13 december 2018
fredag, 13 oktober 2017 13:44

Ebab uppför koncepthus i Eskilstuna

Skrivet av 
alt
Första byggnationen av Ebabs koncepthus Ligna kommer att ske i Munktellstaden i Eskilstuna. Byggstart beräknas ske till årsskiftet. Huset kommer få 10 lägenheter i storlekarna 2-4 rum och kök.

 

Nu är det klart att det blir i Eskilstuna som Ebabs koncepthus Ligna kommer att premiärbyggas.  Bostadshuset, som uppförs på uppdrag av C/O Properties, är ett resultat av Ebabs samlade kunskap om hållbart bostadsbyggande. En lösning som ska främja bostadsbyggandet i landet.

 

– Vi tror att detta är exakt den lösning Sverige behöver: yteffektiva, trivsamma och prisvärda bostäder som kan uppföras snabbt och på ett ekologist hållbart sätt, säger Alexander Lundvall, affärsutvecklare på Ebab Fastighetsutveckling.

 

Flerbostadshuset har en stomme och fasad helt i trä. Det har ett sedumtak och ett ”CoolRoof” vars lutning och funktion är anpassat för att ge optimala förutsättningar för solceller. Dessutom har huset konstruerats så att det ska gå att uppföra inom ramarna för redan existerande, ganska vanliga, detaljplaner.

 

Byggnaden består av två våningar plus loft och är 7,5 meter i byggnadshöjd. Detta betyder att det kan uppföras till och med på generösa villabyggrätter – detta i sin tur betyder att processen från planeringsstart till färdigt hus effektiviseras maximalt då inga ändringar i kommunens detaljplan behövs. Det är konstruerat i sektioner som går att utöka efter behov – lite som ett dragspel.

 

– Då hela huset är i trä behövs ingen betonggjutning, ovan grundplatta, vilket snabbar upp processen ytterligare. Vi vill erbjuda marknaden en lösning som är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar, säger Alexander Lundvall.

 

I konceptet ingår utöver själva byggnaden lösningar på hur ytan runt huset kan disponeras. Här ingår till exempel odlingsmöjligheter för varje hushåll.

 

– Vi tror att det är lättare för människor att skapa en gemenskap om man har något att samlas kring. Det är helt enkelt roligare att prata om hur morötterna tagit sig i år än att bara säga hej i trapphuset, menar Alexander Lundvall.