29 maj 2020
onsdag, 30 oktober 2019 12:04

Enastående hållbarhet för Hammarby Gård 13

Skrivet av 

 

Hammarby Gård 13, om 6.500 kvm i Hammarby sjöstad, som ägs av Aberdeen Property Nordic Fund 1 SICAV-FIS, har erkänts en enastående hållbarhetscertifiering. Det är en av endast sex byggnader globalt som fått detta betyg i år. Aberdeen Standard Investments fond förvärvade Hammarby Gård 13 i december 2017. Skanska uppförde fastigheten. Arkitekt var Brunnberg och Forshed. Foto: Åke Gunnarsson

 


Aberdeen Standard Investments har erkänts en enastående hållbarhetscertifiering (outstanding sustainability certification) på en av sina svenska tillgångar, Hammarby Gård 13, som ägs av Aberdeen Property Nordic Fund 1 SICAV-FIS. Det är en av endast sex byggnader globalt som fått detta betyg i år och det är endast 2 procent av alla tillgångar som för närvarande är certifierade med BREEAM * In-Use International 2015-certifiering, som fått detta betyg.

Hammarby Gård 13, är en kontorsbyggnad i Hammarby Sjöstad i centrala Stockholm, som även erhöll ett LEED Platinum-certifikat vid färdigställandet i slutet av 2016 som ett erkännande av fastigheten, som har 100 procent LED-belysning, fjärrvärme, kylning och el från lokalt förnybara källor och en mycket låg vattenförbrukning.

Aberdeen Standard Investments har även inom fonden erhållit certifieringar för tre tillgångar med blandad användning i Danmark, Norge och Finland. De här tillgångarna är dels nybyggda detaljhandelfastigheter, dels 1800-talsbyggnader, som innehåller kontor, museer och restauranger, fastigheter som fick betygen ”Mycket bra” och ”Utmärkt”

BREEAM-standarden syftar  till att ge fastighetsägare, användare och investerare  ett konsekvent och pålitligt sätt att utvärdera byggnaders påverkan och prestanda och identifiera områden för förbättring. Det är speciellt utformat för byggnader som redan används. Aberdeen Standard Investments har genomfört certifieringsprocessen med stöd för energi- och hållbarhetsrådgivning av Longevity Partners.

Markus Lambrecht, fondförvaltare, Aberdeen Standard Investments säger:
– Vi är glada över att bli erkända för enastående hållbarhetsprestanda inom fonden. ESG-faktorer beaktas i varje investering som vi gör eftersom den utgör en grundläggande del av vår forskningsprocess. Efter att vi nyligen har lanserat vårt skräddarsydda fastighetsverktyg, Impact Dial, har vi den unika förmågan att slå våra ESG-ambitioner baserat på våra investerares önskade resultat.

Etienne Cadestin
, grundare och vd för Longevity Partners tillägger:
– Vi är mycket nöjda med att samarbeta med Aberdeen Standard Investments i hela Europa för att leverera sitt certifieringsprogram för grön byggnad. Ansvarsnivån som uppnås med denna specifika tillgång är anmärkningsvärd och ett verkligt exempel att följa. Ansvarig fastighetscertifiering, en av Longevitys specialiteter, är ett av dagens mest grundläggande verktyg för att öka värdet för kommersiella fastigheter, hantera klimatrisker och undvika att bygga med ålderdomloiga metoder.