26 mars 2019
tisdag, 18 december 2018 19:09

Aberdeen och Entra i affärer om 1,9 Mdr kr i Oslo

Skrivet av 

Tollbugata 1A är en fastighet belägen i Bjørvika med utsikt över operan i Oslo.

 

 

Aberdeen Standard Investments har på uppdrag av Aberdeen Property Fund Norway I AS köpt Tollbugata 1A, Pilestredet 19/21 och Pilestredet 28 i Oslo av Entra ASA. Som en del av i affären har Aberdeen sålt St. Olavs Plass 5 till Entra. De tre fastigheterna som Aberdeen Standard köper har ett fastighetsvärde om totalt 1,1 miljard norska kronor, cirka 1,14 Mdr kr, och den fastighet som Aberdeen säljer, St Olavs Plass 5, har ett värde om 850 MNOK, cirka 885 Mkr. Det innebär att transaktioner mellan Aberdeen och Entra har genomförts om cirka 1,9 Mdr kr. Entra har länge varit intresserad av att köpa St. Olavs Plass 5, som ligger nära vid Entras stora utvecklingsprojekt Tullinkvartalet.

 

Tollbugata 1A är en fastighet belägen i Bjørvika med utsikt över operan. Fastigheten genomgår total uppgradering som ska färdigställas under 2019. Fastighetens enda hyresgästen är Tolldirektoratet på ett 15-årigt kontrakt.

 

Pilestredet 19/21 är en kontorsbyggnad uppförd 1991, centralt belägen i Oslo centrum. Fastigheten har totalt 7.067 kvm uthyrningsbar yta och helt uthyrd till Attorney.

 

Pilestredet 28 uppfördes 2011 vid hörnet av St. Olavs gate och Pilestredet. Fastigheten omfattar 3.590 kvm, fördelat på sju våningar. Fastigheten erbjuder moderna och flexibla kontorslokaler. Aberdeen Standard Investments tillträde av Pilestredet 28 kommer att ske i januari 2019, medan de övriga fastigheterna kommer tillträds under hösten 2019.

 

– Vi ser fram emot att förvärva tre nya fastigheter, som kompletterar varandra. Fastigheterna har ett centralt och spännande läge och den är uthyrd till starka hyresgäster. Transaktionen kommer att ge fonden en bättre diversifiering och minska risken i portföljen, säger Knut Haraldson, fondchef på Aberdeen Standard Investments. Vi är glada över att Entra nu gör ett förvärv och vi är övertygade om att Entra kommer att uppgradera fastigheten till förmån för nya hyresgäster.

 

– De fastigheter vi nu köper ligger i områden i Oslo som vi anser vara centrala och attraktiva. Det här är områden där vi vill ha exponering, och det är områden som vi tror alltid kommer att vara attraktiva. Vi har tillgång till mer kapital och mandat för att förvärva centrala kontorsfastigheter i Oslo, Bergen och Trondheim, säger Jens-Petter Guthus, chef för transaktioner på Aberdeen Standard Investments.

 

Aberdeen Property Fund Norway I är en fastighetsfond med kapital från bland annat norska pensionsfonder, livsbolag, stiftelser och kommuner. Fondens fastighetsbestånd värderas för närvarande till cirka 9 miljarder norska kronor, cirka 9,36 Mdr kr.