddes i en hyrestvist. Överskottsgraden var oförändrat 70 procent (70) och resultatet före värdeförändringar förbättrades till 909 Mkr (737).

 

– Vi har en fortsatt stark utveckling av driftöverskottet som för de första tre kvartalen ökade med tolv procent. Hyresintäkterna i jämförbart bestånd har ökat med nära fyra procent, säger vd Annica Ånäs.

 

Under perioden fortsatte Atrium Ljungbergs pågående arbeten med att uppföra projektet Sickla Front II i Nacka och att omvandla Forumkvarteret i centrala Uppsala. Dessutom tecknade bolaget ett exploateringsavtal med Stockholms stad för projektet Life City i Hagastaden, vilket möjliggör ett förvärv av en byggrätt om 32.000 kvm BTA.

 

Vidare genomförde bolaget förvärv för 1.823 Mkr (1.467) och investeringar i befintliga fastigheter för 1.171 Mkr (620). Detta bidrog till att fastighetsbeståndets värde ökade till 40,7 Mdr kr (36,1 vid årsskiftet).

 

De räntebärande skulderna ökade till 17.650 Mkr (15.095) och finansierades till en sänkt snittränta om 2,0 procent (2,3). Det egna kapitalet steg till 17.823 Mkr (16.176), motsvarande en soliditet om 42,7 procent (43,7).

 

Prognosen för 2017 höjs med 15 Mkr till 1.150 Mkr för resultat före värdeförändringar. Prognosen för resultatet efter skatt bedöms uppgå till 2.322 Mkr, motsvararande 17,43 kr/aktie.

 

På börsen steg aktien med drygt 1,5 procent till 146,10 kr som senast betalt. LE

alt
Översiktsillustration över första etappen av den kommande BoKlok-bebyggelsen i Gunsta.

 

I Gunsta utanför Uppsala, är BoKlok med och utvecklar ett nytt bostadsområde. Första etappen med 64 BoKlok-lägenheter påbörjas under vintern 2017/2018 med beräknad inflyttning under våren 2019. Totalt ska BoKlok bygga 250 bostäder i 5 olika etapper, som en del i Uppsala kommuns plan om totalt 1.500 bostäder i området.

 

De 64 bostadsrätterna blir BoKloks första projekt i det nya utbyggnadsområdet i de södra delarna av Gunsta. Planläggningen av Gunsta sker etappvis och Uppsala kommun beräknar att utbyggnaden av det nya området ska pågå under 15 år. BoKlok är på plats som första byggherre. Totalt ska BoKlok bygga omkring 250 bostäder i 5 etapper och även färdigställa ett antal radhustomter för försäljning, allt under de kommande 5 åren.

 

– I första etappen blir det lägenheter, men framöver kommer vi även att bygga radhus. Gunsta ligger nära både Uppsala och Arlanda och här finns både centrum och naturen runt knuten. Att bygga här och kunna erbjuda bra bostäder till ett bra pris för människor med vanliga plånböcker känns roligt, säger Timo Lumioja, projektledare på BoKlok.

 

BoKlok-husen kommer att ligga nära både busshållplats, mataffär och förskola, men även nära skog och natur. I den andra etappen kommer en ny förskola att byggas tillsammans med ett nytt parkområde.

 

Gunsta är en stadsdel under utveckling. Fram till år 2030 räknar Uppsala kommun med att det kommer att byggas cirka 1.500 nya bostäder i Gunsta.

 

Kommunens vision för stadsdelen är en färgrik och hemtrevlig småstad med en blandning av olika bostadstyper för att möjliggöra möten mellan olika generationer. I Gunsta finns närhet till natur och friluftsliv samtidigt som Uppsala centrum nås på strax över 10 minuter med bil. Det är även nära Arlanda och Stockholm ligger endast en timme bort. 

onsdag, 18 oktober 2017 12:11

SSM säljstartar Bromma Boardwalk

alt
SSM bygger borätter på ett befintligt kontorshus vid Bällstaån.


SSM har säljstartat 272 bostadsrätter i projekt Bromma Boardwalk. Projektet med en total BOA på 17.200 kvm kommer att bestå av tio huskroppar i varierande höjder på en befintlig kontorsfastighet 22–40 meter ovan mark. Området präglas av både grönområden och närhet till Sundbybergs stadsliv, Stockholm city och Bromma flygplats.    
    

– Projekt Bromma Boardwalk möjliggör ett prisvärt boende med en unik utsikt över Stockholm precis vid Bällstaåns strandpromenad, något som har resulterat i ett högt antal intressenter och närmare 600 anmälda besökare inför säljstart, säger Mattias Roos, vd & koncernchef SSM.
    

