20 mars 2019
fredag, 12 januari 2018 18:51

Nytt: Al-Amoudi kvar på saudiskt hotell

Skrivet av 
alt
Enligt nya uppgifter sitter inte Mohammed Al-Amoudi i ett högriskfängelse, utan han är fortfarande inlåst på ett lyxhotell i Saudiarabien, sedan i november förra året.

 

Enligt en ny uppgift från Niclas Brantingson, presschef på Preem, är Preems ägare Mohammed Al-Amoudi fortfarande inlåst på ett hotell i Saudiarabien. Detta efter att Al-Amoudi varit i kontakt med sin familj. Uppgiften om att han har förts till högriskfängelset Al-Ha’ir, i Saudiarbien, som Sveriges Radio rapporterade om och med hänvisning till flera internationella medier, stämmer inte längre. Men några fler uppgifter om Al-Amoudi finns för närvarande inte.


Al-Amoudi är en av Sveriges största utländska privata investerare. Han fängslades i Saudiarabien i början av november förra året efter att en antikorruptionsenhet, ledd av kronprins Mohammed bin Salman, gripit ett stort antal affärsmän och ministrar. Totalt grep antikorruptionsenheten fyra ministrar, ett dussin före detta ministrar, liksom flera av Saudiarabiens rikaste affärsmän.

 

Mohammed Al-Amoudi föddes 1946 i Etiopen av en etiopisk mor och en far från Yemen i Saudiarabien. Al-Amoudi flyttade till Yemen och Saudiarabien då han var 20 år.

 

Hans investeringar i Sverige skattas till cirka 25 Mdr kr, i bland annat raffinaderiet Preem med 570 bensinstationer samt inom byggkoncernen Midroc. Hans förmögenhet uppgår till cirka 10,6 miljarder dollar enligt Forbes.