25 februari 2020
tisdag, 03 oktober 2017 09:42

Scheiwiller Svensson skapar nytt i Orminge

Skrivet av 
alt
Scheiwiller Svensson svarar för formgivningen när Kungsvåningen bygger i Nybackakvarteret i Västra Orminge.


På uppdrag av Kungsvåningen AB ritar Scheiwiller Svensson Arkitektkontor fem punkthus i Nybackakvarteret i Västra Orminge, Nacka. Området blev känt under betongens storhetstid för sin unika stil. Nu planeras för nya bostadshus i området och Scheiwiller Svensson är en del av utvecklingen.
    

Västra Orminge i Nacka uppfördes inom miljonprogrammet under 60- och 70-talet och fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för sin arkitektur och stadsplan. Husen i området är antingen två våningar höga lamellhus, de så kallade ”tågvagnarna”, eller tre våningar höga punkthus, ”sockerbitarna”.
    

– Den stora utmaningen för oss var att få de nya husen att smälta in det här området som är så unikt med sin speciella arkitektur och fina grönområden. Vår lösning tar hänsyn till platsens karaktär och fångar upp den ursprungliga gestaltningen när vi tillför fem bostadshus till den befintliga strukturen., säger Lena Sjöberg Nilsson, arkitekt på Scheiwiller Svensson.
    

De fem husen består av sammanlagt 109 hyreslägenheter i fem till sex våningsplan. Stor vikt har lagts vid att skapa smarta planlösningar och en hög boendekvalitet. Materialen som används blir en kombination av rationell byggteknik och äkta naturliga material. Betongen är i skiftande utförande och kulör, från ljus till mörkt grå. Från slät till grafisk betong. Andra material är trä, glas och smide.

 

I kvarteret finns också en ny förskola, även den ritad av Scheiwiller Svensson, som placeras i souterräng mot parken. Byggstart är planerad till augusti 2018.