21 mars 2019
fredag, 16 november 2018 11:36

Sveafastigheter skapar landmärke i Hagsätra

Skrivet av 
alt
Med Hagsätra Hubb vill Sveafastigheter Bostad och Belatchew Arkitekter ge Hagsätra en ny modern siluett, där husets högdel ger intryck av att sväva i luften.


Sveafastigheter Bostad och Belatchew Arkitekter har utsetts till vinnare för att bygga ett nytt landmärke i Hagsätra Centrum i södra Stockholm. Det vinnande förslaget går under namnet ”Hagsätra hubb” – där bildning, idrott och gemenskap utgör ledorden för Hagsätras nya landmärke, ett bostadshus med fokus på social hållbarhet. Huset ska rymma 200 hyresbostäder – alltifrån kompis- och kollektivlägenheter till utrymmen för s.k. co-working, cykelverkstad och vad som kommer att bli Sveriges minsta biograf.
    

– Det är alltid ett privilegium att få vara med och utforma stadens landmärken. I Hagsätra ville vi spinna vidare på ABC stadens vision om en levande ytterstad samtidigt som vi tillför ett nytt lager av samtida arkitektur med ett rikt innehåll, säger Rahel Belatchew, chefsarkitekt och vd på Belatchew Arkitekter. 
    

Ett krav från staden har varit att förslagen ska bidra till att utveckla Hagsätra Centrum. Betoningen har legat på socialt hållbar stadsplanering, där man ville se en byggnad som både bidrar till och förstärker platsens identitet. Konkurrensen var hård och 22 förslag kom in i tävlingen där juryn i jämförelseförfarande slutligen valde Hagsätra Hubb.
    

– Vi är otroligt stolta över att vinna markanvisningen för ett så komplext uppdrag med högt ställda krav inom framförallt social hållbarhet vilket är ett område vi aktivt arbetar med i alla våra projekt, säger Lars Gärde, affärsutvecklingschef Sveafastigheter Bostad. 
    

En gedigen analys ligger till grund för förslaget där man genom intervjuer med boende och andra berörda. Tillsammans med konsultbolaget Tyréns sammanställdes en analys för att få en bild av området och vilka sociala behov som finns, däribland att öka tryggheten och kulturutbudet.
    

– Mötesplatsen kommer att fyllas med innehåll i samarbete med lokala organisationer för att bli en plats som bidrar till hela Hagsätras utveckling, säger Harry Mc Neil, marknads- och hållbarhetschef på Sveafastigheter Bostad.