Skriv ut denna sida
torsdag, 13 december 2018 17:47

Northvolts fabrik i Skellefteå har byggstartats

Skrivet av 
alt

 

Northvolts fabrik i Skellefteå ska omfatta cirka 2 miljoner kvm. Investeringsbehovet för Rocarma Consulting, Harald Mix, Stena och Vattenfall har skattats till 40 Mdr kr.


 

Northvolts har byggstartat markarbetena för stommen till fabriken för tillverkning av litiumjonbatteri i Skellefteå, främst för el-bilar. Den nya fabriken kommer totalt att omfatta 2 miljoner kvm. I juni i år meddelade Mark- och miljödomstolen ett miljötillstånd för både konstruktion och drift och gäller för den första delen av fabriken som kommer att slutföras år 2020 och svara för en fjärdedel av produktionen som planeras. Tillståndet omfattar rätt att tillverka högst 35.000 ton litiumjonbatterier per år, högst 15.000 ton metalloxider per år samt grafitelektroder till nämnda litiumjonbatterier.

 

Som investeringsbehov har nämnts ”över 40 Mdr kr”, med ett antal anställda om cirka 2.500 personer. Detta skulle göra investeringsprojektet Northvolt till ett av Sveriges hittills största industriella investeringsprojekten under 2000-talet. Det är ett av de två första diskuterade projekten för en större fabrik för litiumjonbatterier i Europa.

 

Investerare är de två huvudägarna i Northvolt Peter Carlsson via Rocarma Consulting och Harald Mix genom Vargas Invest, samt Stena och Vattenfall.


Se länk till flygbilder för markarbetena för Northvolt i Skellefteå:

Video över byggplatsen


Senaste från Redaktionen