24 april 2018
fredag, 30 juni 2017 14:38

Ulveaus köper Cirkus

Skrivet av 
alt

Cirkus ritad av Ernst Haegglund 1892.


alt

Skandiascenen ritad av White 2015.


Ägandeskapet för den anrika och historiska teateranläggningen Cirkus på Kungliga Djurgården i Stockholm har övergått från Cirkus Arena och Restaurang AB till POP HOUSE Stockholm där Conni Jonsson och Björn Ulvaeus är huvudägare. POP HOUSE Stockholm innefattar bland annat ABBA The Museum och dess verksamhet ligger i nära anslutning till Cirkus. Även den nybyggda Skandiascenen ingår i förvärvet.
    

Cirkus färdigställdes 1892 av arkitekten och byggmästaren Ernst Haegglund och är än idag Nordens största privatteater. I oktober 2015 invigdes tillbyggnaden Skandiascenen, ritad av White arkitekter, vilken hyser en kombinerad teater- och konsertscen med drygt 750 publikplatser.
    

Den nuvarande förvaltningen prognostiserar anläggningarnas intäkter för spelåret 2016/17 till 113 Mkr – det mest inkomstbringande året i Cirkus historia. Detta beror till stor del på de välbesökta succéerna Phantom of the Opera samt Magnus Ugglas föreställning Hallå på Skandiascenen. Musikalen utgör tillsammans med MAMMA MIA!, Kristina från Duvemåla och Chess bland de mest framgångsrika produktioner som någonsin satts upp på Cirkus scen. Hösten 2017 bjuder på en publikintensiv repertoar med Tomas Ledin – Skarpt Läge på Cirkus, Jason Timbuktu Diakité – En droppe midnatt på Skandiascenen för att nämna ett urval.
    

Framtidsplanerna för Cirkus är omfattande. En rad ombyggnationer av anläggningen är att förvänta såsom ny restaurang- och barverksamhet, nya stolar, en exklusiv VIP-sektion och en bättre logistik överlag. En bredare inriktning på kommersiella partnerskap och medlemskap i kombination med en större satsning på konferenser och kongresser, främst i Skandiascenen, blir också ett viktigt steg att ytterligare profilera anläggningen ur ett kommersiellt perspektiv för organisationer och näringslivsidkare.
    

– Jag ser framför mig ett Cirkus som ett modernt, flexibelt och attraktivt teaterkomplex med ett brett musik- och underhållningsutbud av hög kvalitet. Ambitionen är att mina kräsna musikalkollegor ute i världen ska säga: ”Jag har hört att Cirkus i Stockholm är Skandinaviens bästa scen”, säger Björn Ulvaeus.