21 september 2018
torsdag, 12 oktober 2017 11:22

Storsatsning på forskningskluster i Mölndal

Skrivet av 
alt
Från vänster: Jacob Torell, vd Next Step, Susanne Ekblom, vd Vectura Fastigheter och Jan-Olof Jacke, vd AstraZeneca i Sverige. Fotograf: Fredrik Persson


Ett nytt Life Science-kluster etableras i Sverige när området kring AstraZenecas anläggning i Mölndal byggs ut till en internationell forskningsarena. Det är Next Step och Vectura Fastigheter, ett helägt dotterbolag till Investors Patricia Industries, som står bakom en satsning som uppskattas till 3,5 Mdr kr. Redan 2021 beräknas de första nya företagen och institutionerna kunna flytta in.
    

Ambitionerna presenterades av företagen på torsdagen på en pressträff tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande i Mölndals stad, Marie Östh Karlsson. Fastigheten Tingshuset 13 i Mölndal som förvärvats från AstraZeneca innebär startskottet för satsningen. Planen är att skapa och utveckla 100.000 kvm för kommersiella ytor och innovativa arbetsplatser.
    

– Det här projektet innehåller så mycket mer än bara en ny byggnad med massa kontorsplatser. Visionen om det som ska byggas här är framtidens forskningsarena, vilket kommer få stor betydelse för hela Sveriges konkurrenskraft. Från stadens sida har vi jobbat hårt med att främja investeringar och möjliggöra samverkan mellan olika aktörer inom forskning, innovation och utveckling, säger Marie Östh Karlsson, kommunstyrelsens ordförande Mölndal stad.
    

– Målsättningen är att utveckla ett Life Science-kluster av högsta internationell standard och vägen dit går via synergier som skapas mellan forskning, vård, akademin samt näringslivet, säger Susanne Ekblom, vd Vectura Fastigheter.
    

– Vi kommer bokstavligen bryta ny mark för att skapa en forskningsarena i världsklass. Med en djupgående insyn i vad som efterfrågas av både företag och människor kommer vi kunna erbjuda ett världsunikt och konkurrenskraftigt innehåll, tillägger Jacob Torell, vd för Next Step Group.
    

För att utveckla Tingshuset 13 och området runt omkring har den danska arkitekt- och stadsplaneringsbyrån Gehl anlitats. Gehls arbete har uppmärksammats världen över, inte minst i New York där de transformerade Broadway och Time Square-området, från en trafikplats till en mötesplats för människor.
    

AstraZeneca ska fortsätta att spela en central roll i området. Anläggningen i Göteborg är en av bolagets tre strategiska forskningssiter. Ifjol investerades här ungefär 15 Mdr kr i forskning och utveckling. Bolagets totala investeringar inom FoU förra året uppgick till 5,9 miljarder dollar (cirka 48 Mdr kr).
    

– Vi tror starkt på ett Life Science-kluster i regionen då det skulle ge mycket goda förutsättningar att öka korsbefruktning, innovation och attraktionskraft. Innovationskedjan är viktig för AstraZeneca och vår ambition är att vara navet för en av världens främsta forskningskluster. För att lyckas med detta är det kritiskt för oss att attrahera internationell nyckelkompetens och samarbeten av hög klass till Göteborgsregionen. Därför är vi mycket glada att Vectura Fastigheter och Next Step delar den visionen och kommer att utveckla området som vi ser kan bli världsledande, säger Jan-Olof Jacke, vd för AstraZeneca i Sverige.
    

Byggstart planeras under 2019 och klustret kommer i en första fas att utvecklas under en tioårsperiod. Första inflyttning är planerad till 2021 och till år 2030 beräknas området ha fått ett tillskott på närmare 7.000 arbetsplatser.