18 oktober 2019
torsdag, 23 november 2017 16:55

Roger Mogert avgår efter sexuella ofredanden

Skrivet av 
alt
En djupt ångerfull Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm, tvingas avgå efter anklagelser om sexuella trakasserier. Foto: Lars Eriksson

 

Det socialdemokratiska stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) har tvingats att avgå under torsdagen, efter att en handfull kvinnor vittnat om att han missbrukat sin ställning som makthavare och politiker med sexuella ofredanden. Att Roger Mogert avgår innebär att Jan Valeskog utses till nytt Stadsbyggnadsråd, Mirja Räihä till nytt Arbetsmarknads-, Idrotts- och Kulturborgarråd samt Stefan Hansson till nytt biträdande Finansborgarråd.

 

Roger Mogert själv säger i ett skriftligt uttalande att han ber om ursäkt för sitt beteende. 

 

Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert avgår som borgarråd för Socialdemokraterna i Stockholms stad efter att en handfull kvinnor vittnat om att borgarrådet ska ha missbrukat sin ställning som makthavare och politiker. Uppgifterna kom fram i en utredning som har tillsatt av finansborgarrådet Karin Wanngård (S), i spåren efter #meeto-uppropen.


Utredningen är inte stängd, men det som har kommit fram under senaste veckan räcker för att han inte kan sitta kvar på sin position, säger finansborgarrådet Karin Wanngård till DN.

 

Rogert Mogert är ångerfull och han skriver att han ska söka hjälp:

– När vänner till mig har påpekat att mitt beteende inte har varit bra, har jag slagit det ifrån mig. När allting nu systematiskt lagts fram för mig om hur jag har agerat mot andra, så kan jag inte värja mig, eller skjuta det ifrån mig. Jag har betett mig på ett sätt som är oacceptabelt, jag har fått de här kvinnorna att känna sig utsatta. Jag är djupt ledsen för det och vill be de här personerna om ursäkt. Mitt beteende de senaste åren har inte varit ok och är långt ifrån vad man kunnat vänta sig av en företrädare för vårt parti. Jag har missbrukat det förtroende som givits mig och lämnar därför alla mina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Jag hoppas att såväl de som drabbats och andra vars förtroende jag brutit så småningom ska kunna förlåta mig. Jag tar ansvar för mina handlingar, det ligger bara på mig. Mitt beteende är en del av en struktur som måste förändras. Det gör inte mitt agerande mindre allvarligt.

 

Roger Mogert slutar i det skriftliga pressmeddelandet med orden:

–  Förändring måste börja hos en själv. Jag kommer söka hjälp för att ta tag i problem jag borde tagit tag i för länge sedan.