20 mars 2019
måndag, 30 april 2018 18:03

Experter: Butiksdöd förändrar Stockholm

Skrivet av 
alt
I Stockholm har Boomerang stängt fyra klädbutiker på grund av konkurs, varav en i PK-Huset på Hamngatan. Totalt har Boomerang stängt 16 butiker i Sverige

 

I takt med att digitaliseringen tar fart och kundernas beteende ändras kommer de fysiska butikerna att bli både färre och mindre. Det säger experter till SvD Näringsliv. Små centrum kan i stället få ett uppsving, såsom Stockholmsförorten Bagarmossen, menar Sara Rosengren, professor i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm, enligt ett sammandrag publicerat av Omni.

 

Annelie Gullström, affärsutvecklingschef på AMF Fastigheter, tror att butiker kommer att användas mer som skyltfönster vilket innebär sänkta hyror. AMF Fastigheter har nu tagit in ett nytt koncept showrooms och ett restaurangstråk i Mood i Stockholms city.

 

Andra våningen i dagens gallerior kan i stället bli kontorslokaler, säger Fredrik Bergström, analyschef på konsultföretaget WSP.

 

I mars rapporterade Fastighetsaktien att amerikanska Toys R Us, den ikoniska detaljhandelskedjan som har sålt leksaker och spel till miljontals barn i generationer, har gjort konkurs. Totalt berörs 182 butiker i USA och 26 butiker i Storbritannien.

 

I januari blev det klart att HM stänger sin stora butik i hörnet av Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan. Samtidigt meddelade Boomerang att företaget stänger fyra klädbutiker på grund av konkurs, varav en i PK-Huset på Hamngatan. Totalt stänger Boomerang 16 butiker i Sverige

 

I september förra året varnade betaltjänsteföretaget Dibbs i en rapport om kommande nedläggningar av butiker i Sverige. Patrik Müller från Dibbs menade i en intervju i Dagens Handel att:

– I år har detaljhandeln i Sverige nått en gräns – e-handelns står för hela tillväxten i sällanköpshandeln. I USA stängs 1000-tals fysiska butiker, och 40.000 butiksanställda beräknas mista sina jobb. Jag tror att den stora smällen kommer att inträffa i Sverige redan nästa år, och att många planer på att bygga ut köpcentrum kommer att läggas ner. Det kommer bara vara lågprisaktörer som Dollarstore som kommer att bygga nytt.

 

Butiksdöden är en myt – en mediabild utan veklighet rapporterade Butikstrender under förra hösten och citerade Jens Levin, vd för det molnbaserade kassasystemet Sitoo, som då han menade att det är egentligen fastighetsbolagen som har problem, inte handeln.

 

I en kommentar kan sägas att centrala citylägen är fortfarande attraktivt för butiker och restauranger, men troligt är att allt mindre nyckelpengar omsätts vid ägaröverlåtelser av dessa butiks- och restauranglokaler. SF