31 maj 2020
onsdag, 22 maj 2019 08:59

Q-gruppen Bygg i konkurs

Skrivet av 

 

 

 

 

Bygget av den nya stationen Odenplan vid Citybanan blev Q-gruppens största entreprenad.

 

Q-gruppen Bygg AB har under de senaste åren hanterat ett kraftigt likviditetsmässigt underskott. Bolaget har haft tre ansträngda bokslut bakom sig och de ackumulerade förlusterna är omfattande, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Under år 2017 omsatte bolaget 638 Mkr (577) med drygt 90 (93) anställda. Förlusten blev – 13 Mkr (1,1) och det egna kapitalet reducerades 0,8 Mkr (9,6).

 

Bolaget har under en längre tid arbetat hårt och genomfört flera aktieägartillskott för att få till en ekonomisk balans, vilket har misslyckats och som  en konsekvens av detta har bolaget på egen begäran ansökt om konkurs för Q-gruppen Bygg AB.

 

De mest avgörande skälen för konkursen har varit:

1. Stor ekonomisk förlust 2016-2017 i ett nybyggnadsprojekt. 2. Lång pågående tvist efter hotellbygge 2014-2016. 3. Ekonomiska smällar i flertalet bostadsprojekt.  4. Ett projekt i egenregi som inte fallit väl ut.

 

Kvar inom Q-gruppen finns övriga koncernbolag Q-gruppen AB, Q-gruppen Fastighet AB, Q-gruppen Projekt AB vilka har säkrats från ytterligare riskexponering.

 

Q-gruppen Bygg har genom åren varit entreprenörer i drygt 40 projekt där det största har varit bygget av den nya stationen Odenplan vid Citybanan och det blev Q-gruppens största entreprenad.


Vidare har Q-gruppen Bygg haft entreprenaden Tollare 3 med 93 bostäder och Tollare Strand med 73 bostäder, i Saltsjö-Boo. Båda projekten var för Tobin Properties.

 

Ett annat större projekt som Q-gruppen Bygg har genomfört är KTH Science Park som är en ombyggnad av Astra Zenecas tidigare lokaler  i Södertälje, om totalt 13.000 kvm, ägt Acturum Real Estate AB, ett bolag ägt av FAM, Wallenbergsstiftelsernas förvaltningsbolag och Peab. SF