31 maj 2020
tisdag, 19 maj 2020 12:13

Trenum och Bokoop bygger i Nykvarn

Skrivet av 

 

 

 


Trenum och Bokoop ska i Nykvarn bygga ettor och tvåor, samt yteffektiva treor och fyror, med god standard till hyror som är lägre. De flesta lägenheterna kommer ha egen balkong eller uteplats och alla kan använda de gemensamma platserna för umgänge på gården.

 Det allmännyttiga bostadskooperativet Bokoop har tecknat ett 25-årigt hyresavtal med Trenum i en blockförhyr med 145 yteffektiva lägenheter i ett sammanhållet bostadsområde i Nykvarn i södra Stockholms län.

Trenum, som är samägt av Tredje AP-fonden och Balder, finansierar projektet i Nykvarn och förvärvar fastigheterna av Bokoops projektorganisation.


Affären bedöms uppgå till ett totalt värde om cirka 250 Mkr, enligt ett pressmeddelande från parterna.

– Tredje AP-fonden och Balder är tillsammans en mycket stark samarbetspartner. Det är glädjande att en så långsiktig, kompetent och erfaren aktör som Trenum ser att det går att kombinera en sund investering med låg risk och samtidigt göra en ovärderlig insats för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling, säger Olof Landgren, ordförande för Bokoop Kooperativ Hyresrättsförening, i en kommentar.

Enligt Marcus Hansson, vd på Trenum, görs investeringen på affärsmässiga grunder samtidigt som det är ett sätt för bolaget att vara med och driva utvecklingen mot en mer hållbar samhällsutveckling.

Projektet kommer att söka investeringsstöd för att uppnå en hyresnivå  under 5.000 kronor per månad för en etta och strax över 9.000 kronor per månad för en fyra.

Husen värms med bergvärme och solpaneler, blir miljöcertifierade, utrustas med el-bilspool och e-handelsannex för mottagande av paket och matvaror. Även extremsnabbt internet ingår i hyran. Alla lägenheter kommer upplåtas med förtur för unga vuxna och förmedlas via kommunala köer.

– Vi har arbetat hårt de senaste åren och har redan mottagits mycket väl av såväl politiker, investerare, kommuner och allmännyttan. Vi har träffat många de riktigt stora investerarna som börjat tänka om och är extremt intresserade av ”affordable housing”. Men tillgången på investeringar med låg risk och god avkastning är mycket begränsat. Vi har hittat en lösning som gör oss intressanta i det sammanhanget, säger Olof Landgren.

Transaktionsrådgivare i affären har varit Cushman & Wakefield. Bokoops legala rådgivare har varit Advokafirman Törngren Magnell. Trenums legala rådgivare har varit Werks Advokater.