Merparten av bostäderna kommer att ha en egen balkong om 15 kvm. Ett antal bostäder kommer även att ha 60 kvm stora privata terrasser eller egna trädgårdar. Projektet planerar även för ett flertal eftertraktade och tidsenliga gemensamhetsfunktioner, exempelvis två takterrasser med utegym och utekök, bilpool och 1000/1000 Mbit/s bredband. Inflyttning beräknas till mitten av 2020.

alt
Vy från Stora Essingen. Fotograf Peter Lydén, Johnér Bildbyrå


Familjebostäder i Stockholm har säkrat en byggrätt för på Stora Essingen. Den ger plats för cirka 100 hyresrätter och förskola med cirka 4 avdelningar inom del av fastigheterna Stora Essingen 1:87 och Tvättkorgen 3. Arkitekt är Brunnberg & Forshed och möjlig byggstart 2019 med inflyttning 2021.
    

– Det är roligt att vi når framgång med vår projektutveckling i ett område som utpekas i översiktsplanen som del av den centrala stadens utvidgning, säger Håkan Siggelin, projekutvecklingschef Familjebostäder.
    

Ägarfördelningen i området är cirka 70 procent bostadsrätt och 30 procent hyresrätt varav 1 procent hyresrätter är upplåtna genom allmännyttan.
    

Familjebostäder har i uppdrag att byggstarta 1.000 nya hyresrätter varje år. Just nu pågår produktion av 800 lägenheter och i planering för byggstart framöver finns ytterligare över 900 bostäder.

alt
Niklas Blonér (längst t h), centrumchef på Väla Centrum, och hans medarbetare, är glada att Väla har de nöjdaste hyresgästerna för tionde året i rad.

 

Aldrig tidigare i Fastighetsbarometerns historia har ett köpcentrums hyresgäster utnämnt sin hyresvärd till den bästa – tio år i rad! Men nu är det ett faktum. Väla i Helsingborg har återigen nöjdast hyresgäster i Sverige, enligt undersökningen Fastighetsbarometern Butik. Centrumet har ett Nöjd kund index (NKI) på 88, att jämföra med branschens medelbetyg 70, på en hundragradig skala.

 

Tio miljoner kunder besöker varje år Väla i Helsingborg, som är ett av Skandia Fastigheters 13 köpcentrum. Det är en shoppingsdestination med 200 butiker, restauranger och caféer, som belönats med priser för bland annat sitt utbud och sin trivsel, service och tillgänglighet. För tionde året i rad är Väla det köpcentrum som har nöjdast hyresgäster i Fastighetsbarometern Butik. Med sitt Nöjd-Kund-Index (NKI) på 88, ökar man med två enheter sedan förra året.

 

Niklas Blonér, centrumchef på Väla Centrum, förklarar framgången med dessa ord:

– Det känns verkligen helt fantastiskt att som första köpcentrum i världshistorien att tio år i rad bli rankat som det bästa. Det betyder oerhört mycket för oss i vårt arbete. Butikspersonalen är vår viktigaste part och deras nöjdhet är bränslet i vårt arbete. Det ger oss kraft och energi att ständigt fortsätta utvecklingsarbetet och att aldrig slå oss till ro. En sak är säker och det är att vi alltid måste fortsätta utveckla och förändras. Äkta passion för arbetet ger alltid utdelning. Vi satsar verkligen på att göra, att våga prova nytt och att vara kreativa. Att det lönar sig har vi fått ännu ett kvitto på med detta pris.

 

– Bland de 30 köpcentrum som deltar i Fastighetsbarometern Butik 2017 utser vi med stor glädje Väla som årets vinnare för tionde året i rad. Med åren har vi sett hur Väla med innovativa metoder aktivt arbetar med köpcentrumets image, marknadsföring och butiksutbud, samtidigt som centrumledningens engagemang får dem att upplevas som tillgängliga och affärsmässiga bland hyresgästerna. Detta är områden som har visat sig utgöra de starkaste drivkrafterna bakom butikshyresgästers nöjdhet och som utgör grundstommen i centrumets framgångar, säger Magnus Johnson, projektansvarig för Fastighetsbarometern Butik på CFI Group.

 

Fastighetsbarometern Butik mäter hur butikshyresgästerna upplever sitt köpcentrum och servicen från centrumledning och ägare, hur nöjda hyresgästerna är totalt sett samt hur lojala hyresgästerna är. I årets under-sökning deltog 30 köpcentrum i Sverige. Undersökningen presenteras av CFI Group, Fastighetsägarna Sverige och HUI Research.

tisdag, 17 oktober 2017 15:11

Eurocommercial investerar stort i Bryssel

alt
Eurocommercial förvärvar Woluwe shoppingcenter i Bryssel, omfattande 23.000 kvm, för cirka 4,5 Mdr kr.

 

Eurocommercial Properties N.V. förhandlar om att förvärva Woluwe – det mest kända köpcentrumet i Bryssel av belgiska AG Real Estate. Förvärvet inklusive skatt kommer att uppgå till cirka 468 MEUR (4.468 Mkr), vilket ger en initial avkastning på knappt 4 procent. Det slutliga undertecknandet av avtalet ska äga rum i slutet av november och slutförande och betalning förväntas ske under första kvartalet 2018.

