18 januari 2020
onsdag, 15 maj 2019 14:10

Ikea kan investera i Northvolt

Skrivet av 

 

 

 

 

Northvolts fabrik i Skellefteå ska omfatta cirka 2 miljoner kvm. Investeringsbehovet har skattats till 40 Mdr kr. På sikt beräknas över 2.500 personer arbeta i fabriken.


Ikea är i slutskedet i samtal med Northvolt om att investera i Northvolts batterifabrik i Skellefteå.  Northvolt vill resa cirka 1,5 miljarder euro, cirka 16,2 Mdr kr, fördelat lika mellan skuld och eget kapital. Northvolt har även sökt om ett lån på 350 MEUR, 3,77 Mdr kr, hos Europeiska investeringsbanken.

 

– Det här projektet är väldigt intressant och är helt i linje med de hållbarhetsinvesteringar vi gör för framtiden, säger Daniela Rogosic från Ingka Group, en stiftelse som äger de flesta Ikea-varuhus över hela världen. Vi är fortfarande i slutfasen av dialogen, sa hon på onsdagen.

 

Ikea består av ett antal företag och stiftelser och Daniella Rogosic säger att Ikea för samtal om att göra investeringen i Stichting IMAS Foundation, som förvaltar finansiella tillgångar för Stichting INGKA Foundation, som äger Ingka Group. Daniela Rogosic ville inte ge fler detaljer om Ikeas investering, enligt Reuters.

 

Northvolt, som grundades av Peter Carlsson, fd CEO i Tesla, vill investera cirka 3 miljarder euro, 32,3 Mdr kr, på att bygga Europas största fabrik för tillverkning av batterilceller i Skellefteå, ett projekt som konkurrerar med Teslas Gigafactory i Nevada, USA.

 

I början av maj i år blev det klart att M2 Asset Managments dotterföretag, Logistic Contractor, som ingår i Wästbygg, har tecknat avtal med Northvolt om att uppföra basbyggnaden till deras anläggning för tillverkning av batterier i Skellefteå. Avtalet omfattar över 100.000 kvm. Se länk:

 

Sedan tidigare är det klart att investerarna i Northvolt är de två huvudägarna i Peter Carlsson via Rocarma Consulting och Harald Mix genom Vargas Invest, samt Stena och Vattenfall. Se länk: