25 februari 2020
fredag, 16 augusti 2019 11:44

Trump vill köpa Grönland

Skrivet av 

 

Huvudstaden Nuuk på Grönland.

 

 


Under flera möten, vid middagar och i flera samtal, har Trump frågat rådgivare om USA kan förvärva Grönland. Trump planerar att göra sitt första besök i Danmark i början av september i år, även om besöket inte är relaterat till ett förvärv av Grönland, enligt Vita huset, skriver Wall Street Journal. Men danska regeringen vill inte sälja Grönland enligt Berlinske. Det är också oklart hur USA skulle kunna förvärva Grönland.

 

Med en befolkning på cirka 56.000 är Grönland en självstyrande del av kungariket Danmark. Danmark har ägt Grönland, som är världens största ö med en yta 2,17 miljoner km, sedan 1200-talet. År 1261 erkände grönlänningarna Danmark-Norges överhöghet. Omkring år 1500 upphörde den sista vikingabyn på Grönland. År 1814 blev Grönland en dansk koloni när Norge lämnade Danmark för en union med Sverige. Det innebar att Danmark behöll kolonin Grönland.

 

Således har Vita huset och utrikesdepartementet inte kommenterat ett förvärv av Grönland. Vita huset ser Grönland som viktigt för amerikanska nationella säkerhetsintressen. Det finns ett försvarsfördrag mellan Danmark och USA vilket ger den amerikanska militären praktiskt taget obegränsade rättigheter på Grönland vid USA:s nordligaste bas, Thule Air Base, som ligger 750 mil norr om polcirkeln och inkluderar en radarstation och som är en del av ett amerikanskt system för tidig varning för ballistiska missiler. Basen används också av U.S. Air Force Space Command och North American Aerospace Defense Command.

 

Pentagon arbetade framgångsrikt under 2018 för att hindra Kina från att finansiera tre flygplatser på ön.

 

Människor utanför Vita huset har beskrivit att köpa Grönland som ett förvärv liknande köpet av Alaska år 1867 då Ryssland sålde halvön.


Även om Grönland har enorma naturresurser får Grönland cirka 591 miljoner dollar i subventioner av Danmark årligen, vilket utgör cirka 60 procent av kolonins årliga budget. SF