17 januari 2020
tisdag, 03 december 2019 13:00

Nordika först med WELL Core & Shell i Finland

Skrivet av 

 

Säterinportti office campus i Leppävaara, omfattande 35.000 kvm, i Helsingfors, var tidigare Nokia Networks huvudkontor, som nu ägs av Nordika. Fastigheten är den första som har tilldelats det internationella WELL-certifikatet i Finland.

 

Nordikas fastighet Säterinportti Campus som ligger i Helsingfors har erhållit WELL certifiering. WELL certifiering bygger på ett antal högt ställda krav på hur de som arbetar i en fastighet trivs. Allt ifrån att det ska vara lokalproducerad mat till ljusinsläpp, luftkvalité, ljudnivå och rekreationsmöjligheter.

I den 35.000 kvm stora fastigheten som var Nokia Networks tidigare huvudkontor, har Nordika skapat ett campus enligt internationella förebilder såsom Google och Facebook.  I byggnaden finns mobila arbetsplatser, ett Playground-område med ett stort gym, gaming-del, relax-ytor, biljard, air-hockey och annat som gör att hyresgäster trivs. Det finns även pick-up boxar för e-handel, hårfrisör, massage, bastuavdelning och ett riktigt bra café med hembakat samt en ekologisk restaurang.

– Det är inte rocket science det vi gjort med Säterinportti Campus, men för den finska kontorsmarknaden så är det rätt nyskapande. Att Nordika lyckades att hyra ut fastigheten så snabbt med välkända och starka hyresgäster bygger på att vi erbjuder något som saknats. . Det kan kännas naturligt att erbjuda lokaler som hyresgäst, säger Jonas Grandér, vd för Nordika.

– Vi har sedan vi tog över en nästan helt tomställd fastighet arbetat aktivt på att skapa något unikt, och vi har jobbat målmedvetet med många olika delar. Att vi nu inte endast har BREEAM-certifiering på plats utan också fått WELL-certifiering som första fastighetsägaren i Finland är något vi är extra glada för, säger Robert Högström, fastighetschef på Nordika.  

I WELL Core & Shell-certifiering utvärderas arbetsytans inverkan på människors välbefinnande i sju olika kategorier relaterade till byggtjänster och välbefinnadne. Fastigheten måste investera i alla sju kategorier för att ha en chans att bli certifierad. Kategorierna är luft, vatten, näring, ljus, fitness, komfort och sinne. Utvärdering i alla kategorier är baserad på vetenskaplig forskning och granskning på plats inkluderar mätningar av till exempel kvalitet på inomhusluft och akustik.

 

Nordika är ett onoterat svenskt fastighetsbolag som ägs primärt av institutioner från norra Europa. Fokus ligger på investeringar främst i Sverige och Finland med flexibilitet att investera i Danmark och Norge. Sedan starten 2011 har Nordika förvärvat och förvaltat fastigheter till ett värde av 6 miljarder kronor och även förvärvat en betydande andel i det noterade fastighetsbolaget Amasten som idag har ett underliggande fastighetsvärde om 7 miljarder kronor. Nordika har blivit uppmärksammat för sin förmåga att genom sitt engagemang driva förändring och skapa mervärde i komplexa situationer och fastigheter där Nordikas kreativa idéer skapar långsiktigt väl fungerande tillgångar.