28 januari 2020
torsdag, 02 november 2017 18:09

Arcona bygger med trä på Fabeges Trikåfabriken

Skrivet av 
alt
Trikåfabriken. Bildkälla: walk the room

 

Arcona har av Fabege fått i uppdrag att bygga om Trikåfabriken i Hammarby sjöstad. Projektet sker i nära samverkan med kunden och inleddes för ett år sedan med ett så kallat Fas 1-avtal inkluderande systemhandling, kostnadsbedömningar och planering av projektet. Detta har nu resulterat i ett fortsatt förtroende att genomföra ombyggnaden i ett Fas 2-avtal. Totalt omfattar projektet 25.000 kvm om- och tillbyggnad. Arcona är totalentreprenör och Tengbom arkitekter har ritat på projektet, som ska vara inflyttningsklart i april 2019. Projektvolymen ligger på cirka 350 Mkr.

 

Trikåfabriken består av fyra hus från olika tider där det äldsta är från 1928. De befintliga huskropparna kommer att både byggas om och byggas på. Den nya påbyggnaden om 5.200 kvm får en solid trästomme av korslaminerat trä och limträbalkar och fasaden på tillbyggnaden utförs i cortenplåt. Fastigheten kommer att byggas med öppna kontorsytor och en rymlig takterrass med storslagen utsikt över både Södermalm och Hammarby Sjöstad.

 

Fabege har tecknat avtal med Naturvårdsverket som hyresgäst i en stor del av Trikåfabriken.        

 

– Att bygga ett nytt hus i ett gammalt skal och skapa en ny och fräsch känsla, men att samtidigt bevara den historiska atmosfären är en spännande utmaning, säger Peter Kihlman, projektchef på Arcona.

 

– Vi har goda erfarenheter av samarbeten med Arcona sedan tidigare som till exempel när vi byggde Sveriges första vinhotell, The Winery, tillsammans. Nu ser vi fram emot att gemensamt förädla Trikåfabriken med en påbyggnad i trä, ett material som börjar få en allt viktigare plats i stadsutvecklingen tack vare sin förnybarhet och förmåga att binda koldioxid, säger Klas Holmgren, chef för Projekt och Förädling på Fabege.