22 januari 2020
onsdag, 29 november 2017 13:41

Pangea: Fastighetsbolagen upp – projektbolagen ner

Skrivet av 
alt
Ledningen på Pangea Property Partners, från vänster: Mikael Söderlund, analyschef och partner, André Lundberg, projektledare och partner  samt Bård Bjølgerud, vd och partner.

 

Trots en turbulent bostadsmarknad fortsätter de stora fastighetsbolagen att klättra på börsen. Uppgången bland fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen hittills i år är 9 procent i genomsnitt. Samtidigt fortsätter bostadsutvecklarna att falla, och de mindre fastighetsbolagen utanför huvudlistan har också tagit stryk, visar den senaste utgåvan av Pangea Listed Overview från Pangea Property Partners.

 

– Den kommersiella fastighetsmarknaden är fortsatt stark och problemen på bostadsmarknaden är förhållandevis isolerade och påverkar framförallt nyproduktionen, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

 

Däremot är det tuffare tider för de mindre fastighetsbolagen på First North som backat med hela 19 procent under 2017. Sämst har det gått för bolagen med fokus på bostadsutveckling som tappat över 30 procent, men även bolagen med fokus på traditionell fastighetsförvaltning har backat 12 procent, visar rapporten.

 

– De mindre fastighetsbolagen kan få det svårare om vi går in i en mer utmanande marknad. De är generellt sett högre belånade, äger fastigheter i mer sekundära lägen och är beroende av framtida tillväxtmöjligheter, säger André Lundberg, projektledare och partner på Pangea Property Partners.

 

Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgår till nästan 120 Mdr kr hittills i år, vilket är drygt 30 procent lägre än vid samma tidpunkt förra året. I Norden som helhet ligger emellertid volymen i linje med rekordåret 2016. Utländska köpare har varit nettoköpare och står bakom drygt 30 procent av volymen.

 

– Vi ser ett stort kapitalinflöde från bland annat pan-europeiska och amerikanska investerare. Det beror både på ett uppsving i den nordiska ekonomin, där alla länder nu går bra, och gynnsamma valutakursförändringar, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.