9 december 2019
fredag, 13 september 2019 14:45

Frysta hyror i Berlin kan vara olagliga

Skrivet av 

 

En av Akelius många lägenheter i Berlin ligger på Tempelhofer Damm 140. En fyra om 155 kvm på denna adress kostar 1.790 euro per månad, cirka 19.000 kr/månad.Den planerade frysningen av hyror för bostadsfastigheter i Berlin kan strida mot konstitutionen, säger den tidigare presidenten för Tysklands konstitutionella domstol, Hans-Juergen Papier, i ett yttrande som publicerats av tidningen Funke Media. Hans-Juergen Papier drar slutsatsen att den nya lagen om frysta hyror skulle motsäga en hyreslag som stiftades 2015.  Papiers slutsats finns i ett skriftligt yttrande som har publicerats av den kommersiella lobbykoncernen GdW, där han skriver att ny lag om frysta hyror i Berlin skulle blockera tidigare lagstiftning, eftersom juridiska organ måste se till att lagar inte strider mot varandra.

Efter denna nyhet steg aktien i Deutsche Wohnen med 1,1 procent och Vonovia med 0,6 procent under fredagen.

Berlins koalitionsregering – som består av socialdemokrater, de gröna och vänsterpartiet – vill hindra fastighetsägare, däribland Akelius, att höja hyrorna, hyror som medfört kraftig ökade kostnader för hyresgäster, som har svarat med massdemonstrationer där demonstranter krävde att regeringen köper ut stora fastighetsägare.


Förslaget med frysta hyrorna har varit ett problem för Akelius fastigheter, vilket Fastighetsaktien skrev i en kommentar den 23 augusti i år:
” I Tyskland har Akelius haft en stark hyrestillväxt om 6,4 procent. I juni i år beslutade de styrande i Berlin att frysa hyresnivån i fem år för att motarbeta hyreshöjningarna. Det efter att flera hyresgäster i Akelius fastigheter i Berlin protesterat i uppmärksammade demonstrationer mot hyreshöjningarna. Det är politik att reglera hyresnivåer inte ett enskilt slag i ansiktet mot Akelius som Ahlsén egentligen menar i sitt uttalande.” Se länk.