20 mars 2019
onsdag, 14 mars 2018 15:09

HENT ska bygga Skellefteås nya kulturhus

Skrivet av 
alt
Skellefteås kommande kulturhus är ritat av White arkitekter och kommer att innebära en investering om cirka 1 Mdr kr. Projektet är nominerat till årets Mipim Awards i kategorin Best Futura Project.

 

Nu är det klart att det blir HENT Sverige AB som får uppdraget att bygga Skellefteås kommande kulturhus inklusive nytt hotell. HENT, som ägs till 73 procent av Ratos och resterande del av anställda inom bolaget, är ett nordiskt byggföretag med norska anor och bland företagets nu pågående projekt märks bland annat norska Mjøstårnet i Bumunddal, världens högsta trähus, cirka 80 meter högt. Byggherre är Arthur Buchardt. Skellefteås kulturhus ska bli 67 meter högt i 19 våningar och omfatta totalt cirka 12.000 kvm, inklusive en hotelldel.

 

Avtalet med HENT tecknas med Skellefteå kommuns nämnd för support och lokaler.

 

– Vi på HENT är fantastiskt glada över förtroendet som Skellefteå kommun visar oss. Projektets läge, samarbetsform och betydande träinnehåll sammanfaller utmärkt med HENTs långsiktiga målsättningar. Skellefteås nya kulturhus och hotell blir ett landmärke i regionen och vi är tacksamma över att få delta i att realisera projektet, säger Markus Bley, vice vd på HENT Sverige.

 

Förutom trähusprojektet Mjøstårnet har HENT bland annat byggt Media City Bergen samt Lerkendal Hotell och Kongress. Två projekt som både är stora (minst 35.000 kvm) och som innehåller höga byggnader.