18 september 2019
måndag, 13 maj 2019 11:50

Booli: Rekord för prissänkt i nyproduktion

Skrivet av 

 

I Stockholm var den genomsnittliga prissänkningen för nyproduktion i april 2019 cirka –8,6 procent från utropspriset.

 


Nya siffror från bostadssajten Booli visar att andelen nyproducerade lägenheter som prissänks är rekordhög. I april var andelen prissänkta bostäder i Stockholm den högsta sedan Booli började mäta. Snittet för landet ligger också högt – endast i mars var andelen högre.

 

Drygt 16 procent av de nyproducerade lägenheterna till salu i Stockholm var prissänkta i april. Snittet för landet var lite lägre, –8,7 procent.

 

– Den höga andelen prissänkta lägenheter kan ställas i relation till att vi haft en lång period med ett högt utbud. Utbudet av nyproduktion är något lägre nu, men en del av de nyproducerade lägenheter som är färdigställda har troligtvis köpts tillbaka och kan komma ut på andrahandsmarknaden där budgivning får leda fram till marknadspris, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

 

I Stockholm var den genomsnittliga prissänkningen i april –8,6 procent från utropspriset. Förutom rena prissänkningar tillkommer det också andra rabatter som inte syns i statistiken – avgiftsfria perioder till exempel.

 

– Det skiljer sig ganska mycket åt i landet. Uppsala har till exempel 25,4 procent andel prissänkta just nu, säger Matilda Adelborg.

 

Inflyttningsklar nyproduktion allt vanligare
Nyproducerade lägenheter läggs ut lång tid innan de är klara, och de senaste åren har det mesta sålt slut innan det börjat byggas. En del av de lägenheter som är till salu idag är färdigbyggda och inflyttningsklara, något som inte alls var vanligt för några år sedan.

 

– Eftersom det finns inflyttningsklar nyproduktion i framförallt Stockholm kan grupper som tidigare uteslutit nyproduktion eftersom det varit lång tid mellan kontrakt och inflyttning, överväga att köpa nyproducerat. Risken kan dessutom upplevas lägre när du kan både köpa och sälja på samma marknad, säger Matilda Adelborg.

 

Antalet nyproducerade lägenheter till salu i både Stockholm och landet har under april varit lägre än motsvarande period föregående år.