22 januari 2020
fredag, 25 oktober 2019 15:03

Tillfälliga Saluhallen är till salu

Skrivet av 

 

Den tillfälliga Saluhallen på Östermalmstorg säljs nu via anbudsförfarande. Indikativa anbud ska lämnas senast kl 12.00 den 28 oktober till Skeppsholmen.


Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg är nu till salu eftersom handlarna snart ska flytta tillbaka till den ordinarie saluhallen, möjligen vid månadsskiftet januari/februari 2020. Stockholms stad har inlett en försäljningsprocess av den tillfälliga saluhallen och nyligen publicerades annonsen.  Försäljningsuppdraget har oväntat gått till Skeppsholmen som i en annons skriver:

”Byggnaden är belägen på Östermalmstorg, i hjärtat av Östermalm. Byggnaden uppfördes under 2016 och utgör tillfällig saluhall för handlare i Östermalmshallen under pågående renovering av ursprunglig saluhall från 1880-talet. Byggnaden omfattar 1.956 kvm BTA, fördelat över ett plan.

Konstruktionen består av en stomme av demonterbara delar. Det skapar möjlighet att återanvända hallen på en annan plats, med liknande användning som den nuvarande eller annan funktion. Sydvästra hörnet och sydöstra fasaden består av stora glaspartier för att erbjuda vyer både in och ut ur hallen. Den övre delen av saluhallen är helt klädd i en semitransparent kanalplast som släpper in mycket dagsljus och lyser upp som en lykta på kvällen.

Tillfälliga Saluhallen har vunnit Design S utmärkelse i kategorin Arkitektur 2016, Architizer A+ Award i kategorin Commercial Retail 2017, samt Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris 2017. Saluhallen har också blivit nominerad i Mies van der Rohe Award senhösten 2016.

Tillfälliga Saluhallen säljs via anbudsförfarande. Indikativa anbud ska lämnas senast kl 12.00 den 28 oktober.”

I en kommentar kan sägas att det finns en uppgift att den Tillfälliga Saluhallen, ritad av Tengom, har kostat cirka 100 Mkr. Vad demontering, frakt, ny grund och montering på ny plats kostar är naturligtvis ännu okänt. SF