 

Woluwe shoppingcenter byggdes ursprungligen 1968 och ligger i en av Bryssels välsituerade förorter med utmärkt kommunikationsläge via bilvägar, egen tunnelbanestation, bussar, och en spårvagnslinje som öppnar nästa år med ett stopp direkt utanför huvudingången.

 

Förvärvet är en del i Eurocommercials åtagande att ständigt uppgradera sin portfölj och att diversifiera sitt innehav på olika marknader – denna gång genom ett återinträde på den belgiska marknaden via en skatteeffektiv REIT.

 

I förvärvet ingår en uthyrbar yta om 23.000 kvm, parkeringar samt omgivande mark, vilket ger Eurocommercial möjligheter att renovera befintliga ytor och att utvidga köpcentrumet med cirka 10.000 kvm.

 

Köpet finansieras till stora delar genom Eurocommercials Finance Rotation Program (FRP), vilket hittills i år har genererat 100 MEUR, med de nyligen avslutade försäljningarna av 74 rue de Rivoli i Paris och Mellby Center i Sverige. Ytterligare försäljning av fastigheter kommer att följa i Italien, Frankrike och Sverige där de starka marknaderna förväntas underlätta försäljningar till nuvarande eller över nuvarande värderingar.

 

Efter förvärvet av Woluwe kommer Belgien initialt att representera 11 procent av Eurocommercials portfölj, och upp till 12 procent efter planerade försäljningar och slutförande av utvecklings- respektive utbyggnadsprojektet C4 shopping i Kristianstad respektive Eurostop Halmstad.

tisdag, 17 oktober 2017 13:37

Cedervall projekterar Campus Albano

alt
Campus Albano blir ett vetenskapligt nav med utbildningsmiljöer och bostäder för över 15.000 studenter och forskare. Cedervall arkitekter har fått i uppdrag att detaljprojektera två av fyra nya universitetsbyggnader. Bild: Christensen & Co. Arkitekter/Beauty and the Bit

 

Akademiska Hus ger Cedervall arkitekter i uppdrag att detaljprojektera hus 2 och 4 på nya Campus Albano, dvs två av fyra nya universitetsbyggnader på Stockholms nya universitetsområde som binder ihop Stockholms universitet och KTH. Uppdraget omfattar 45.000 kvm och innefattar en komplett bygghandlingsprojektering. Den fortsatta projekteringen kommer att genomföras tillsammans med Arkitema i Stockholm. Tidigare har Cedervall samarbetet med CCO, Christensen och Co i Danmark, som tagit fram systemhandling i projektet.

 

– Vi är mycket stolta över att ha fått fortsatt förtroende från Akademiska Hus för att genomföra det här uppdraget. På Cedervall har vi lång erfarenhet av att rita utbildningsmiljöer och med campus Albano utvecklar vi vår kompetens inom lokaler för högre utbildning, säger Björn Stillefors, vd på Cedervall arkitekter.

 

Lokalerna ska anpassas efter Stockholms universitets behov och kommer att innehålla lärosalar, hörsalar, seminarierum, kontor, pausutrymmen för studenter och caféer och restauranger. En stor del av ytorna är flexibla så att verksamheten kan ställa om lokalerna efter skiftande behov.

tisdag, 17 oktober 2017 11:40

Sageryd, ny projektchef på Humlegården

alt

                                                                                                                                    
Humlegården har en stor andel utvecklingsprojekt i produktion och under våren har viktiga steg tagits både i utvecklingen av Astoria i Stockholms innerstad och i det kommande stadsutvecklingsprojektet i Hagalund i Solna. Nu utökas avdelningen Investering och Utveckling genom rekryteringen av Jessica Sageryd (bilden).
    

Jessica Sageryd kommer närmast från HSB där hon arbetat som projektchef inom bostadsutveckling med erfarenhet från flera stora projekt såsom utvecklingen av Telegrafberget i Nacka, Pampas i Solna och Stora Ursvik i Sundbyberg. Hon har även arbetat tio år som konstruktör och hon har en civilingenjörsexamen i Väg- och vattenbyggnad från KTH.
    

– Vi är mycket glada över att få välkomna Jessica Sageryd till vårt team. Hon för med sig en lång erfarenhet inom såväl stadsutveckling som bostadsbyggande och blir ett starkt tillskott i arbetet med våra utvecklingsprojekt, säger Maria Lidström, Chef Investering och Utveckling, Humlegården Fastigheter AB.
    

I Solna strand uppför Humlegården kontorsfastigheten Grow om 25.000 kvm och det intilliggande Grow Hotel med 176 rum och studios. I stadsdelen Hagalund, Solna, planeras en tunnelbanestation i samband med utbyggnaden av den nya gula linjen mot Arenastaden. Stationen får stor betydelse för områdets utveckling, som därigenom går från industrikvarter till stadskvarter. I våras vann också detaljplanen för utvecklingen av Astoria Stockholm på Nybrogatan Östermalm laga kraft. Här utvecklar Humlegården omkring 6.000 kvm kontor och handel samt 2.000 kvm bostäder.

Sida 1 av 634