19 november 2019
måndag, 07 oktober 2019 13:51

Fastighetsbolag – den mest jämställda branschen

Skrivet av 

 

Styrelsen i Albright, från vänster: Rebecca Lucander, Peter Rothschild, Amanda Lundeteg, vd, Claes Hemberg, Michaëla Berglund, styrelseordförande och Sven Hagströmer.


 

Ett glastak har krossats. Fastighetsbranschen blir den första branschen att uppnå jämställda ledningsgrupper. I de största fastighetsbolagen utgör kvinnor 49 procent av ledningsgrupperna. Listan över jämställda bolag har vuxit med en tredjedel. Börsens fastighetsbolag har i snitt över 40 procent kvinnor i ledningsgrupperna.  År 2012 vara andelen endast 18 procent. Tvåa och trea i branschligan över jämställdhet kommer konsument- respektive och hälsobolag. Bolagen utan en enda kvinna i ledningen har omvänt aldrig varit färre. Det går dock inte att bortse från att majoriteten av börsens bolag står still. Totalt ökar andelen kvinnor i ledningsgrupper endast med en procentenhet, från 23 till 24 procent.

Allbrightrapporten 2019 visar att: Gröna listan växer stort. Cirka 19 procent av börsens bolag har jämställda ledningsgrupper. Hos majoriteten av bolagen står utvecklingen still. Åtta av tio bolag på gula listan är de samma som året före.

 

Under året har 55 börsbolag bytt vd. I åtta av tio fall är det en man som ersätter en man på vd-posten.
Utländska bolag är sämre än börsen i stort. Totalt når de endast upp till 19 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Styrelserna står still. För andra året i rad består börsens styrelser av exakt 34 procent kvinnor.  

– Det är en rätt glädjande rapport, det finns många ljuspunkter, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright, som har  som syfte att jobba för jämställdhet i näringslivet.

 

De företag som har flest kvinnor i ledningsgrupperna är enligt Albright: Netent, Hennes & Mauritz                    Wihlborgs Fastigheter, Academedia, Investor, Oscar Properties, Ambea, Atrium Ljungberg, Bonava  och  Internationella Engelska Skolan.