28 januari 2020
onsdag, 08 januari 2020 13:20

Mordbrand på Småas kedjehus i Hammarby

Skrivet av 

 

2 av 6 halvfärdiga kedjehus på Thunbergsgatan och Sparrmansvägen i Johanneshov blev rejält brandskadade under nyårsafton. En dag före branden sålde Småa kedjehusen till en okänd köpare. Polisen har gripit en man misstänkt för grov mordbrand. Foto: Tidningen Fastighetsaktien.


Småas 11 radhus i Johanneshov skulle vara färdiga år 2015 men de visade sig vara både svårsålda och fuktskadade och först 2018 blev projektet till slut sålt. Men de intilliggande 6 kedjehus blev endast halvfärdiga och de har nu brunnit upp efter en mordbrand under nyårsafton. Foto: Småa.


Efter miljonvite och år av förseningar så stod Småas/ALM Equitys 6 halvfärdiga kedjehus i Hammarbyhöjden på nyårsafton i lågor.

Ett brandlarm kom strax före klockan 22 under nyårsaftonen, och en och en halv timme senare meddelade polisen att branden var släckt, rapporterar StockholmDirekt. En man kunde gripas i närheten och han anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Det stillastående bygget i slänten mellan Thunbergsgatan och Sparrmansvägen i Johanneshov skulle stå färdigt redan år 2015. Men projektet, som heter Vita Staden, har kantats av motgångar. De 11 radhusen ansågs färdiga först 2018 och de visade sig vara både svårsålda och fuktskadade, men projektet blev till slut sålt. Men när det gäller de sex kedjehusen meddelade byggbolaget ALM Equity i höstas att de kan stå färdiga någon gång runt årsskiftet 2020–2021.

Men efter nyårsaftonens brand hopar sig dock nya frågetecken. Dagen före branden meddelade Alm Equitys dotterbolag Småa AB att bolaget sålt den etapp av projektet som innefattar de 6 halvfärdiga kedjehusen för 28,5 Mkr till en okänd köpare.  De påkostade kedjehusen, cirka 165 kvm, med priser om cirka 13,3 Mkr, gick inte att sälja på ritning. Väggar var resta, grunden lagd, men bygget stoppades i brist på köpare, rapporterade Svenska Dagbladet i maj 2018.