16 oktober 2019
måndag, 20 maj 2019 09:20

Sveafastigheter bygger hyresrätter i Uppsala

Skrivet av 

 

 

 

 

Sveafastigheters 99 hyresrätter ligger i Östra Sala Backe. Bild: Arkitektkontoret hauschild + siegel

 


Projektet Cykelkungen i Uppsala är ett bilfritt boende med unik arkitektur. Bild: Arkitektkontoret hauschild + siegel


Nu byggstartas Cykelkungen i Uppsala av Sveafastigheter Bostad med 99 hyresrätter. Projektet har ritats av Arkitektkontoret hauschild + siegel  som även står även bakom det uppmärksammade cykelboendet Ohboy i Malmö som är en nytt bilfritt boende.

 

Cykelkungen i Uppsala är ett bilfritt boende med unik arkitektur. De 99 hyresrätterna varieras med allt från etagelägenheter till vindslägenheter med ettor på 20 kvm till femmor på 100 kvm. Gemensamt är stora cykelutrymmen och smarta mobilitetslösningar. I källaren byggs ett träningscykelrum med cykeltrainers, motionscyklar och storbilds-tv för de hyresgäster som vill följa Tour de France från sin egna cykel. Ellådcyklar, cykelpool och cykelreparationsrum är en del av pilotprojektet för att utveckla nya mobilitetslösningar i ett hus med p-tal noll. För den som behöver åka bil ingår medlemskap i bilpool.

 

– Det här är ett spännande projekt där vi låter cyklarna stå i fokus och erbjuder andra alternativ till bilen. Det är viktigt för vårt hållbarhetsarbete. Utan bilparkeringsplatser kan vi också minska boendekostnaderna vilket gör att fler har råd att bo i nybyggda bostäder, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

 

Cykelkungen ligger vid Fyrislundsgatan/Johannesbäcksgatan i Östra Sala Backe, nära kommunikationer och fina naturområden. Cykelnätet är väl utbyggt i området med grönska och parker åt alla håll. Östra Sala backe ligger knappt två kilometer från Uppsalas stadskärna och länkar samman områdena Årsta och Sala backe.

 

– Inflyttning sker hösten 2020. Det blir ett unikt boende där både arkitekturen och gården genomsyras av hållbara lösningar. Ett perfekt boende för människor som älskar natur och aktivt liv, säger Per Wallgård, fastighetschef på Sveafastigheter Bostad.

 

Sveafastigheter Bostad bygger sedan tidigare 71 hyreslägenheter i Uppsala på Tryffelvägen i Norby med inflyttning i juni 2019.