31 maj 2020
onsdag, 20 maj 2020 13:43

Ilija Batljan avskriven för insiderbrott

Skrivet av 

 

 

 


Ilija Batljan, vd för SBB, är lättad över att förundersökningen är nedlagd och att han är avskriven från utredning kring påstått insiderbrott.

 

 

 

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har informerats om att bolagets verkställande direktör Ilija Batljan avskrivits från utredning om insiderbrott och att förundersökningen är nedlagd.

Ilija Batljan har under förundersökningen avvisat alla anklagelser och samarbetat fullt ut med utredningen. SBB som bolag har inte varit föremål för utredning.

– Jag är lättad, men inte förvånad över åklagarens beslut. Nu gäller det för mig att fortsätta med full kraft som vd för SBB och tillsammans med vårt starka team fortsätta leverera resultat. Vårt fokus är som alltid att vara en pålitlig och långsiktig samhällsaktör som på ett hållbart sätt levererar aktieägarvärde, god lönsamhet och starka resultat, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

– Att förundersökningen är nedlagd är ett glädjande besked. Nu lägger vi åter fullt fokus på den ordinarie verksamheten där SBB som Nordens största fastighetsbolag inom social infrastruktur fortsätter skapa långsiktiga och hållbara värden, säger Lennart Schuss, styrelseordförande för SBB.

 

Beskedet om att lägga ned utredningen gäller samtliga sex misstänkta. De misstänkta var bland annat daytraders och insideraffärerna i Hemfosa misstänktes ha ägt rum en kort tid innan affären blev känd. I centrum för Ekobrottsmyndighetens utredning fanns tre daytraders.  En i trion är son till en framgångsrik miljardär, en annan har tidigare åtalats, men friades efter en rättegång som gällde misstankar om otillbörlig marknadspåverkan i samband med ett mycket uppmärksammat mål.

Bland de gripna fanns även Odd Molly-grundaren Christer Andersson och hans dotter Elin Ryer. Alla sex förnekade redan i de inledande förhören brott. Efter ett dygn efter häktningen släpptes de misstänkta, vilket tolkades som att Ekobrottsmyndigheten hade ringa substans i sina misstankar mot de sex.

Chefsåklagare Thomas Langrot säger:
– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.

I en kommentar
kan sägas att kursen för SBB kommer stiga avsevärt när börsen öppnar igen fredagen den 22 maj. Kepler Cheuvreux har satt en riktkurs om 27 kronor för SBB. Eftersom börsen stängde klockan 13.00 under onsdagen, således före beskedet att Ilija Batljan avskrivits från utredning om insiderbrott, steg kursen endast med 6 procent till 16,97 som senast betalt. Då Ilija Batljan häktades den 5 maj sjönk aktien under några timmar med cirka 40 procent, till 14,70 kr/aktie. SF