22 januari 2020
torsdag, 18 oktober 2018 12:25

SBR: Stark efterfrågan på hotellrum i Stockholm

Skrivet av 
alt
Anna Gissler, tf vd, Stockholm Business Region.

 

Trots ett rekordstort tillskott av hotellrum i Stockholm förra året, finns fortfarande ett behov av fler hotell i huvudstaden. Ändrade resvanor, en växande medelklass i Asien och förmånligare flygpriser har bidragit till att andelen privatresenärer till Stockholm har ökat och utgör snart en lika stor del som affärssegmentet. Det framgår av Hotellrapporten 2018, framtagen av Annordia på uppdrag av Invest Stockholm.

 

Haymarket by Scandic, Hotel At Six, Hobo Hotel, Downtown Camper by Scandic och Bank Hotel är några av den senaste tidens tillskott på Stockholms hotellkarta. Hela 1.840 rum tillfördes Stockholms stad bara under förra året. Trots det finns ett behov av fler hotell.

 

– Vi ser en stor ökning av besökare från Indien, Kina och USA, dels på grund av en växande medelklass i Asien, dels tack vare etableringen av många nya flyglinjer till Stockholm, vilket har underlättat för internationella besökare att komma hit. Under de senaste sex åren vi fått över 40 nya europeiska och 20 nya interkontinentala direktflyglinjer till Stockholm, säger Anna Gissler, tf vd, Stockholm Business Region.

 

Andelen besökare från Indien och Kina har stigit 411 procent respektive 214 procent sedan 2008. Även USA har ökat stort med 110 procent.

 

Enligt Hotellrapporten kommer efterfrågan fortsätta att utvecklas i god takt och rapporten menar att det finns utrymme för ytterligare cirka 1.000 nya rum i staden under de närmaste fem åren. Detta utöver de 5.100 hotellrum som är planerade att tillföras länet samt de 1.600 rum som är planerade men bedöms som osäkra under den kommande femårsperioden.