21 mars 2019
onsdag, 19 september 2018 17:11

CapMan Hotels Fund säljer sex hotellfastigheter

Skrivet av 
alt
Två av de hotellfastigheter som CapMan nu säljer till Corum är till vänster Holiday club Kuusamo och till höger Holiday club Saariselka.

 

CapMan Hotels Fund har sålt sex hotellfastigheter i Åbo, Kemi, Rauma, Saariselkä, Kuusamo och Vuokatti till den franska fastighetsinvesteraren Corum Asset Management. Hotellen består av 870 rum. De sålda hotellfastigheterna har långsiktiga leasingavtal med Scandic och Holiday Club. Köpeskillingen för portföljen var 72,4 MEUR, cirka 750,6 Mkr. Dessutom sålde CapMans fond hotellfastigheten Original Sokos Hotel Royal i Vasa till KPO-Kiinteistöt Oy.

 

Samtidigt har CapMan Hotels Fund stärkt samarbetet med sina hyresgäster Scandic och Lapland Hotels och förlängt leasingavtalens genomsnittliga löptid till 19,2 år.

 

– De nya kontrakten stärker vårt samarbete med ledande hotelloperatörer samt med fondens avkastningsprofil. Genom Scandic är vi aktivt närvarande på marknaderna för både affärs- och fritidsresor i hela Finland. Vi investerar kontinuerligt i våra tillgångar och vi utvecklar koncept i samarbete med våra hyresgäster. Vi har koncentrerat vår portfölj med tillgångar som stöder vår kärnstrategi och de senaste transaktionerna är en fortsättning på denna process, säger Pirjo Ojanperä, partner, CapMan Hotels Fund.

 

CapMan Hotels RE Ky-fonden bildades 2008 och förvaltar för närvarande 30 hotellfastigheter i Finland och Sverige. Fonden inkluderar bland annat hotellfastigheterna Crowne Plaza och GLO Hotel Art i centrala Helsingfors.

 

Som en pionjär för private equity i Norden har CapMan utvecklat hundratals företag och fastigheter och skapat betydande värde i tillgångar under de senaste 28 åren. CapMan sysselsätter idag cirka 120 medarbetare inom private equity och CapMan har cirka 2,8 miljarder euro i förvaltat kapital.

 

CapMans affär med Corum innebär att RIM utökar sitt samarbete med den franska investeraren Corum Asset Management och RIM var rådgivare i Corums förvärv av sex finska hotell som hyrs av Scandic Hotels och Holiday Club på långa kontrakt.

 

David Renger, vd för RIM säger i en kommenterar:

– RIMs samarbete med Corum har utvecklats framgångsrikt. Vi har slutit fyra avtal och RIM har positionerat sig starkt i Norden inom investment management och rådgivning. Under de senaste två åren har RIM investerat tillsammans våra nordiska och internationella investerare i fastighetsvärden överstigande 300 MEUR.


– Vi är glada över att vi har kunnat öka vår närvaro på finska fastighetsmarknaden under det gångna året. Förvärven av hotellen från Capman förbättrar vår position på marknaden och vi går in i ett hotellsegment som vi uppskattar. RIMs rådgivning har visat sig vara en viktig framgångsfaktor och vi ser fram emot framtida samarbete, säger Philippe Cervesi, Corum AM, Investment Director.– Under de senaste två åren har vi tecknat nya långa leasingavtal och gjort omfattande uppgraderingar tillsammans med våra hyresgäster i de nu sålda hotellfastigheterna. Dessa hotell ligger i bra lägen för att möjliggöra framtida tillväxt som stöds av den starka utvecklingen på hotellmarknaden i Finland. Vi är glada att välkomna Corum till den finska hotellmarknaden och vi vill tacka Corum och RIM för en professionell process under affären, säger Markku Jääskeläinen, CapMan Real Estate, Investment Director.