28 maj 2020
fredag, 27 september 2019 12:49

Blackstones Mileway äger 1.000 logistikfastigheter

Skrivet av 

 

Emmanuel Van der Stichele har utsetts till CEO för Mileway.

 


Blackstone har lanserat sitt paneuropeiska fastighetsbolag för logistik som heter Mileway. Det nya företaget äger och driver cirka 1.000 logistiktillgångar som har förvärvats av fastighetsfonder som förvaltas av Blackstone under de senaste åren. Företagets logistikfastigheter, som huvudsakligen är belägna i och runt stora europeiska städer somfattar mer än 9 miljoner kvm. Logstikfastigheterna finns runt större städer i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna och Sverige, Danmark, Norge och Finland. Mileway kommer att fortsätta att utöka sin portfölj på befintliga och nya marknader. Emmanuel Van der Stichele har utsetts till CEO för Mileway.


James Seppala
, chef för Blackstone Real Estate Europe, säger i en kommentar:

– Mileway är en naturlig utveckling av vår europeiska logistikstrategi, som är ett av våra bästa och långsiktiga investeringsalternativ. Som det största logistikföretaget i Europa kommer Mileway att möta den växande e-handelsrelaterade efterfrågan på logistikfastigheter, vilket medför snabbare leveranstider och vilket i sin tur stöjder tillväxten av små och stora företag.

Många e-handelsföretag vill öka leveranshastigheten för sina leveranser till varuhus, butiker och privatpersoner. Det är dem fastighetsjätten vill fånga upp fastigheter inom den sista milen (”the largest last-mile logistics real estate company in Europe”).

Enligt Financial Times har Mileway nu en kassa för förvärv av logistikfastigheter om cirka 8 miljarder euro, cirka 85,5 Mdr kr. Blackstone har genomfört både mindre och stora förvärv som när Blackstone köpte holländska och tyska logistikfastigheter av engelska Hansteen för två år sedan för totalt 1,3 miljarder euro.

Emmanuel Van der Stichele, CEO för Mileway säger i en kommentar:
– Tillväxten av e-handel och urbanisering förstärker kravet på snabbare logistiklösningar. Mileway är den viktigaste porten till urbana marknader, och vi är unikt positionerade för att hjälpa företag att förkorta leveranstider, och öka sin kundbas och geografiskt närhet.

Huvudmarknader för Milestone är Storbritannien, Tyskland och Nederländerna där 80 procent av logistikportfolion är placerad. Men Mileway kommer att öka sin närvaro i de nordiska länderna.

Större affärer som Blackstone gjort nyligen i Sverige var i juni då Corem sålde till Blackstone för 4,2 Mdr kr och när Blackstone/Scius partner köpte av AFA i april för 2 Mdr kr. Men detta är mindre belopp då Blackstone har gjorde den största globala logistikaffären någonsin då Blackstone i juni köpte amerikanska logistiktillgångar av GLP, med säte i Singapore, för totalt 18,7 miljarder dollar, cirka 179 Mdr kr. Se länk