23 augusti 2019
torsdag, 13 december 2018 12:18

Catella slutför brittiskt förvärv

Skrivet av 
alt
Catella har köpt 75 procent av den brittiska rådgivaren APAM Ltd. Från vänster: Knut Pedersen, vd och koncernchef för Catella, Simon Cooke och William Powell, grundare och vd:ar i APAM samt Timo Nurminen, Head of Property Maagement på Catella. Simon Cooke och William Powell behåller 12,5 procent av aktierna vardera i APAM.


Efter godkännande från tillsynsmyndigheten Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) i Luxemburg slutför Catella köpet av den brittiska rådgivaren inom fastighetsinvesteringar och asset management APAM Ltd. Det var i mars som Catella meddelade att bolaget kommit överens om att köpa 75 procent av bolagets aktier till ett pris motsvarande 18 MGBP på skuld- och kassafri basis.
    

– Storbritannien är en viktig strategisk marknad för oss och vi ser ett stort intresse hos våra kunder att investera, inte minst från vår verksamhet i Asien. APAM är ledande inom sitt område med exceptionell kunskap om fastighetsmarknaden i Storbritannien och med en imponerande hög avkastning historiskt. Genom den här affären stärker Catella sin paneuropeiska plattform och lokala expertis ytterligare, säger Knut Pedersen, koncernchef för Catella.
    

APAM är en oberoende rådgivare med verksamhet på den brittiska marknaden och bolaget kombinerar olika kompetenser för att kunna erbjuda kunderna en komplett tjänst som stödjer deras investeringsstrategi. Bolaget har haft en stark tillväxt de senaste åren med intäkter på cirka 7 MGBP under 2017. Det förvaltatde kapitalet uppgår till cirka 1,4 MGBP med (cirka 16,1 Mdr kr) med 41 anställda.
    

Simon Cooke och William Powell, grundare och verkställande direktörer på APAM, behåller 12,5 procent av aktierna vardera och har förbundit sig att stanna inom företaget i minst fem år. I ett gemensamt uttalande säger de:

– Storbritannien är en knutpunkt för kapital i hela Europa och transaktionen med Catella återspeglar Storbritanniens fortsatta framträdande roll för globala investeringar bland institutioner, oberoende fonder och privata investerare. Vi ser fram mot nästa fas av APAMs tillväxt inom ramen för Catellas Europeiska plattform.
    

I en kommentar till förvärvet säger Timo Nurminen, Head of Property Investment Management på Catella:

– Catella Property Investment Management har kontinuerligt stärkt sin konkurrenskraft i Europa med en årlig ackumulerad tillväxt (CAGR) i förvaltat kapital på 31 procent under de senaste tre åren. Förvärvet av APAM stärker vår position ytterligare när vi nu når förvaltat kapital på 8,1 miljarder euro.