28 januari 2020
fredag, 06 december 2019 12:40

Familjebostäder bygger kvarteret Gisslaren i Årsta

Skrivet av 

 

Årstastråket är ett större stadsutvecklingsområde där Stockholms stad planerar för cirka 3 000 nya bostäder i området från Årstafältet i väster till Slakthusområdet i öster. I den andra etappen, bygger Familjebostäder längs med Årstavägen kvarteret Gisslaren med 96 nya studentlägenheter och en förskola för 90 barn. Bild: Vera Arkitekt

 

Under gårdagen togs första spadtaget för kvarteret Gisslaren vid Årstastråket med 96 studentbostäder och en förskola för 90 barn. Det symboliska spadtaget, som bestod av att gjuta en betongplatta med tre barnspadar som en blinkning till den kommande förskolan, gjordes av Familjebostäders ordförande, Stockholms bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) tillsammans med Jonas Schneider, vd Familjebostäder och Arne Svensson, regionchef, Veidekke.

Familjebostäder bygger tillsammans med Veidekke kvarteret Gisslaren som består två huskroppar om 5 till 8 våningar. Husen byggs enligt kriterierna för Miljöbyggnad Silver. De 96 studentlägenheterna kommer bestå av 1 rum och kök på ca 28 kvm med en liten balkong. De två nedersta våningarna kommer innehålla en förskola på ca 1 000 kvm med plats för upp till 90 barn. Gården på baksidan av huset kommer att nyttjas av förskolans verksamhet. Studenterna får istället en terrass en våning upp att hänga på.

– Nu säkerställer vi nya studentbostäder och ny förskola i Årsta som står färdigt 2021. Detta kommer vara ett viktigt tillskott i stadsdelen, vad gäller såväl förskoleplatser som att studenter kan få sin första bostad, säger Dennis Wedin, Stockholms bostads- och fastighetsborgarråd.

Här vid Årstastråket växer många nya bostäder fram just nu. Staden planerar för cirka 3000 nya bostäder i området från Årstafältet i väster till Slakthusområdet i öster.

– Våra unga är framtiden och därför känns det extra bra att vi bygger nära 100 studentlägenheter i attraktiva Årsta, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder.

Familjebostäder ökar byggtakten och ligger i produktion med omkring 1.500 hyresrätter, räknat från spadtag till godkänt slutbevis. Det är det högsta sedan miljonprogrammens dagar. Familjebostäder äger idag 19.410 hyresrätter och bolaget kommer utöka antalet nya bostäder under de kommande åren med minst 5.000 nya bostäder.