23 april 2018
måndag, 09 april 2018 14:21

Atrium Ljungberg utvecklar framtidens huvudkontor

Skrivet av 
alt
Lobby. I utvecklingsarbetet med Atrium Ljungbergs nya huvudkontor i Sickla, Nacka, har stor inspiration hämtats från hotell, som ofta erbjuder välkomnande och rogivande miljöer med hög servicegrad.

 

alt

Huvudkontoret ligger i Luftverkstaden, Atlas Copcos gamla industriarv i Sickla, Nacka, och ambitionen har varit att behålla lokalens tidstypiska och industriella känsla.

 

alt

Kök.

 

alt

Touch-down-bord.

 

alt

Lounge.

 

alt

Co-working.

 

alt

Mötesrum och badrum.

 

Atrium Ljungberg satsar nu på att skapa framtidens kontor, som bättre speglar moderna företags behov och förväntningar. Som ett led i detta arbete har bolaget genomfört ett gediget arbete med att utveckla sitt egna huvudkontor. Det nya kontoret är helt aktivitetsbaserat och skapat för att främja samarbete, kreativitet och effektivitet. Kontoret kommer att fungera som showroom och inspiration för utvecklingen av företagets kontorserbjudande.
    

Huvudkontoret ligger i Luftverkstaden, Atlas Copcos gamla industriarv i Sickla, Nacka, och ambitionen har varit att behålla lokalens tidstypiska och industriella känsla, bland annat genom råa betonggolv, tak med synliga installationer och mellanväggar med industrikänsla. För att mjuka upp lokalen har växter, klädda möbler, mattor, textilier och trädetaljer använts.
    

På kontoret finns allt från helt tysta zoner, telefon- och mötesrum till större gemensamma arbetsbord, co-workingytor och lounger. Istället för egna skrivbord har varje medarbetare sitt egna skåp med tillhörande väska.
    

– Vår målsättning är att ligga i framkant med vårt kontorserbjudande. Därför är vi väldigt stolta över att nu kunna visa upp vårt egna nya huvudkontor. Det är en modern arbetsplats som verkligen stimulerar samarbete, kreativitet och effektivitet, vilket är avgörande parametrar för att ett företag ska lyckas, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.
    

Alla medarbetare har varit involverade i processen. Tidigt arrangerades workshops för att gå igenom planlösningen och zonerna, men även för att medarbetarna skulle få möjlighet att lyfta frågor och farhågor. Allt för att övergången till det aktivitetsbaserade arbetssättet skulle kunna ske så smidigt som möjligt. Alla medarbetare har dessutom fått utbildning i personlig effektivitet. Dessutom har ett antal digitaliseringsprojekt sjösatts för att göra det nya kontoret papperslöst.