18 oktober 2019
fredag, 24 november 2017 12:38

Strato – nya höghus på Södermalm

Skrivet av 
alt
Strato, säng på italienska, är ett projekt med två höghus, varav det högsta blir 19-våningar, vid Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Bild: Alexander White

 

alt

Projektet Strato i kv. Tobaksmonopolet 3, vid Maria Bangata, nära Tantolunden. Karta: Alexander White

 

CA Fastigheter och Panorama Properties har påbörjat förberedande arbeten för att bygga två höghus i kvarteret Tobaksmonopolet 3, nära Tantolunden på Södermalm. Projektet kallas Strato, vilket betyder säng på italienska. Det är två höghus som ska byggas, varav det ena är 19-våningar. I projektet ska Tengbomhuset på Maria Bangata bevaras för sitt kulturhistoriska värde så att kontorslokalerna byggs om till bostäder.


Det är arkitekt Alexander White som fått äran att förmedla Strato, det nya landmärket på Södermalm. Projektet, innefattar 90 bostäder om 1-4 rok och höjer sig 19 våningar över staden. Strato planeras att säljstartas under mars 2018.

 

Det var Bonava som sålde projektet Tobaksmonopolet 3 till CA Fastigheter och Panorama Bostad AB i januari 2017. Försäljningspriset var 230 Mkr med en tilläggsköpeskilling om 125 Mkr när ny detaljplan vunnit laga kraft.

 

Strato är en del av Brf Monopolet, skriver Alexander White, vilken består av totalt tre huskroppar med kvarterskänsla belägna i ett av Södermalms mest dynamiska områden. Husen disponerar gemensamt en bemannad conciergeservice, lounge med co-working space, cykelparkering, bilgarage och eget gym. Till föreningen hör dessutom en välrenommerad restaurang vilken knyter samman kvarteret.

 

Tornet med dess 19 våningar bäddar för generösa ljusflöden och skapar en känsla av frihet, framhåller Alexander White. De rymliga terrasserna och glaspartierna ger dessutom panoramautsikt över Tantolunden, Stockholms vatten och stadens silhuett. Med exklusiv, kontemporär inredning och arkitektonisk skärpa, där funktion och estetik förenas med beständiga material skapas en funktionell och självklar bas för moderna människors liv.

 

– Projektering pågår och har pågått under en längre tid. En del förberedande arbeten kommer nu påbörjas, fullständiga bygglovshandlingar ska skickas in nu någon gång innan jul, säger Pernilla Claesson, regionchef på CA Fastigheter, till Stockholm Direkt.

 

Hon fortsätter:

– Vid erhållet bygglov tar vi nästa steg. Byggtiden väntas bli cirka 2,5 år.