21 mars 2019
torsdag, 31 maj 2018 11:46

Akademiska Hus investerar 90 Mkr på Frescati

Skrivet av 
alt
Manne Siegbahn-laboratoriet från 1930-talet, belägen vid tunnelbanan på Campus Frescati ska totalrenoveras och bli ett värdefullt tillskott till universitetets mötes- och undervisningslokaler.


Akademiska Hus satsar cirka 90 Mkr när en tidigare labbmiljö i underjordiska lokaler ska förvandlas till en arena för konst, vetenskap och samhällsfrågor. Arenan, kallad Accelerator, totalt omfattande cirka 2.500 kvm, får en central placering vid Stockholms universitet och bildar en plats där akademi och allmänhet kan mötas.
    

Det är Manne Siegbahn-laboratoriet på Campus Frescati, som genom en om- och tillbyggnad ska bli en mötesplats för akademin och allmänheten. Accelerator kommer att vara något utöver det vanliga med sitt fokus på samverkan mellan samtidskonst och vetenskap. Byggnaden från 1930-talet har ursprungligen använts för experimentell fysik, men idag huserar flera av Stockholms universitets kultur- och estetikverksamheter på den här delen av campus.
    

– Nu färdigställs de nya lokalerna för Accelerator. Från en partikelaccelerator till de accelererande samhällsutmaningar som kräver samverkan tvärsöver gränserna mellan konst, vetenskap och samhälle – jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att tillvarata och förnya vårt arv för framtiden, säger Astrid Söderbergh Widding, Stockholms universitets rektor.