31 maj 2020
torsdag, 14 maj 2020 14:50

Stockholms län befinner sig i en recession

Skrivet av 

 

 

 


Stockholm står i vanliga fall för 25 procent av antalet sysselsatta i riket. Men nu ser vi att 50 procent av alla varsel och 30 procent av alla permitteringar i Sverige sker i Stockholm, sa Anna König Jerlmyr, finansborgarråd för Stockholm, under en pressträff torsdagen den 14 maj.

 

 

 

 

Stockholms län bedöms nu befinna sig i en recession. Konjunkturen ligger på en historiskt låg nivå och saknar jämförelse med tidigare kriser, sa Anna König Jerlmyr, finansborgarråd, som tillsammans finansregionråd Irene Svenonius för Region Stockholm och landshövding Sven-Erik Österberg för Länsstyrelsen i Stockholms län, höll en pressträff under torsdagen.

Anna König Jerlmyr
betonade under pressträffen hur hårt pandemin slagit, och hon konstaterade att situationen är ”värre än it-bubblan år 2001 och finanskrisen år 2008” och att ”Stockholm befinner sig i en recession”.

Mest utsatt är tjänstesektorn där sex av tio företag ser dramatiska nedskärningar framför sig.

– Stockholm står i vanliga fall för 25 procent av antalet sysselsatta i riket. Men nu ser vi att 50 procent av alla varsel och 30 procent av alla permitteringar i Sverige sker i Stockholm. Det här är en mycket allvarlig situation. Inte bara har Stockholmsregionen blivit först och mest drabbad av virusspridningen utan det gäller också de ekonomiska konsekvenserna, säger Anna König Jerlmyr, som befarar att arbetslösheten kan komma att stiga till 13,5 procent nästa år.