2 juni 2020
måndag, 20 november 2017 18:22

Atrium Ljungberg bygger kulturhus i Malmö

Skrivet av 
alt
Atrium Ljungberg ökar kulturinslaget i Mobilia, Malmö.

 

Atrium Ljungberg planerar tillsammans med Junibackens medgrundare, Staffan Götestam, en av de största svenska kultursatsningarna för barn i Sverige. Målet är att öppna ”Funnys Äventyr” i Mobilia Köpcentrum & Handelskvarter i centrala Malmö.

 

I detta kulturhus, som ska öppna i maj 2020, står barns lekande, läsande och lärande i fokus med barnboksgestalter som Pettson & Findus, Mumin och Alfons Åberg. Funnys Äventyr byggs på en yta om cirka 3.000 kvm, vilken som inryms i en ny byggnad i anslutning till Nordisk Films kommande biograf i Mobilia.

 

– Atrium Ljungbergs vision med utvecklingen av Mobilia är att skapa en levande och pulserande stadsmiljö. För att en stadsdel ska vara attraktiv är kulturutbudet avgörande. Med Funnys Äventyr skulle vi kunna erbjuda en av de bästa kulturupplevelserna för barn i Sverige, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg .

 

Utöver att bidra till ett ökat kulturutbud för barn i Öresundsregionen syftar satsningen till att motverka problemet med minskad läskunnighet bland barn och unga. Fundamentet för Funnys Äventyr är ”leka, läsa, lära”. Den fysiska leken ges stort utrymme, men den bygger på barnlitteraturens värld. Vidare förvandlas Funnys Äventyrs teater ibland till ett bokstavsrum och det kommer också att finnas ett läslusthus för att läsa, lära och lyssna.

 

– Som grundare av Junibacken har jag upplevt styrkan bakom visionen ”leka, läsa, lära”. Den tredimensionella och interaktiva miljön stimulerar barnen att närma sig böckerna. Genom läsning öppnas dörren till kunskap och med Funnys Äventyr hoppas vi kunna bidra till en positiv samhällsutveckling i Malmö- och Öresundsregionen, säger Staffan Götestam.