21 mars 2019
måndag, 14 maj 2018 16:52

144 meter högt kontorstorn ska byggas i Århus hamn

Skrivet av 
alt
Byggföretaget Olav de Linde hoppas påbörja bygget av ett 144 meter högt kontorstorn i Århus hamn inom ett och ett halvt år. Bild: C. F. Møller Architects

 

Byggföretaget Olav de Linde har planer på att bygga en 144 meter hög kontorsbyggnad, som ett ljust och skulpturalt landmärke i Århus hamn. Kontorstornet ska kombinera stadsliv och kultur med nya attraktiva kommersiella lokaler och offentliga restauranger i samma byggnad. Arkitekt är C.F. Møller.
 
Runt om i världen förändras gamla industriområden till nya bostadsområden med nya betydande byggnader och med nya bostadsområden. Det är inget undantag för Århus, där hamnen redan är i snabb utveckling och nu tillkännager byggföretaget Olav de Linde och C.F. Møller Architects att de har planer för ett nytt företagstorn på adressen Mind 6.

Utgångspunkten för tornet är en befintlig och historisk industribyggnad, som vittnar om tidigare och nuvarande industri i hamnen. Den imponerande byggnaden är bevarad och den ska kompletteras med ett nytt torn, integrerat i befintlig byggnad. Tornets grundläggande geometri härstammar från den befintliga byggnaden, och den ska förena det nya och det gamla i byggnaden. På taket till den gamla byggnaden ska en ny grön miljö etableras för restauranger, orangeri och trädgårdar.
 
– Det har varit viktigt för oss att utveckla den gamla byggnaden och öppna den så att den skapar ett nytt boendeområde i hamnen. Det övergripande projektet kommer att skapa en helt ny grön och dynamisk entreprenörsmiljö i Århus som en del av stadens nya rekreationer, allt från hamnen till den närbelägna Marselisborgskogen. På så sätt förenar vi både det nya och det gamla, för staden och landskapet, medborgarna och verksamheten, säger Olav de Linde, vd och ägare till byggföretaget Olav de Linde.
  
Nu har ritningar för projektet skickats in till Århus kommun med hopp om att projektet kan påbörjas inom ett och ett halvt år.

Projektfakta

Ett kontorstorn om totalt 35.500 kvm som ny byggnad.
Befintlig byggnad om 5.600 kvm. Totalt 38 våningar med en höjd 144 meter.