22 september 2018
fredag, 13 oktober 2017 14:10

Google har köpt mark i Avesta

Skrivet av 
alt
Marken i Horndal omgärdas av ett stort nät kraftledningar, övervakade av myndigheten Svenska kraftnät.

 

Avesta kommun har, i utflyttningsbygden Horndal, sålt 109 hektar skogsmark till Google. Efter flera års förhandlingar står det nu klart att det ska byggas en eller flera stora dataserverhallar i Horndal i Avesta kommun.  Orsaken till att Google har valt att bygga i Sverige är, enligt Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, att regeringen har sänkt skatten på el till serverhallar från 29 öre till ett halvt öre per kilowattimme. Samtidigt har Google, trots mångmiljardintäkter i Sverige, endast betalat 6 Mkr i svensk bolagsskatt, enligt DN och SVT.

 

Regeringen hoppas nu att ytterligare serverhallar ska byggas i Sverige och diskussioner pågår med fler företag. För Avestas del handlar det om upp emot 300 nya jobb i och med bygget av serverhallar i Horndal.  

 

– Det känns stort för oss att kunna vara en del i industriutvecklingen och få en framtidstro i kommunen. Jag tror att det här blir stort, inte bara för Avesta och Horndal, utan det här är stort för Sverige, säger kommunalrådet i Avesta, Lars Isacsson.

 

Google har tidigare offentliggjort köp av mark i Danmark och har sedan flera år ett datacenter i ett gammalt pappersbruk i södra Finland. Företaget har enligt egen uppgift investerat minst 800 MEUR, cirka 7,68 Mdr kr i denna finska anläggning. 

 

– Eftersom vi nu har samma skatt på datacenter som vi har på övrig basindustri så är den direkta skatten på el inte så hög. Däremot så är det ju stora investeringar som görs i Sverige. Det är jobb som skapas, men det är ju också en del av en digital infrastruktur som är viktig, säger Mikael Damberg.