25 februari 2020
måndag, 19 augusti 2019 09:08

SBAB: Få privatpersoner vill hyra ut

Skrivet av 

 

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.


I dagarna börjar cirka 290.000 förväntansfulla personer att studera på landets universitet och högskolor. Precis som tidigare år är det en utmaning för studenterna att hitta boende på studieorten och många blir tvungna att tacka nej till utbildningar. Ett sätt att bo för landets studenter är att hyra av privatpersoner, ett rum, en friggebod eller ett Attefallshus. Om bara svenska folket öppnade upp sina hem. I SBAB:s rapport Komma Hem svarar endast 4 procent av svenskarna att de i dag hyr ut delar av sitt hem. Dessutom uppger hela 82 procent att de inte kan tänka sig att hyra ut.

 

På frågan varför man inte hyr ut delar av sin bostad var det vanligaste svaret att man anser att ”det skulle inkräkta på privatlivet” (56 procent), det näst vanligaste svaret var att man ”inte har tillräckligt med plats” (47 procent) följt av ”det skulle inte vara värt hyran jag skulle få” (15 procent) och ”de jag bor med skulle inte vilja det” (13 procent).

 

– Man kan ha förståelse för att människor värnar om sitt privatliv, men det kan finnas mycket att vinna på att hyra ut. Ekonomiskt kan hyran bli ett fint tillskott till den egna hushållskassan, med mer i plånboken eller möjlighet till ett ökat sparande. Dessutom gör man ju en god gärning samtidigt som man hjälper till att lindra bostadskrisen. Genom att hyra ut kan det bli lite mer liv för den som bor ensam i ett stort hus, och följer fler efter kan ett helt kvarter vakna till liv. I vår rapport pratade vi med en familj som hyr ut sitt Attefallshus till en student. På det sättet kunde familjen betala utgifterna för bygget av detsamma. Dessutom sågs attefallshuset som ett möjligt framtida boende för barnen när de blir stora nog att flytta hemifrån. En riktig win-win-situation, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

 

– Det talas om att fler och fler är öppna för att hyra ut delar av sina hem och att Skatteverket har sett en 30-procentig ökning av antalet deklarerade privatuthyrningar. Det är positivt och förhoppningsvis kommer fler och fler vilja och våga hyra ut, speciellt med tanke på att det nog är väldigt många som sitter med tomma rum i sitt hus eller i sin bostadsrätt, avslutar Claudia Wörmann.