23 september 2018
torsdag, 28 september 2017 12:33

AP 4:s Grinbaum anhållen för insiderbrott

Skrivet av 
alt
Jakob Grinbaum misstänks för insiderbrott i Oscar Properties.

 

Grinbaum har gripits och anhållits efter ett tillslag som leddes av Ekobrottsmyndigheten, skriver Dagens industri. Jakob Grinbaum är bland annat ordförande i Oscar Properties, vice ordförande för SBAB och vice ordförande i Fjärde AP-fonden. Grinbaum är även ledamot i Jernhusen AB, ATS Finans Holding AB, ATS Finans AB, IK Sirius samt i Stiftelsen Östgötagården Uppsala. I Genesta är Jakob Grinbaum, senior advisor.

 

Orsaken till anhållan är att Jakob Grinbaum, 68, misstänks för finansmarknadsbrott. Brottsmisstankarna ska handla om aktieaffärer som han genomfört i mars. Han gjorde i mars i år ett flertal aktieaffärer i Oscar Properties som skedde den 9 och 10 mars då Grinbaum sålde 26.599 respektive 10.401 aktier. Den 15 mars i år köpte han lika många aktier, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

 

– Jag ska flytta de här aktierna från en depå till en annan, sade Jakob Grinbaum då till Nyhetsbyrån Direkt.

 

Grinbaum ska ha gripits i ett tillslag som Ekobrottsmyndigheten ledde tidigare i veckan. Dagens industri skriver att han sedan anhållits och suttit frihetsberövad fram tills i dag.

 

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, bekräftar att Grinbaum har anhållits.

– Jag känner till det, ja det gör jag. Det är den informationen jag också har fått, så jag utgår från att den är sann. Det så klart är extremt jobbiga nyheter för oss och det är väldigt jobbigt för Jakob också, säger Oscar Engelbert till DI.

 

I en kommentar kan sägas att om Grinbaum fälls för insiderbrott är det högst troligt att han får lämna sina styrelseposter i Oscar Properties, SBAB, Fjärde AP-fonden och i Jernhusen. TM